Autosalon van Brussel 2011: compacte SUV’s

  • Piette François
  • 20 januari 2011

De SUV-markt is allesbehalve dood en verkeert zelfs in volle bloei. Critici vinden deze auto’s zwaar, lomp en vervuilend maar de constructeurs dienen hen van antwoord met compacte, lichte, dynamische en zuinige cross-overs. Die hebben de wind in de zeilen wat de verkoop betreft. Een overzicht van wagens uit deze categorie die je op het salon kunt bekijken.

Chic

De SUV-klasse is zodanig uitgebreid dat iedereen zijn gading vindt, zelfs als je je beperkt tot de compacte modellen. Als je de eindjes gemakkelijk aan elkaar kunt knopen en een auto zoekt met een sportief karakter en een sterk imago, raden we je aan om de BMW-stand te bezoeken. Daar vind je niet alleen de X1 maar ook de volledig nieuwe X3. Zustermerk Mini presenteert de Countryman, zeg maar de bodybuilderversie van de bekende Mini.

Ook de Audi Q5 komt uit Duitlsand, in afwachting van de nieuwe Q3 later dit jaar de kleinste SUV van het merk. Bij Mercedes blijft de GLK verrassen met zijn hoekige lijnenspel. Je houdt meer van Britse finesse? Range Rover presenteert de kleine Evoque als drie- en vijfdeurs.

Uit Zweden komt de niet te missen en compleet nieuwe 9-4X, die helaas alleen aangedreven wordt door grote benzinemotoren. Op de stand van Volvo blinkt de XC60, een SUV met een indrukwekkende veiligheidsuitrusting.

Paraderen in de stad

De populariteit van compacte SUV’s heeft de constructeurs ertoe aangezet om ook modellen te ontwikkelen voor in de stad. Dat is op het eerste gezicht tegenstrijdig, maar blijkt een groot succes. In deze klasse vallen de originele Nissan Juke, de Toyota Urban Cruiser en het leuke studiemodel Peugeot HR1.

Ruime keuze

Op het salon tref je SUV’s aan met allerlei nationaliteiten: Frans (Peugeot 3008, Renault Koleos), Duits (Opel Antara, Ford Kuga, VW Tiguan), Zuid-Koreaans (SsangYong Korando, Kia Sportage, Hyundai ix35), Japans (Mitsubishi ASX, Toyota RAV4, Subaru Forester, Mazda CX-7, Honda CR-V), Amerikaans (Jeep Patriot), Brits (Land Rover Freelander), Tsjechisch (Skoda Yeti) en zelfs Roemeens, met de zeer concurrentieel geprijsde Dacia Duster.

Meer lezen over:

Over de auteur: Piette François

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Volkswagen ID. Code: van China, voor China

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

De Volkswagen ID. Code is een conceptversie van een volledig elektrische SUV boordevol nieuwe technologie! Maar enkel China zal ervan kunnen genieten...

Bugatti: eerste blik op nieuwe hypercar met V16!

Bugatti: eerste blik op nieuwe hypercar met V16!

De opvolger van de Chiron is voor het eerst te zien onder een bijzonder kleurrijke laag camouflage.

BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

Naast een nieuwe look krijgt de facelift van de BMW i4 een nieuwe motorisatie, de xDrive40 met 295 kW (401 pk) en 548 km autonomie.

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Dit is waarom de Mini Countryman SUV zo gegroeid is met zijn nieuwe generatie: er moest plaats gemaakt worden voor een klein broertje. Dit is de Mini Aceman, een volledig elektrische crossover.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 21.500

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.900
2021
1.500 km