Goodwood Festival of Speed: op de grasvelden van Lord March

We werden overspoeld met beelden en reportages over Goodwood, maar het evenement zelf bezoeken blijft iets aparts. Ford nodigde ons uit om ter plaatse de Ford GT, Focus RS en Mustang Shelby GT350R te ontdekken, de ideale gelegenheid om ook de gedistingeerde Engelse sfeer op te snuiven.

  • Wouters Bruno
  • 30 juni 2015

Goodwood ligt niet ver van Chichester, tussen Southampton en Brighton en is ontzettend Brits met zijn kastelen, eindeloze domeinen en verzorgde tuinen. Op de grasvelden van Lord March, erfgenaam van de Hertog van Richmond, vindt sinds 1993 één van grootste auto-evenementen van de wereld plaats. Wat begon als een begon als klimkoers met 10.000 toeschouwers op een weekend tijd, trekt nu meer dan 100.000 bezoekers … per dag.

Namen noemen

Het concept loopt helemaal gesmeerd en groepeert uitzonderlijke auto’s van alle tijden en  prototypes die soms speciaal voor deze gelegenheid gebouwd zijn. Er zijn allerhande auto’s en motoren bestuurd door grote namen zoals Stirling Moss, John Surtees, Jenson Button, Felipe Massa, Derek Bell, Richard Attwood, Rauno Alaltonen, Jean Ragnotti , Giacomo Agostini, Casey Stoner en Valentino Rossi, die daags na zijn overwinning in de MotoGP in Assen de guest star was op zondag.

Het Festival of Speed is in de loop der jaren uitgebreid met tal van andere activiteiten: een elegantiewedstrijd, de presentatie van prototypes die hier vaak hun eerste meters rijden, rallywagens die op pistes in het bos rijden, demonstraties van supercars of een autosalon met spectaculaire stands. Sinds het verdwijnen van de British International Motor Show is dit salon nog belangrijker geworden. Voor het kasteel staat ook een bijzonder grote sculptuur (40 meter), er zijn knappe paddocks, er is een luchtshow: kortom, de tijd vliegt voorbij.

Powered by Ford

Ford had kosten noch moeite gespaard. In een paviljoen van drie verdiepingen kon het publiek drie generaties van de Ford GT ontdekken, van de originele GT of de GT uit 2005 tot de volledig nieuwe GT in koolstofvezel die de terugkeer van het Amerikaanse merk in de 24 uren van Le Mans in 2016 inluidt. De nieuwe GT wordt aangedreven door een V6 EcoBoost  met 600 pk, gekoppeld aan een zeventrapsautomaat met dubbele koppeling. Voorts gebruikt hij intensief koolstofvezel, ook voor de koolstof-keramische remmen.

De Focus RS en Mustang GT350R reden op de piste met achter het stuur respectievelijk Ken Block (die we niet meer moeten voorstellen) en Ben Collins (de oude Stig van Top Gear). Spektakel gegarandeerd, alleen voor de banden is het minder fijn.

De Focus RS biedt 350 pk, vier aangedreven wielen en verschillende rijmodi, zoals een leuke driftmodus.

De Mustang Shelby GT350R is helaas niet voor ons bestemd, maar kon toch op veel aandacht rekenen met zijn atmosferische V8 van 526 pk en wielen uit koolstofvezel.

Meer lezen over:

Over de auteur: Wouters Bruno Bruno Wouters schrijft sinds 2005 voor Vroom. Als iets wielen en een motor heeft, is Bruno een gelukkig man.
Technologische evoluties boeien hem zeker, maar sensaties zoekt hij het liefst op plattelandswegen met een Morgan of met de motor.
Foto's ©: Bruno Wouters, Manufacturer. Source ©: Ford.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Onze 5 favoriete details van de Hyundai Ioniq 5 N

Onze 5 favoriete details van de Hyundai Ioniq 5 N

Het mag duidelijk zijn dat de Hyundai Ioniq 5 N een (zeer) sterke indruk op ons heeft gemaakt tijdens onze eerste kennismaking, en dat dankzij deze 5 geweldige details!

Renault Symbioz: Captur XXL

Renault Symbioz: Captur XXL

De nieuwe Symbioz SUV van Renault belooft een recordruimte voor het formaat! Hij komt tussen de Captur en de Austral te staan en is er enkel als E-Tech Hybrid.

Ferrari 12Cilindri: 830 pk en een gepaste naam!

Ferrari 12Cilindri: 830 pk en een gepaste naam!

De opvolger van de 812 eert de Ferrari GT's uit de jaren '50 en '60 en behoudt zijn atmosferische V12 met 830 pk en zonder enige elektrische assistentie!

Aston Martin Vanquish komt terug met een V12!

Aston Martin Vanquish komt terug met een V12!

De nieuwe Aston Martin Vanquish wordt nog in 2024 officieel onthuld en krijgt een biturbo-V12 met 835 pk en 1.000 Nm!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 21.500

Diesel, Manueel

€ 32.584

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.990
2019
105.433 km
€ 52.900
2021
1.500 km