Jean-Francois Christiaens

19 NOV 2019

Ongeval op een parking: wat zegt de wet?

Of het nu de parking is van een supermarkt of een hotel, er gebeuren vrij veel ongevallen. Maar wat zegt de wet daarover? Gelden de gebruikelijke verkeersregels ook buiten de openbare weg?

Verstrooidheid, geen goed zicht, heel wat maneuvrerende auto’s: op parkings gebeuren veel aanrijdingen. Maar hoe zit het met de aansprakelijkheid bij een tikje op een parkeerruimte? Daarvoor moeten we een onderscheid maken tussen een openbare parking en een privéparking.

Openbare parking

Als het gaat om een parkeerplaats die voor iedereen toegankelijk is (voor een kerk, op een dorpsplein,…), dan geldt de traditionele wegcode. Dus de persoon die een maneuver uitvoert, is in fout, en voorrang aan rechts is van kracht.

Privéparking

Een privéparking is een parking die niet voor iedereen toegankelijk is. We denken dan aan een bedrijventerrein waar enkel werknemers mogen komen of de parking van een winkel waar enkel klanten mogen parkeren. In dat geval mag de parkingverantwoordelijke naar eigen goeddunken signalisatie plaatsen. Bij gebrek aan regels wordt de aansprakelijkheid bepaald door de rechtbank… Goed om weten is echter dat daar in de overgrote meerderheid van de gevallen de regels van de wegcode worden toegepast.

Advertentie
Advertentie
Advertentie