Jean-Francois Christiaens

16 MEI 2019

Tweedehandsauto: nieuwe checklist verplicht vanaf 1 november

Vanaf 1 november moet je van een professionele verkoper van tweedehandsauto’s een gedetailleerd rapport van 113 checkpunten krijgen bij je tweedehandsauto. Dat moet je als koper beter beschermen en discussies rond garantie vermijden.

Volgens informatie van Sudpresse komt er een nieuw koninklijk besluit rond de verkoop van tweedehandsauto’s. Dat zou vanaf 1 november in werking treden. Elke professionele verkoper moet de koper van een tweedehandsauto dan een checklist geven die 113 specifieke punten bestrijkt. Voor elk van die punten moet worden gepreciseerd of het stuk in goede staat is, of er tekenen van slijtage zijn en of het vervangen of hersteld moet worden.

De verplichting heeft alleen betrekking op professionele verkopers. Wie als particulier zijn auto verkoopt, heeft het document niet nodig. De maatregel moet de professionele verkoop van een tweedehandsauto beter omkaderen. Een professionele verkoper moet op een tweedehandsauto een wettelijke garantie geven van een jaar. Maar de FOD Economie krijgt nog regelmatig klachten over tweedehandsauto’s. Bijna 1.300 tussen 2016 en begin 2019, zegt Sudpresse.

Advertentie
Advertentie
Advertentie