Testen

Test: Audi A6, laatste zetje voor het pensioen

De huidige Audi A6 is niet meer van de jongste, maar er is nog steeds een breed gamma en hij heeft zelfs nog een kleine facelift gekregen om hem veerkracht te bieden tegenover de volledig nieuwe BMW 5 Reeks en Mercedes E-Klasse.

 • Maloteaux Olivier Maloteaux Olivier
 • 14 september 2023
 • Audi
4,0
VROOM-score
 • 4,0
  Prestatie
 • 3,5
  Wegligging
 • 4,5
  Comfort
 • 4,0
  Uitrusting
 • 4,0
  Veiligheid
 • 4,0
  Prijs-kwaliteit
 • 4,0
  Verbruik
 • 4,0
  Globaal
Voor- en nadelen
 • Technologie nog steeds up-to-date
 • Compromis comfort/wegligging
 • Twee plug-inhybrides
 • Sterk beperkte kofferruimte hybrides
 • Weinig origineel design
 • Niet de jongste meer

De huidige Audi A6 kwam alweer in 2018 op de markt en kruipt dus stilletjes aan richting zijn pensioen. Zijn opvolger krijgt ook een volledig elektrische versie. In afwachting daarvan is het huidige model nog steeds in vorm en kreeg het zelfs een kleine facelift in de zomer van 2023. De A6 is nog steeds als berline en als break (Avant) te krijgen. Zijn grootste concurrenten zijn natuurlijk de BMW 5 Reeks en Mercedes E-Klasse, die allebei recent volledig werden vernieuwd.

Bekend design

Bij Audi heeft het ene na het andere model meestal een vergelijkbaar design. Deze A6 zou je bijna kunnen verwarren met zijn voorganger uit 2010... Een herkenningspunt zijn de zijspiegels, die nu op de deuren zitten gemonteerd en niet meer op de A-stijlen zoals vroeger, wat voor minder windgeruis zorgt. Het huidige model kreeg in de zomer van 2023 nog een kleine facelift. Maar daarvoor moet je echt een vergrootglas bovenhalen om de verschillen te kunnen zien. Zo is er een heel licht hertekende neus met een nieuwe grille, herwerkte luchthappers en iets andere koplampen. Het S-Line-pakket wordt nog steeds aangeboden voor een meer sportieve look, zowel aan de buitenkant als binnenin. Daarnaast heeft de berline geen recht op de supersportieve RS6-versie, met zijn extra brede koetswerk en zijn dikke V8, die enkel als Avant beschikbaar is. Wil je een berline met deze motor, dan moet je voor de RS7 gaan.

Standaard Virtual Cockpit

Het dashboard, met zijn moderne en strakke look, heeft vrijwel geen knoppen. Het merendeel van de functies laat zich via een aanraakscherm bedienen. In totaal zijn er drie displays te vinden aan boord. Te beginnen met het klassieke centrale aanraakscherm van 10,1 inch waarmee je het infotainmentsysteem en de (standaard meegeleverde) navigatie bedient. Daaronder vind je nog een scherm van 8,6 inch, waarmee je de airco kan bedienen en adressen kan invoeren door ze neer te schrijven met je vinger. Tenslotte zijn de klassieke tellers sinds de facelift van 2023 standaard vervangen door het Virtual Cockpit van 12,3 inch, waarop je onder meer de GPS fullscreen kan weergeven, wat zeer aangenaam is dankzij de kaarten van Google Maps, die met een mooie resolutie worden weergeven. En ook de connectiviteit is helemaal mee met zijn tijd.

Minder koffer voor de hybride

In tegenstelling tot de A8, is deze A6 niet volledig opgetrokken uit aluminium. Zijn structuur bestaat uit een mix van staal en aluminium, waarbij dat laatste vooral wordt gebruikt voor de achterschorten, deuren, motorkap, voorspatborden en de kofferklep. Deze berline van bijna 5 meter lang is wel ruim aan boord. Achteraan zitten de zijdelingse passagiers erg goed, maar die in het midden heeft minder elleboogruimte en moet zijn benen rond de brede middentunnel plooien. Geen opmerkingen over de koffer, met een groot laadvolume. De bagageruimte van de hybrides wordt echter sterk beperkt (een verschil van 205 liter) door de aanwezigheid van hun grote batterij onder de bodem.

Van 163 tot 344 pk sterke verbrandingsmotoren

Het traditionele gamma is opgebouwd rond 2 liter-viercilinders met turbo op benzine (204 of 265 pk) of diesel (163, 204 of 245 pk), die afhankelijk van de versie worden voorzien van vierwielaandrijving. Bekende en bewezen motoren, die vrij aangenaam zijn in gebruik en ook een redelijk verbruik kunnen voorleggen. Bovenaan het gamam zit de sportieve S6, die wordt aangedreven door een 3.0 V6 diesel van 344 pk, waarmee je in 5 seconden aan 100 km/u zit.

Er zit trouwens geen handbak meer in deze A6: alle versies beschikken over een automaat (robotbak met 7 versnellingen en een dubbele koppeling voor de viercilinders of een ZF-automaat met koppelomvormer en 8 versnellingen voor de S6). De krachtige RS6 met zijn 600 pk sterke V8 wordt enkel aangeboden als break, niet als berline, zoals hierboven vermeld.

