Testen

Groene leverancier

De elektrische Ford Transit Connect, voorlopig nog een prototype, maakte de verplaatsing naar het circuit van Zolder voor CleanWeek 2020, het evenement rond milieuvriendelijke auto's. Wij maakten van de gelegenheid gebruik om een rondje op het circuit af te leggen.
  • Piette François
  • 09 mei 2011
  • Ford
Voor- en nadelen
  • Geruisloosheid
  • Laadcapaciteit
  • Vermogen en prestaties
  • Afwerking
  • Comfort
  • Moderne technologie in oude auto

Zich op het mooie circuit van Zolder begeven met een bestelwagen is op zich al bijzonder. Als die bestelwagen dan ook nog eens helemaal stil is, wordt het bijna een paranormale ervaring. De enige die de stilte doorbreekt, is mijn passagier Garry Whittam. Hij is directeur verkoop en marketing van het bedrijf Azure Dynamics, dat de ontwikkeling van de Transit Connect BEV leidt. De man verdedigt zijn 'baby' vol overgave.

De volledig elektrische Transit Connect wordt begin 2012 gecommercialiseerd. Vreemd trouwens dat Ford dit model kiest als eerste eletrische wagen in het gamma, want zijn leeftijd begint te wegen en deze auto heeft niet bepaald het sex-appeal om de grote massa te verleiden. Maar goed, volgens mijn Britse metgezel is de structuur van de Transit Connect "perfect aangepast om elektrische technologie te integreren".

500 kg laadvermogen

De testwagen staat geparkeerd aan het einde van de pitlane en ziet eruit als een gewone Transit Connect, afgezien van de stickers. Een snelle blik op de laadruimte bewijst dat ook daar niets bijzonders te bespeuren valt. Het beschikbare volume bedraagt 3,8 m³ en het laadvermogen 500 kg.

Ook de bestuurderspost is bekend terrein. Het instrumentenbord is hetzelfde als in de Transit Connect, alleen enkele meters verschillen: links de resterende autonomie, rechts de lading van de batterij. De versnellingspook lijkt op die van een automaat, maar zoals alle elektrische wagens gebruikt de Transit Connect maar één versnelling.

Energierecuperatie

Om te vertrekken volstaat het om de pook in de D-stand te plaatsen en het gaspedaal in te duwen. De stilte is hemels. Er is geen enkel gefluit te horen, typisch voor elektrische wagens. Het meest verbazingwekkende is dat deze bestelwagen vlot rijdt. De elektromotor van Siemens levert een constant koppel van 158 Nm en piekt op 235 Nm. 0 tot 100 km/u vraagt maar 12 seconden (in lege toestand) en de topsnelheid bedraagt 120 km/u.

Mijn passagier verzekert dat de autonomie 130 km kan bereiken, "maar uiteraard niet aan dit tempo". Om de technologie optimaal te benutten, moet je de batterij zoveel mogelijk laten herladen. Daarvoor is het noodzakelijk dat je met de pook speelt en terugschakelt naar de kunstmatige eerste of tweede versnelling als je moet vertragen. "Dat is doeltreffender dan te remmen of het systeem in Drive te laten, want het verbetert de recuperatie van energie", legt Gary Whittam uit. 

"Geen nood aan leasing"

Ford deed voor zijn eerste elektrische wagen een beroep op Azure Dynamics want dat heeft veel ervaring met elektrische aandrijving. Azure staat trouwens zelf in voor de commercialisering. Het aandrijfsysteem heet Force Drive en werd al in veertig auto's ingebouwd en getest over vijftig miljoen kilometer. De lithium-ionbatterijen, geleverd door het Duitse Saft, herladen via het stopcontact in acht uur. "En na tien jaar gebruik houden ze nog 80 procent van hun capaciteit over. Daarom moeten we, in tegenstelling tot anderen, de batterijen niet verhuren", besluit Gary Whittam met een typisch Brits flegma. Nu nog afwachten wat de prijs wordt, vaak het zwakke punt van elektrische aandrijving. 

Meer lezen over:

Over de auteur: Piette François
Foto's ©: Manufacturer. Source ©: Ford.

Aanbevolen tests voor jou

Meer tests
3,7 /5 Test: Peugeot e-308, geen (groot) compromis

Test: Peugeot e-308, geen (groot) compromis

Naast benzine, diesel, mild hybride en plug-inhybride kan je de Peugeot 308 ook volledig elektrisch krijgen. Een variant die misschien wel de meest aantrekkelijke van allemaal is!

3,6 /5 Test: Volkswagen Arteon Shooting Brake, sexy verhuiswagen

Test: Volkswagen Arteon Shooting Brake, sexy verhuiswagen

6 jaar na zijn lancering lijkt de Volkswagen Arteon geen dag ouder te zijn geworden; zeker als Shooting Brake. Koppel deze sexy lijnen aan een grote koffer en een mooie binnenruimte, en je krijgt een winnende combinatie, toch?

4,1 /5 Test: Tesla Model 3 Highland, hetzelfde maar (nog!) beter

Test: Tesla Model 3 Highland, hetzelfde maar (nog!) beter

De Tesla Model 3 krijgt een grondige facelift. Die gaat als Highland door het leven en voegt talloze belangrijke verbeteringen toe aan de elektrische berline.

3,7 /5 Test: BMW X3 PHEV, de discrete hybride

Test: BMW X3 PHEV, de discrete hybride

Naast de elektrische en de gewone versies, is de X3 ook beschikbaar als plug-inhybride. Hij heeft maar een motorisate en ook iets minder vermogen dan sommige concurrenten, maar dat maakt hij goed in de bochten.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
5 km

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 21.990
2021
33.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 56.000
2021
1.500 km