9 weetjes over het indrukwekkende wagenpark waarmee Team Sky de Tour wil winnen

Hij is intussen in volle gang, de 105e editie van de Ronde van Frankrijk. Absolute – maar niet onbesproken – topfavoriet is ook dit jaar weer Chris Froome. Wij kregen onlangs een inkijkje in het wagenpark van zijn ploeg, Team Sky.

  • Bervoets Wim
  • 23 juli 2018

1. Team Sky neemt in totaal 14 voertuigen mee naar de Ronde van Frankrijk

De Britse ploeg van Chris Froome en revelatie Geraint Thomas heeft in Frankrijk maar liefst 14 voertuigen bij. 10 daarvan komen van autoleverancier Ford. 1 Transit voor fietsen en bagage, 2 S-Maxen voor koks en mekaniekers, 2 Mondeo’s als teamauto, 2 Tourneo Customs voor de bevoorrading, en 1 Edge voor de vips. Dan rijdt er nog 1 Ranger voorop tijdens de race en werd er nog 1 Tourneo Custom omgebouwd voor renners die na de race de bus hebben gemist. Tel daar nog 3 vrachtwagens en 1 teambus bij, en als je weet dat er 22 ploegen meedoen aan de Tour, dan komt er heel wat rollend materieel bij een touretappe kijken.

2. De logistieke hub van Team Sky ligt in ons land

Een doodgewone hangar op een doodgewoon industrieterrein in het Oost-Vlaamse Deinze: daar parkeert Team Sky zijn vrachtwagens als de Tour gedaan is. De ploeg heeft zijn logistieke hub voor fietsen, voedsel en materiaal inderdaad in ons land. En dat is tot de nok volgestouwd met fietskaders, helmen, drinkbussen, veldbedden, sportvoeding en -drank, en alles wat je verder nog kunt bedenken voor een topsportploeg. Het hoofdkwartier van Team Sky zit trouwens in Londen, maar het team is ook nog vertegenwoordigd in Manchester en Monaco.

3. De Ford-teamauto’s worden geleverd door de hoofdzetel in Keulen

Een klein weetje tussendoor: alle linksgestuurde Fords die Team Sky gebruikt, worden geleverd door de hoofdzetel in Keulen. Dat zie je aan de Duitse nummerplaat met de letter “K”, en aan het feit dat alle nummerplaten de letters “TS” hebben. Voor “Team Sky” natuurlijk.

4. De teambus heeft meer dan alleen maar zitplaatsen voor de renners

Door de verduisterde ruiten zie je het niet, maar de teambus van Team Sky verbergt meer dan gewone zitjes voor de renners. Ze zitten in heuse draaiende fauteuils trouwens, en kunnen zich aan boord van de bus douchen en laten masseren. Bovendien zijn er nog enkele wasmachines aan boord voor wielerkledij.

5. De vrachtwagens hebben elk hun eigen functie

Drie vrachtwagens heeft de wielerploeg in Frankijk, met elk hun eigen functie. Eentje is de werkplaats voor de mekaniekers en is voorzien van airco. Een andere is de werkplaats voor de koks en eetplaats voor de renners, en de derde dient als opslagplaats voor allerlei eten en drank. Dat wordt bewaard in een opbergcompartiment, maar ook in enkele koelkasten. De vrachtwagen bevat ook een wasmachine voor elke renner.

6. De teamauto’s hebben al dienst gedaan in Parijs-Roubaix

De twee Mondeo’s in de Ronde van Frankrijk zijn niet aan hun proefstuk toe. De breaks reden al in Parijs-Roubaix, en werden speciaal aangepast voor de kasseien: de ophanging werd verhoogd, de vering anders afgesteld en er kwamen beschermplaten voor motor en versnellingsbak. Perfect voor een slopende uithoudingswedstrijd als de Tour dus.

7. De chauffeurs van de teamauto’s krijgen een rijopleiding in ons land

Dit leerden we vorig jaar al: het is niet evident om een auto te besturen in een krioelend wespennest als een wielerwedstrijd. Renners, teamauto’s, motoren, volgwagens: om hier zonder gevaar je mannetje te staan, krijgen de Team Sky-chauffeurs in de wedstrijd een rijopleiding bij Ford in Lommel.

8. De teambus blijft niet op een renner wachten die het podium heeft gehaald

Als er iemand van Team Sky het podium haalt, dan heeft die na de wedstrijd nog een hele ceremonie: bloemen, felicitaties, interviews, dopingcontrole, enzovoort. Wanneer de renner klaar is, is de teambus natuurlijk al lang vertrokken. Maar dan is er gelukkig nog een speciaal omgebouwde Ford Tourneo Custom: die heeft maar één achterbank, zodat de vermoeide renner zijn benen kan strekken terwijl hij naar het hotel gevoerd wordt.

9. Alles draait om hygiëne

Een slopende wedstrijd als de Ronde van Frankrijk vergt het uiterste van het immuunsysteem van een renner. Een bacterie of infectie pik je dan ook zo op. Daarom zijn alle vrachtwagens en bussen van Team Sky voorzien van een busje handengel om je handen te ontsmetten. Elke renner heeft bovendien zijn eigen wasmachine: zo wordt ook daar het risico tot een minimum beperkt.

Meer lezen over:

Over de auteur: Bervoets Wim Wim Bervoets is redacteur bij Vroom sinds 2016. Hij interesseert zich voor alles van stadsauto’s tot sportwagens, en kijkt met een open blik naar de mobiliteit en brandstoffen van de toekomst.
Toch droomt hij nog altijd van een Lotus Elise...

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

Naast een nieuwe look krijgt de facelift van de BMW i4 een nieuwe motorisatie, de xDrive40 met 295 kW (401 pk) en 548 km autonomie.

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Dit is waarom de Mini Countryman SUV zo gegroeid is met zijn nieuwe generatie: er moest plaats gemaakt worden voor een klein broertje. Dit is de Mini Aceman, een volledig elektrische crossover.

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

De Duitse terreinwagen geboren in 1979 vindt zichzelf opnieuw uit voor het elektrische tijdperk. De elektrische G-Klasse heet echter niet EQG, maar G 580 EQ. De specs zijn alvast veelbelovend...

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

De Volkswagen ID. Code is een conceptversie van een volledig elektrische SUV boordevol nieuwe technologie! Maar enkel China zal ervan kunnen genieten...

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.990
2019
105.433 km