Het ultieme speeltje voor grote jongens

Liefhebbers kennen ongetwijfeld de Atom van Ariel, een kale en extreme sportwagen met niet veel meer dan vier wielen, een stuur en een motor die explosief presteert. Vandaag krijgt deze schitterende auto een zusje: de Nomad.

  • Piette François
  • 06 januari 2015

Wat de Atom is voor het circuit, is de Nomad voor alle terreinen. Al het overbodige ontbreekt, maar volgens Ariel is deze Nomad “een groot moment voor ons: het gaat om de allereerste Ariel die een dak en deuren heeft”. Wees gerust, het zijn slechts onderdelen met een rits, kwestie van het gewicht zo laag mogelijk te houden. Die obsessie voor gewicht maakt de Nomad heel licht: 670 kg.

Alle wegen

Precies dat lage gewicht maakt het mogelijk om overal te geraken, ondanks tweewielaandrijving. Ariel overweegt trouwens zijn bolide in te schrijven in heel wat wedstrijden, van regionaal tot internationaal. Het vertrouwen is er.

De ophanging werd er in ieder geval op afgestemd, met een grote veerweg en solide constructie. Natuurlijk is ze in te stellen naargelang de omstandigheden. De bodemvrijheid van 30 cm maakt heel wat mogelijk, zoals op- en afrijhoeken van respectievelijk 71 en 82 graden. Een Land Rover Defender of Jeep Wrangler moeten de duimen leggen.

Motor

De Nomad heeft dezelfde motorleverancier als de Atom: Honda. Maar de motor heeft hier een grotere cilinderinhoud: 2,4 liter (235 pk en 300 Nm). Het Britse merk past de in- en uitlaat aan om de mechaniek op te voeren. De motor wordt gekoppeld aan een zesversnellingsbak en zelfblokkerend differentieel. Ariel belooft een spurt van 0 tot 100 km/u in 3,4 seconden.

Op maat

“Sommige zaken kunnen we realiseren in kleine volumes die je zelfs niet kunt voorstellen bij massaproductie”, vertelt Simon Saunders, ceo van Ariel. Kevin Marshall, technisch directeur, vult aan: “We kennen onze klanten persoonlijk en willen dat alles perfect is voor hen.” Van de ophanging tot de motor en de koetswerkelementen, alles kun je laten personaliseren.

 

 

Over de auteur: Piette François
Foto's ©: Manufacturer.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

De Duitse terreinwagen geboren in 1979 vindt zichzelf opnieuw uit voor het elektrische tijdperk. De elektrische G-Klasse heet echter niet EQG, maar G 580 EQ. De specs zijn alvast veelbelovend...

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Dit is waarom de Mini Countryman SUV zo gegroeid is met zijn nieuwe generatie: er moest plaats gemaakt worden voor een klein broertje. Dit is de Mini Aceman, een volledig elektrische crossover.

BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

Naast een nieuwe look krijgt de facelift van de BMW i4 een nieuwe motorisatie, de xDrive40 met 295 kW (401 pk) en 548 km autonomie.

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

De Volkswagen ID. Code is een conceptversie van een volledig elektrische SUV boordevol nieuwe technologie! Maar enkel China zal ervan kunnen genieten...

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.748

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Automaat

€ 27.547

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km