Renault Twin’Z RL: speelse Twingo

  • Van den Bogaert Robin
  • 08 april 2013

Renault geeft een voorsmaakje van de volgende Twingo met het nieuwe concept Twin’Z RL. De Britse topdesigner Ross Lovegrove werkte mee aan het ontwerp.

De cyclus is rond. De afgelopen drie jaar toonde Renault verschillende prototypes die elk een belangrijke levensfase voorstelden. Na de liefde op het eerste gezicht met de DeZir, de ontdekking van de wereld met de Captur, het stichten van een gezin met de R-Space en de wereld van het werk met de Frendzy is voor Renault ‘tijd om te spelen’ met de Twin’Z RL.

Die RL staat voor Ross Lovegrove, een grote naam in de designwereld. Deze industrieel designer werkte voor verschillende multinationals (walkman van Sony, computers van Apple, …) in diverse domeinen zoals de auto-, mode- en architectuurwereld. Je vindt zijn werk in topmusea over de hele wereld. Nu laat hij dus ook zijn licht schijnen over een kleine stadswagen van Renault.

Het team van Lovegrove kleedde het koetswerk (bumpers, led-dak, koplampen, …) aan op basis van een ontwerp van Renault en kreeg carte blanche voor het interieur. De blauwe kleur is een eerbetoon aan de Franse twintigste-eeuwse schilder Yves Klein. De lak lijkt wel over de structuur ‘gegoten’ en voelt door een vernislaag aan als fluweel.  

De Twin’Z RL is uitgerust met een net van leds die progressief oplichten. Vanuit de Renault-ruit verspreidt het licht zich naar de koplampen, dan via de voorruitstijlen over het dak en ten slotte weer naar beneden tot aan de achterbumper. Achteraan zijn er geen echte lichtblokken, de leds werden in het glas geplaatst.

Geen middenstijl, geen dashboard

De deuren van de Twin’Z RL openen elektrische in tegengestelde richting van elkaar. De auto heeft (net als de Ford B-Max) geen middenstijl waardoor een grote toegang tot het interieur ontstaat. "Het interieur is niet opgedeeld in afzonderlijke elementen. De passagiers die achteraan zitten, krijgen een maximale ervaring als medereiziger. We hebben de rugleuning van de achterzetels in de vloer geïntegreerd om meer ruimte vrij te maken en te komen tot een nieuw, ontspannen design", zegt Ross Lovegrove.

Er is geen klassiek dashboard, waardoor de passagier voorin meer ruimte heeft. Alle instrumenten (navigatie, verwarming, …) zijn samengebracht in een eenvoudige tablet tussen de voorzetels. Op een smartphone leest de bestuurder de snelheid en het rijbereik af.  

Nieuwe Twingo

Het 3,62 meter korte autootje putte inspiratie uit de Twingo I en de R5 en is de voorbode van de volgende generatie Twingo, verwacht tegen 2014. Onder de dubbele vloer liggen batterijen en een elektromotor die alleen de achterwielen aandrijft.

Renault onthult de Twin’Z RL niet zoals gebruikelijk op een autosalon, maar op de designbeurs Salone del Mobile in Milaan. De ideale plek voor een auto op het kruispunt van de auto- en meubeldesignwereld, aldus Renault.

Meer lezen over:

Over de auteur: Van den Bogaert Robin
Foto's ©: Manufacturer. Source ©: Renault.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

De Duitse terreinwagen geboren in 1979 vindt zichzelf opnieuw uit voor het elektrische tijdperk. De elektrische G-Klasse heet echter niet EQG, maar G 580 EQ. De specs zijn alvast veelbelovend...

BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

Naast een nieuwe look krijgt de facelift van de BMW i4 een nieuwe motorisatie, de xDrive40 met 295 kW (401 pk) en 548 km autonomie.

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

De Volkswagen ID. Code is een conceptversie van een volledig elektrische SUV boordevol nieuwe technologie! Maar enkel China zal ervan kunnen genieten...

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Dit is waarom de Mini Countryman SUV zo gegroeid is met zijn nieuwe generatie: er moest plaats gemaakt worden voor een klein broertje. Dit is de Mini Aceman, een volledig elektrische crossover.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Automaat

€ 27.547

Diesel, Manueel

€ 32.584

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.990
2019
105.433 km
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km