A6 met stekker

De huidige generatie Audi A6 is er nog niet als volledig elektrisch model, maar er zijn wel twee plug-inhybride versies: de 50 en 55 TFSI e. Die koppelen een 2 liter-turbobenzine van 252 pk aan een elektromotor (respectievelijk 115 en 143 pk), voor een totaal van 299 of 367 pk, met in beide gevallen meer dan behoorlijke prestaties.

Hun batterij van 17,9 kWh geeft ze een officieel elektrisch rijbereik tot 68 km. Reken eerder op een goede 50 km in de praktijk, wat ook best correct is. Maar zoals steeds wordt deze autonomie beperkt in de winter, aangezien de kou de prestaties van de batterij inperkt en de verwarming stroom opeist. Is de batterij leeg, dan moet de benzinemotor overnemen en stijgt het verbruik naar ongeveer 10 l/100 km (of zelfs meer met een zware rechtervoet), wat natuurlijk een pak meer is dan bij een diesel. Het is dus aangeraden om de batterij zo vaak mogelijk op te laden, anders loop je het risico de voordelen van een hybride in benzine te verdrinken...

Efficiënt en comfortabel

Onderweg valt de goede geluidsisolatie op. De standaard meegeleverde passieve ophanging heeft al een uitstekend compromis tussen comfort en wegligging. De gestuurde dempers hebben niet zo veel meerwaarde. De luchtvering zorgt echter wel voor een fijnere balans tussen hoogstaand comfort en een goede koetswerkcontrole.

De A6 kan ook worden uitgerust met vierwielsturing, waarmee zijn draaicirkel kleiner wordt (van 12,2 naar 11,1 m), het model iets dynamischer wordt in scherpe bochten en stabieler wordt bij het veranderen van richting aan hoge snelheid. We merken echter op dat de hybrides minder behendig zijn dan de benzine- of dieselversies, aangezien de grote batterij het gewicht tot boven de twee ton doet uitkomen. Een extra gewicht dat je voelt in bochten en bij hard remmen.

Prijs Audi A6 berline

De Audi A6 berline heeft een vanafprijs van 54.580 euro als 35 TDI op diesel van 163 pk, 55.850 euro als 40 TFSI op benzine met 204 pk en van... 71.490 euro voor de goedkoopste plug-inhybride 50 TFSI e (waarvan de kosten nog 100% aftrekbaar blijven voor zelfstandigen en bedrijven tot eind 2024). Er zijn echter heel wat opties die de factuur gevoelig kunnen doen stijgen. Dat gezegd zijnde, zijn de nieuwe BMW 5 Reeks en vooral de nieuwe Mercedes E-Klasse nog een pak duurder...

Ons verdict

Deze grote en discrete berline is ouder en minder extravert dan de nieuwste BMW 5 Reeks en Mercedes E-Klasse, maar het blijft een aantrekkelijk model dankzij een nog steeds moderne technologie aan boord en een breed motorenpalet (op een volledig elektrische versie na). En dat voor een prijs die minder hoog ligt (al is hij nog steeds niet goedkoop) dan die van zijn rechtstreekse concurrenten...

Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben je op zoek naar een Audi A6? Kies uit meer dan 40.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste Audi A6-zoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

Maloteaux Olivier
Over de auteur: Maloteaux Olivier Het autovirus heeft Olivier al in zijn kindertijd besmet. Later volgde een passie voor journalistiek. Hij moest vervolgens alleen nog maar de twee combineren. Olivier is geïnteresseerd in alle soorten auto's uit alle tijdperken, ongeacht de techniek onder het koetswerk. Al heeft hij toch een lichte voorkeur voor coupés en roadsters met een karaktervolle motor...

Aanbevolen tests voor jou

Meer tests
3,8 /5 Test: Fiat Tipo, populair maar stijlvol

Test: Fiat Tipo, populair maar stijlvol

Met de Tipo keert Fiat terug naar zijn roots: een simpele, praktische en (relatief) betaalbare auto, met een snufje Italiaanse stijl.

3,7 /5 Test: Citroën C5 Aircross, elektriciteit in de lucht

Test: Citroën C5 Aircross, elektriciteit in de lucht

De gezins-SUV van Citroën gaat nog een stapje verder in zijn elektrificatie met de lancering van een mild hybride variant op 48 V, maar ook met een nieuwe instap-plug-inhybride. Laten we zien wat het geeft.

3,6 /5 Test: Nissan Townstar Combi, praktisch maar niet origineel

Test: Nissan Townstar Combi, praktisch maar niet origineel

Nissan heeft ook een eigen ludospace dankzij Renault. De Townstar is dan ook een kloon van de Kangoo. Laten we zien of deze Japanse versie het hoofd biedt aan zijn Franse neef.

4,0 /5 Test: Lexus RZ 450e, absolute zen

Test: Lexus RZ 450e, absolute zen

De combinatie van het premium universum van Lexus met elektrische mobiliteit heeft een SUV opgeleverd die autorijden tot een zeldzaam zenmoment verheft. Een verslag van een week ontspannen rijden in de Lexus RZ 450e.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
5 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 21.990
2021
33.000 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 56.000
2021
1.500 km