Meer dan een op de zeven Belgen zegt zich gestresseerd te voelen achter het stuur. Dat is het hoogste percentage van heel Europa, zo blijkt uit een studie van Vinci Autoroutes waarover Vias, het vroegere BIVV, bericht. Dat vertaalt zich onder meer door het steeds toenemende gebruik van de claxon: bijna zes op de tien gebruikt die onnodig, bijna zoveel als de Italianen en de Grieken.

Wim Bervoets
22/06/2018

Vijftien procent van Belgische bestuurders zegt zich gestresseerd te voelen. In Nederland is dat maar acht procent. De oorzaak van de stress ligt deels bij een toename van de files, maar daarnaast speelt ook de ruimtelijke ordening een rol. Door de lintbebouwing langs vele wegen moet je in België continu alert zijn voor alle soorten weggebruikers, zegt Vias.

Claxonneren als een Italiaan

Nog opmerkelijk in het Europese onderzoek: we zijn specialist in het gebruik van de claxon: 58 procent van de Belgen zegt dat vaak te doen ten opzichte van gemiddeld 50 procent in Europa. Daarmee komen we in de buurt van de Italianen en Grieken (beide 60 procent). Nog iets waarin we 'uitblinken' is rechts inhalen op de autosnelweg: 40 procent tegenover 34 procent gemiddeld.

Snelheidslimieten aan wegenwerken? Niet gezien!

In Europa zijn het de Belgische bestuurders die aangeven het minst de snelheidslimieten in de buurt van wegenwerken op autosnelwegen te respecteren. Maar we dragen wel onze gordel: 12 procent vergeet hem af en toe te dragen, tegenover gemiddeld 21 procent in Europa.

Drinken en rijden

Alcohol achter het stuur blijft een groot probleem in ons land, zo blijkt ook uit de enquête. We kruipen twee keer vaker achter het stuur wanneer we mogelijk boven de wettelijke alcohollimiet zitten (23 procent in België ten opzichte van 10 procent gemiddeld). Dat vertaalt zich ook meteen op onze wegen. Acht procent heeft een ongeval of een bijna-ongeval gehad dat te wijten was aan overmatig drankverbruik. Dat is twee2 keer meer dan de Engelsen bijvoorbeeld (vier procent).

Bron: Belga
Je gebruikt een oude versie van Internet Explorer. Upgrade ajb naar een nieuwere versie.
Je gebruikt een oude versie van Safari en/of iOS. Upgrade ajb naar een nieuwere versie.