Elektrische auto kopen? We geloven de overheid niet

Tegen 2020 zal 7,5 procent van de nieuwe auto’s een elektrische auto of een plug-inhybride zijn, hoopt de Vlaamse overheid. Mobiliteitsorganisatie VAB noemt die doelstelling onrealistisch: uit een enquête blijkt dat we niet elektrisch willen rijden zolang de overheid geen consequent fiscaal beleid voert.

  • Bervoets Wim
  • 16 augustus 2018
  • Sector

Vandaag is slechts 0,51 procent van de nieuwe auto’s een plug-inhybride of een volledig elektrische auto. De Vlaamse overheid wil dat hun marktaandeel tegen 2020 7,5 procent bedraagt. Maar de consument springt nog niet op dek kar: uit een enquête van VAB bij 2.000 Vlamingen blijkt dat bij een volgende aankoop plug-inhybrides en elektrische auto’s amper 17 procent kunnen overtuigen. Dat is 3 procent meer dan in een vergelijkbare enquête twee jaar geleden.

Kiezen voor de klassieker

Benzine weet met 48 procent de meeste consumenten te lokken, een stijging met 9 procent. Diesel kan nog maar 10 procent van de consumenten verleiden, en daalt daarmee met 6 procent. LPG en CNG weten amper 2 procent van de kopers warm te maken, 23 procent van de consumenten heeft nog geen beslissing genomen. Alternatieve brandstoffen lijken dus amper meer klanten te verleiden: we kiezen liever voor zekerheid, met een klassieke benzinemotor.

Waarom niet?

De hoge kostprijs van een plug-inhybride of elektrische auto en het relatief beperkte rijbereik ziet VAB als hinderpalen die in de nabije toekomst uit de weg worden geruimd. Het grootste struikelblok voor de consument is eerder de overheid, zegt de mobiliteitsorganisatie. De consument wil namelijk zekerheid voor zijn aankoop voor een termijn van meer dan tien jaar. “Momenteel worden ze geconfronteerd met een antidieselbeleid op fiscaal niveau, dat haaks staat op het stimulusprogramma van de ecopremies die in 2010 en 2011 massaal richting diesel stuurden”, zegt VAB. “De consument heeft zich één keer aan de steen gestoten, maar zal dat niet zo snel een tweede keer doen.”

“Geen reden om te twijfelen”

In een reactie laat Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) weten dat er geen enkele reden is om te twijfelen aan de Vlaamse overheid. Hij benadrukt dat kopers een zero-emissiepremie kunnen krijgen en geen BIV of verkeersbelasting moeten betalen voor de volledige levensduur van het voertuig. Het maximumbedrag van de premie zakt dit jaar niet, “precies om nog meer mensen te stimuleren.”

Meer lezen over:

Over de auteur: Bervoets Wim Wim Bervoets is redacteur bij Vroom sinds 2016. Hij interesseert zich voor alles van stadsauto’s tot sportwagens, en kijkt met een open blik naar de mobiliteit en brandstoffen van de toekomst.
Toch droomt hij nog altijd van een Lotus Elise...
Source ©: VAB/Belga.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

De Duitse terreinwagen geboren in 1979 vindt zichzelf opnieuw uit voor het elektrische tijdperk. De elektrische G-Klasse heet echter niet EQG, maar G 580 EQ. De specs zijn alvast veelbelovend...

BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

Naast een nieuwe look krijgt de facelift van de BMW i4 een nieuwe motorisatie, de xDrive40 met 295 kW (401 pk) en 548 km autonomie.

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

De Volkswagen ID. Code is een conceptversie van een volledig elektrische SUV boordevol nieuwe technologie! Maar enkel China zal ervan kunnen genieten...

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Dit is waarom de Mini Countryman SUV zo gegroeid is met zijn nieuwe generatie: er moest plaats gemaakt worden voor een klein broertje. Dit is de Mini Aceman, een volledig elektrische crossover.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 21.500

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 27.547

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.990
2019
105.433 km
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km