Na de klassieke Golf, de GTI en de GTI Clubsport, is het nu aan de Golf R en R Variant om hun facelift te krijgen, die ze bovendien extra vermogen oplevert!

Zoals de rest van de Golf 8.5-familie, krijgen de R- en R Variant-versies van de populaire Duitser een nieuwe neus en hertekende lichtblokken, met daartussen een verlicht Volkswagen-logo. Onder de aanpassingen op esthetisch en technisch vlak noteren we ook de komst van nieuwe gesmede velgen van 19 inch, die slechts 9 kilo per velg wegen!

Meer technologie

Aan boord zijn de nieuwigheden vergelijkbaar met wat Volkswagen bij de rest van de Golf 8 facelift heeft doorgevoerd. We vinden er dus een Digital Cockpit Pro van 10,2 inch en een standaard meegeleverd centraal aanraakscherm van 12,9 inch terug. Dat centrale scherm geniet bovendien van een nieuwe structuur voor het infotainmentsysteem en een nieuwe stemassistent die zelfs met ChatGPT kan communiceren! De technologie staat niet stil. Maar het meest interessante is natuurlijk wat er zich onder de motorkap van deze nieuwe Golf R afspeelt.

Krachtiger

De 1.984 cc grote TSI-viercilinder in de Golf R en R Variant 8.5 ziet zijn vermogen toenemen met 10 kW (13 pk) voor een totaal van 245 kW (333 pk) en 420 Nm! Hetzelfde vermogen als de speciale versie '20 Years' ook al kreeg. Deze extra cavalerie maakt het de Golf R hatchback mogelijk om in 4,6 seconden naar 100 km/u te sprinten, terwijl de R Variant hetzelfde sprintje in 4,8 seconden aflegt. Dankzij het optionele Performance-pakket kan je in beide versies een topsnelheid van 270 km/u halen. De motor wordt steeds gekoppeld aan een DSG-automaat met 7 versnellingen en 4Motion-vierwielaandrijving met R Performance Torque Vectoring.

Luider

Volkswagen heeft ook van deze facelift gebruik gemaakt om het uitlaatgeluid van de Golf R te verbeteren, wat voor meer akoestisch genot moet zorgen. De 'pops and bangs' zijn dus nog nadrukkelijker aanwezig boven de 2.500 toeren, vooral met de optionene titanium R-Performance-sportuitlaat van Akrapovic. Het enige onbekende is dan nog de prijs van deze nieuwe VW Golf R en Golf R Variant 8.5...