Bert Troubleyn

25 SEP 2020

Tesla wordt ook mijnbouwbedrijf

De EV-constructeur gaat zelf lithium ontginnen in de Amerikaanse staat Nevada.

Tijdens de Battery Day-conferentie onthulde Tesla dat het zijn eigen lithium zal gaan delven in plaats van het extern aan te kopen. Lithium is een controversieel maar essentieel element van de batterijen voor elektrische auto’s, omdat een groot deel van de wereldwijde voorraad zich in Bolivië bevindt, waar bij de ontginning ervan vrij veel plaatselijke ecologische schade optreedt. Tesla heeft zijn lithium nooit in Bolivië willen kopen en verscheept het van in Australië.

Het heeft echter een terrein van 4.000 hectare gekocht in de Amerikaanse staat Nevada, waar zijn eigen lithium zal kunnen ontginnen. Tesla wil die ontginning bovendien op een andere, veel minder milieubelastende manier gaan doen dan wat gebruikelijk is. “We hebben ontdekt dat we met gewoon tafelzout, sodiumchloride, het lithium van het erts kunnen scheiden. In zover ik weet heeft niemand dat eerder gedaan”, zei Tesla-CEO Elon Musk. “We scheppen een hoop aarde uit de grond, halen het lithium eruit en stoppen de hoop aarde terug. Het terrein zal er nadien nagenoeg hetzelfde uitzien als ervoor”.

Het proces is niet alleen weinig vervuilend, het zou ook nog eens 33 procent goedkoper zijn. En Tesla’s batterijfabriek bevindt zich al in de staat Nevada, dus ook de logistiek is een pak minder complex.
Advertentie
Advertentie
Advertentie