Het salon van Geneve met video : de concept-cars (1/2)

  • Piette François
  • 10 maart 2009

 Wat is een salon zonder conceptcars. Geneve is “the place to be” om de laatste hersenspinselen van de ingenieurs te laten bewonderen. Dit jaar zijn de concepts in een “groen” sausje gedoopt dat minder opvallend was als de ideeën van vorige jaren.
1. Mitsubishi iMiev
De elektrische iMiev lijkt op de salons alle aandacht naar zich toe te trekken. De reden daarvoor is niet ver te zoeken. Dit is immers de eerste elektrische auto van een grote constructeur die vlak voor de commercialisering staat. Mitsubishi doet er alleszins alles aan om zijn autootje zo goed mogelijk aan de Europese markt aan te passen. Zo worden de iMievs voor de Europese markt korter en worden de sporen breder.
2. Mitsubishi Sport Air
Dit op de iMiev gebaseerde concept krijgt de toevoeging “Sport” mee. De lijn werd wat dynamischer en de motor zag zijn kracht naar 60 kW en 230 Nm stijgen. Het dak kan gedemonteerd worden en de lithium-ion batterijen werden lager geplaatst om zo het zwaartepunt lager te leggen.
3. Bolloré Bluecar Concept
Deze in samenwerking met Pininfarina gebouwde elektrische auto zal in maart 2010 op de markt verschijnen. De laadtijd bedraagt 4 uren maar dan heeft deze auto een bereik van 200 tot 250 km. Als batterijen werden exemplaren van het lithium-polymeer type verkozen. De maximale snelheid wordt op130 km/u beperkt.
4. Lancia Delta Hardblack
Met zijn contrasterende zwart glimmende dak en zwart matte carrosserie verbergt deze Delta zijn sportieve ambities niet. De nieuwe 1,8 DI TurboJet die we ook al in de Alfa 159 zagen en ook de MiTo GTA bemant, levert hier 200pk.
5. Citroën DS Inside
De wil om auto’s te bouwen die trendsetters kunnen worden maakt dat Citroen een totaal nieuw premium gamma heeft ontwikkeld met de naam DS. Het getoonde concept is de DS3 en is bedoeld voor het segment van de C3.
6. Subaru Legacy Concept
Dit concept werd al in Detroit voorgesteld en nu kunnen we ook in Europa zien hoe de toekomstige Legacy er zal uitzien. De dynamische lijn overtuigt en onder de motorkap vinden we een 6-cilinder boxer terug van 3,6 liter. Toch durven we er op wedden dat het seriemodel een voor onze markt meer geschikte 2 liter diesel zal krijgen.
7. Opel Ampera
Samen met zijn tweelingbroer de Chevrolet Volt wordt de Ampera door een onuitgegeven hybride-systeem aangedreven. De kleine thermische motor zal immers enkel voor de aandrijving van de generator instaan. Enkel de elektrische motoren zorgen voor de aandrijving van de wielen in en zonder de steun van de thermische motor komt de Ampere 60 km ver.
8. Chrysler 200C Concept
Het in zware moeilijkheden verkerende Chrysler blijft creatief bezig en stelt een berline voor die door een benzinemotor van 72 pk wordt aangedreven. Deze motor staat er echter niet alleen voor want hij krijgt de hulp van een 268 pk sterk elektrisch exemplaar. Hierdoor wordt de auto 200 km/u snel en bereikt hij na 7 seconden 100 km/u. In elektrische mode komt de auto 54 km ver.
9. Volvo S60 Concept
De vloeiende en slanke lijn ligt erg dicht bij deze van de toekomstige S60. Zoals de traditie het wil bij Volvo is veiligheid prioritair ! Onder de kap presenteert Volvo een nieuwe 1,6 benzinemotor met turbo die dankzij directe injectie 180 pk levert. Dankzij het start-stop systeem en een versnellingsbak met dubbele koppeling wordt het verbruik tot 5 liter /100 km beperkt.
10. BMW Série 5 GT
Deze kruising tussen een SUV, een break en een coupé vormt net als de X6 een nieuwe niche in het al uitgebreide modellenpark. De commercialisering is voor eind 2009, begin 2010 voorzien. Bij de lancering vinden we onder de kap de 6- en de 8-cilinders uit de 5-serie terug
 

Meer lezen over:

Over de auteur: Piette François
Foto's ©: François Piette.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Cupra Formentor en Leon nu nog pittiger!

Cupra Formentor en Leon nu nog pittiger!

Naast een nog agressievere look, krijgen de Cupra Formentor en Leon nieuwe motorisaties die krachtiger zijn en meer rijbereik halen.

Polestar 5 laadt op in 10 minuten!

Polestar 5 laadt op in 10 minuten!

Een prototype van de Polestar 5 heeft van 10 tot 80% kunnen opladen in slechts 10 minuten dankzij een constant laadvermogen van 310 kW en pieken van 370 kW!

Bugatti: eerste blik op nieuwe hypercar met V16!

Bugatti: eerste blik op nieuwe hypercar met V16!

De opvolger van de Chiron is voor het eerst te zien onder een bijzonder kleurrijke laag camouflage.

Scoop: Audi A6 e-tron ook als S en RS?

Scoop: Audi A6 e-tron ook als S en RS?

Onze spionnen hebben prototypes van de Audi A6 e-tron gespot met brede wielkasten en grote remschijven en -klauwen, die doen vermoeden dat we ook elektrische S- en RS-versies krijgen.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 21.500

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 27.547

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.900
2021
1.500 km