Skoda Superb : een grote berline in Genève

  • Piette François
  • 10 maart 2008

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De nieuwe Superb heeft een klassiek en smaakvol voorkomen, en is aan de voorkant meteen als een Skoda herkenbaar. De bult op de motorkap en de strakke lijnen geven aan deze grote berline een robuust voorkomen.

Handige koffer

In tegenstelling tot de andere berlines uit dit segment beschikt de Superb over een kofferdeksel met variabele opening dat de naam « Twindoor » meekreeg. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om enkel de achterruit open te klappen om kleinere voorwerpen in de koffer op te bergen. Voor de grote stukken volstaat een dubbele druk op een knop om automatisch het volledige kofferdeksel te ontgrendelen en te openen. In de koffer is er plaats voor 556 liter baggage, met neergeklapte achterbank loopt dat volume op tot 1.670 liter.

Een op veiligheid gericht chassis

De Superb neemt het chassis van de Golf over, een platform dat ook al gebruikt wordt voor, onder andere, de Passat en de Octavia… Bij het op punt stellen van het chassis zijn de ingenieurs op zoek gegaan naar het juiste compromis tussen wegligging en comfort. De nieuwe stuurbekrachtiging werd op haar beurt geoptimaliseerd wat de stabiliteit en respons betreft.

Een gesofistikeerde verlichting

Skoda heeft de nieuwe Superb met het Adaptive Frontlight Systeem uitgerust. Dit systeem beïnvloedt de intensiteit van de verlichting op basis van de snelheid en zorgt voor een betere zichtbaarheid. Bij snelheden tussen 15 en 50 km/u past het AFS systeem de lichtbundel aan en wordt de zijberm beter verlicht. Vanaf 90 km/u wordt de snelwegverlichting ingeschakeld, dit stelt de lichtbundel af zodat hij optimaal de linkerwegmarkeringen verlicht. Verder bevat het AFS systeem ook nog een bochtenverlichting dat vanaf 10 km/u ingeschakeld wordt.

Drie dieselmotoren en evenveel op benzine

Onder de motorkap van het instapmodel zit de 1.9 TDI van 105 pk. Net daarboven staat de traditionele 2.0 TDI met een vermogen van 140 pk. Tot slot is er de 2.0 common rail TDI van 170 pk en 350 Nm koppel. Het aanbod benzinemotoren begint met de 1.4 TSI van 125 pk. De 1.8 TSI van 160 pk is de volgende op de lijst en kan aan de nieuwe DSG versnellingsbak met zeven versnellingen gekoppeld worden. Bovenaan de lijst staat de gloednieuwe 3.6 V6 FSI van 260 pk, deze motor wordt enkel met de DSG versnellingsbak geleverd, maar wel de versie met 6 versnellingen.

Basisuitrusting

Op de lijst van de basisuitrustingen staan de ASR, vier airbags, airco, boordcomputer, elektrische ruiten en elektrische en verwarmde achteruitkijkspiegels. Wat de opties betreft kan de koper ondermeer kiezen voor een nieuw navigatiesysteem met touch screen en harde schijf van 30 gig.

Superb GreenLine

Skoda laat ook weten dat er al een Superb GreenLine voorzien is op basis van de 1.9 TDI. Voor dit model zal de versnellingsbak aangepast worden en zal Skoda gebruik maken van banden met lage weerstand. Daar komt ook nog eens bij dat het totale gewicht werd verminderd met een gemiddeld verbruik van 5.1 l/100 km en een CO2 uitstoot van 136 gr/km als resultaat.

Meer lezen over:

Over de auteur: Piette François
Foto's ©: Manufacturer, François Piette. Source ©: Skoda.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

Naast een nieuwe look krijgt de facelift van de BMW i4 een nieuwe motorisatie, de xDrive40 met 295 kW (401 pk) en 548 km autonomie.

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Dit is waarom de Mini Countryman SUV zo gegroeid is met zijn nieuwe generatie: er moest plaats gemaakt worden voor een klein broertje. Dit is de Mini Aceman, een volledig elektrische crossover.

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

De Duitse terreinwagen geboren in 1979 vindt zichzelf opnieuw uit voor het elektrische tijdperk. De elektrische G-Klasse heet echter niet EQG, maar G 580 EQ. De specs zijn alvast veelbelovend...

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

De Volkswagen ID. Code is een conceptversie van een volledig elektrische SUV boordevol nieuwe technologie! Maar enkel China zal ervan kunnen genieten...

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Automaat

€ 27.547

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.900
2021
1.500 km