Bugatti uit meer opgevist na 73 jaar

  • Piette François
  • 25 januari 2010

Het lijkt wel een mythe zoals de zoektocht naar een verborgen schat of het verhaal van The Laidy of the Lake. Gedurende meer dan zeventig jaar rustte een oude Bugatti op de bodem van een meer, maar nu werd hij voor een goed doel weer naar de oppervlakte gehesen.

Goed doel

We schrijven 18 augustus 1967, in het Zwitserse Ascona. Na een lange zoektocht stuit duiker Ugo Pillon op de bodem van het Lago Maggiore op de overblijfselen van een Bugatti. Half begraven in de modder, wordt de Bugatti gedurende veertig jaar een aantrekkingspool voor de lokale duikclub, het Centro Sport Subacquei Salvataggio Ascona of kortweg CSSS. Maar een tragisch voorval in februari 2008 verandert de geschiedenis van de volbloed uit Molsheim. Daminano Tamagni, lid van de club uit Ascona, wordt brutaal aangerand en sterft aan zijn verwondingen. De leden van de club, onder wie zijn vader, besluiten om de Bugatti op te duiken en hem te verkopen. De opbrengst gaat naar het fonds Damiano Tamagni dat vecht tegen jeugdcriminaliteit en geweld.

Grote duik

De auto kent een opmerkelijke voorgeschiedenis. Op 11 april 1925 werd de Bugatti Type 22 Brescia met chassisnummer 2461 ingeschreven in Nancy op naam van Georges Paiva. Later werd de auto verkocht aan Georges Nielly uit Parijs, die hem op zijn beurt doorverkocht aan Marco (Max) Schmuklerski.
De architect uit Ascona gebruikte de auto van 1933 tot 1036, zonder hem echter in te voeren. Gedurende al die jaren bleef hij rondrijden met Franse nummerplaten. Toen zijn eigenaar verhuisde, werd de auto gestockeerd bij een zekere Bara, een ondernemer uit Ascona.
Daar trok hij echter al snel de aandacht van de lokale douane, die een ongelooflijk bedrag eist dat zelfs hoger ligt dan de waarde van de auto. Als de som niet werd neergeteld, zou de auto vernietigd worden. Bara besluit dan maar om de auto in het meer te dumpen, maar legt hem aan een grote ketting in de hoop hem ooit te recupereren. Maar de tijd en corrosie eisen hun tol. De ketting roestte door en de Bugatti zonk naar 53 meter diepte. De linkerzijde kwam in de modder vast te zitten. Op 12 juli 2009 kwam de Bugatti 22 Brescia na 73 jaar weer boven water.

Verwachtingen verpulverd

Tijdens Rétromobile, de grote Parijse beurs voor oldtimers, veilde Bonhams de oude Bugatti. De specialisten en de clubleden hoopten dat de auto 60.000 euro zou opbrengen. Maar passie en rede zijn niet te vatten. Een gefortuneerde verzamelaar telde niet minder dan 260.500 euro neer voor deze wel erg bijzondere Bugatti die de sporen draagt van het leven onder water. Nadat hij gedurende jaren zijn eigenaars en de duikers mocht plezieren, heeft hij nu als laatste groet het goede doel gesteund. Laten we hopen dat de nieuwe eigenaar de auto in deze staat behoudt.
 

Meer lezen over:

Over de auteur: Piette François
Source ©: Bonhams.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

De Duitse terreinwagen geboren in 1979 vindt zichzelf opnieuw uit voor het elektrische tijdperk. De elektrische G-Klasse heet echter niet EQG, maar G 580 EQ. De specs zijn alvast veelbelovend...

BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

Naast een nieuwe look krijgt de facelift van de BMW i4 een nieuwe motorisatie, de xDrive40 met 295 kW (401 pk) en 548 km autonomie.

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Dit is waarom de Mini Countryman SUV zo gegroeid is met zijn nieuwe generatie: er moest plaats gemaakt worden voor een klein broertje. Dit is de Mini Aceman, een volledig elektrische crossover.

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

De Volkswagen ID. Code is een conceptversie van een volledig elektrische SUV boordevol nieuwe technologie! Maar enkel China zal ervan kunnen genieten...

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 23.748

Diesel, Manueel

€ 32.584

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.900
2021
1.500 km
€ 52.990
2019
105.433 km