Jouw auto klaar voor de vakantie in 5 stappen

  • Piette François
  • 01 juli 2013

Het ruikt al naar zonnecrème en pastis. Geen twijfel mogelijk, de vakantie is begonnen!  Maar voor je aan de Ricard begint en de architect in jou loslaat op het zandkasteel, volgen hier enkele tips om je auto voor te bereiden op de lange reis.

1. Uitrusting

Je weet nooit wat er kan gebeuren op zo’n lang traject. Wees dus op alles voorbereid en neem alle wettelijk verplichte uitrusting mee, namelijk een brandblusser (met geldige houdbaarheidsdatum), een EHBO-kit, een gevarendriehoek en een reflecterend veiligheidshesje voor elke passagier. Verstrooide geesten geven beter een reservesleutel aan één van de passagiers.

Wat de technische uitrusting betreft, mag je niet besparen op vervangstukken zoals enkele reservelampen en een reservewiel (met juiste bandendruk). Om je te helpen bij de ‘werkzaamheden’ onderweg, kijk je ook het best na of een krik, een sleepkabel en batterijkabels (of nog beter een booster) aanwezig zijn.

2. Vloeistofpeilen

Verwaarloos het onderhoud van jouw auto niet en controleer of hij in orde staat. Olie, antivries en ruitensproeiervloeistof moeten op hun maximumpeil staan, twijfel dus niet om bij te vullen voor vertrek. En neem deze vloeistoffen ook mee. Bij de olie moet je goed nakijken of het flesje overeenstemt met de vereisten van de constructeur.

3. Banden en ruitenwissers

Goed zien is van levensbelang. Zelfs op vakantie ben je nooit veilig voor een stortbui. Verzeker je ervan dat de ruitenwissers geen sporen laten op de voorruit. Pomp de banden iets harder op dan gebruikelijk. De constructeur schrijft telkens twee bandendrukken voor naargelang de lading van de auto. Kies voor de hoogste waarde. Werp tot slot ook een blik op de bandenslijtage. Bespaar niet op de veiligheid.

4. Propere auto

Het is nooit aangenaam om in een vuil interieur te vertoeven tijdens een lange rit. Haal dus de stofzuiger boven en vergeet de ventilatieopeningen niet. Vergeet ook het stof op het instrumentenbord niet weg te vegen.

5. Bagage

Het is zover, je bent klaar. Maar door alle uitrusting die we jou vragen mee te nemen, blijft er niet veel plaats over voor de vlieger en de opblaasbare boot van de kindjes. We raden je aan om eerder een dakkoffer dan een aanhangwagen te kiezen. Anders wordt de auto erg moeilijk om te parkeren, het kost minder brandstof en zo’n dakkoffer heeft zelfs iets designachtig.  

AC
Over de auteur: Piette François
Foto's ©: Manufacturer.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

Naast een nieuwe look krijgt de facelift van de BMW i4 een nieuwe motorisatie, de xDrive40 met 295 kW (401 pk) en 548 km autonomie.

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

De Volkswagen ID. Code is een conceptversie van een volledig elektrische SUV boordevol nieuwe technologie! Maar enkel China zal ervan kunnen genieten...

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

De Duitse terreinwagen geboren in 1979 vindt zichzelf opnieuw uit voor het elektrische tijdperk. De elektrische G-Klasse heet echter niet EQG, maar G 580 EQ. De specs zijn alvast veelbelovend...

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Dit is waarom de Mini Countryman SUV zo gegroeid is met zijn nieuwe generatie: er moest plaats gemaakt worden voor een klein broertje. Dit is de Mini Aceman, een volledig elektrische crossover.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 23.748

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 21.500

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.900
2021
1.500 km
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km