Top-10 auto’s van Belgische koningen

  • Piette François
  • 22 juli 2013

De troonbestijging van Filip I, de zevende koning der Belgen, maakte van 21 juli 2013 een historische dag. Liefhebbers hebben ongetwijfeld de chique Mercedes 600 Landaulet opgemerkt waarmee hij vervoerd werd. In België hebben de koningen al lang een passie voor mooie auto’s. Deze tien mythische auto’s waren ooit hun eigendom.

Mercedes 600 Pullman Landaulet

Van de Mercedes 600, een rijdende mythe en al bijna twintig jaar een monument, bestond ook een Pullman Landaulet-afgeleide. Deze auto was meer dan zes meter lang en zette vier ton op de weegschaal. Hij werd gebruikt tijdens het huwelijk van Filip en Mathilde in 1999.

Mercedes S-Klasse

Voor zijn dagelijkse verplaatsingen zal koning Filip een Mercedes S-Klasse met nummerplaat “1” gebruiken. Een echt vlaggenschip voor de weg, een soort rijdend bureau. Nog even afwachten of ook de volledig nieuwe S-Klasse binnenkort in de koninklijke garages staat.   

Fiat 500

De koninklijke familie rijdt niet alleen rond in slagschepen. Koningin Paola werd verleidt door de retrotrekjes van de Fiat 500 en kocht er zelfs een. Een wit exemplaar met automatische versnellingsbak.

De Tomaso Deauville

Wellicht de minst bekende auto onze monarchie. De Tomaso was een kleine Italiaanse constructeur, een specialist in sportwagen aangedreven door grote Amerikaanse V8-motoren. Behalve de Pantera, bouwde het merk ook een kleine reeks van de Deauville, een elegante berline. Koning Boudewijn was helemaal overtuigd.

Mercedes 600

Traditioneler en discreter dan de Landaulet-versie. Deze 600 werd gekocht door koning Boudewijn. Het is een festival van toptechnologie, met een het beste wat de autowereld in de jaren zestig te bieden had, zoals hydraulica op alle niveaus die zelfs het openen van de koffer en de ruiten regelde.

Lincoln Cabriolet

Bij parades op de nationale feestdagen, verscheen koning Boudewijn in het openbaar in een Lincoln Cabriolet. Dit was één van de zeldzame cabriolets van zijn tijd die een schitterende ruimte bood voor de passagiers achterin.

Cadillac Series 62 Convertible

Bij het huwelijk van koning Boudewijn en koningin Fabiola viel de keuze van het koninklijke koppel op deze dikke Cadillac Series 62 Convertible. Ene Amerikaan vol rondingen, die in 1960 al vijf jaar oud was. De hard-top werd ontworpen om kogelinslagen te doorstaan.

Aston Martin DB2/4

In het begin van de jaren vijftig had Aston Martin niet de naam en faam van vandaag en bleef de productie beperkt tot kleine kring. De DB2/4 richtte zich tot klanten op zoek naar prestaties en een evenwichtig weggedrag. De keuze van de kenner, en dat was koning Boudewijn zeker.

Packard One Twenty

Helaas bekend door een drama, deze Packard cabriolet die diende onder Leopold III midden jaren dertig. In 1935, bij een reis in Zwitserland, vond een catastrofe plaats toen de auto van de weg geraakte. Koningin Astrid was op slag dood.

Rolls-Royce Silver Ghost 40/50 HP

Sinds zijn ontstaan streeft Rolls-Royce naar de perfecte auto. Dat was al zo in 1923, met deze Silver Ghost die even krachtig als stil was en dienstdeed onder Zijne Majesteit Leopold II.

Over de auteur: Piette François
Foto's ©: Manufacturer.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

Naast een nieuwe look krijgt de facelift van de BMW i4 een nieuwe motorisatie, de xDrive40 met 295 kW (401 pk) en 548 km autonomie.

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Dit is waarom de Mini Countryman SUV zo gegroeid is met zijn nieuwe generatie: er moest plaats gemaakt worden voor een klein broertje. Dit is de Mini Aceman, een volledig elektrische crossover.

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

De Duitse terreinwagen geboren in 1979 vindt zichzelf opnieuw uit voor het elektrische tijdperk. De elektrische G-Klasse heet echter niet EQG, maar G 580 EQ. De specs zijn alvast veelbelovend...

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

De Volkswagen ID. Code is een conceptversie van een volledig elektrische SUV boordevol nieuwe technologie! Maar enkel China zal ervan kunnen genieten...

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 27.547

Diesel, Manueel

€ 32.584

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.990
2019
105.433 km
€ 52.900
2021
1.500 km