Vijf manieren om van de zomer te genieten

  • Van den Bogaert Robin
  • 15 mei 2013

We hebben er lang op moeten wachten, maar de zon is eindelijk terug in het land. Met deze zomerse snufjes in auto’s geniet je optimaal van het mooie weer.

Open dak

Wat is er prettiger dan de zon op je huid te voelen en frisse lucht in te ademen? Dat kan niet alleen in cabriolets, maar ook in een gewone berline dankzij een open dak. Je laat het bij bestelling inbouwen door het automerk of achteraf door een specialist zoals Webasto. Van een eenvoudig kanteldak tot een groot panoramadak: er is voor ieder wat wils. Hou er wel rekening mee dat een panoramisch dak aan de beschikbare hoofdruimte knabbelt.

Dak met duistere krachten

Magic Sky Control verandert het dak van de open tweezitters Mercedes SL en SLK in enkele seconden van volledig transparant tot helemaal verduisterd. Met een knop in de dakconsole kan de bestuurder de hemel openen of sluiten. Ideaal om zelfs bij slecht weer te genieten van een openluchtervaring zonder het cabriodak te openen. De donkere stand weerkaatst het zonlicht waardoor het interieur bij zomerse temperaturen niet te sterk opwarmt. In vergelijking met een klassiek panoramisch dak blijft de binnenkant van de auto tot 10 °C koeler.  

Frisse geuren in het interieur

Ruiten dicht en airco aan? Zelfs dan kun je de geur van de zomer binnenhalen in de auto met een lekker parfum. Rituals biedt vier autoparfums aan. Je klikt simpelweg een houten diffuser vast aan de ventilatieroosters en ongeveer acht weken hangt een subtiele geur in het interieur.

In modellen zoals de Citroën C3, de Renault Zoé of de Fiat 500 is een geurtje beschikbaar als optie. Voor de nieuwe Mercedes S-Klasse creëerde parfumspecialist Marc vom Emde vier parfums, die zich niet vasthechten aan de zetels of de kleren van de inzittenden.   

Met de fiets op uitstap

Trek je graag met de fiets op verkenning naar nieuwe streken? Dan is een auto met fietsdrager ideaal. Er zijn er verschillende mogelijkheden: een fietsdrager op het dak, op de trekhaak of op de achterklep. Je hoeft niet per se zo’n accessoire te kopen, want Opel integreert als enige autobouwer een fietsdrager in de achterbumper.

Standaard vervoert de FlexFix twee fietsen, al kan de nieuwste versie op de Zafira Tourer monovolume en Astra Sports Tourer break dankzij een verlengstuk nog twee fietsen meer meenemen. Zelfs volgeladen kun je de drager kantelen, zodat de kofferklep nog open kan. Gebruik je de fietsdrager niet, dan verdwijnt hij helemaal in de achterbumper.

Altijd open rijden

Een cabriolet is uiteraard bedoeld om zoveel mogelijk open te rijden. Het Britse Mini geeft je een duwtje in de rug met de zogeheten Always Open Timer. Dat is een metertje links voor de bestuurder waarop je afleest hoelang je met het dak open hebt gereden. Een grappig gadget, beschikbaar op de Mini Cabrio en Roadster.

AC
Over de auteur: Van den Bogaert Robin
Foto's ©: Manufacturer.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Bugatti: eerste blik op nieuwe hypercar met V16!

Bugatti: eerste blik op nieuwe hypercar met V16!

De opvolger van de Chiron is voor het eerst te zien onder een bijzonder kleurrijke laag camouflage.

Polestar 5 laadt op in 10 minuten!

Polestar 5 laadt op in 10 minuten!

Een prototype van de Polestar 5 heeft van 10 tot 80% kunnen opladen in slechts 10 minuten dankzij een constant laadvermogen van 310 kW en pieken van 370 kW!

Scoop: Audi A6 e-tron ook als S en RS?

Scoop: Audi A6 e-tron ook als S en RS?

Onze spionnen hebben prototypes van de Audi A6 e-tron gespot met brede wielkasten en grote remschijven en -klauwen, die doen vermoeden dat we ook elektrische S- en RS-versies krijgen.

Cupra Formentor en Leon nu nog pittiger!

Cupra Formentor en Leon nu nog pittiger!

Naast een nog agressievere look, krijgen de Cupra Formentor en Leon nieuwe motorisaties die krachtiger zijn en meer rijbereik halen.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 23.748

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 21.500

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.900
2021
1.500 km
€ 52.990
2019
105.433 km