Testen

Smart Fortwo en Forfour DCT: eindelijk

Op één vlak kon Smart tot nu toe zeker niet overtuigen: de gerobotiseerde versnellingsbak. Alleen al daarom zou je kiezen voor de elektrische Smart. Gelukkig heeft de nieuwe generatie Smart-modellen dit onding in de prullenmand gegooid en vervangen door een klassiekere vijfversnellingsbak. Vandaag krijgen de twee Smarts eindelijk een zesbak met dubbele koppeling, een must voor een auto die in de stad zijn ideale speelterrein vindt.

  • Wouters Bruno
  • 02 juli 2015
  • Smart
Voor- en nadelen
  • Leuke versnellingsbak (vooral in sportstand)
  • Manoeuvreerbaarheid
  • Persoonlijke stijl
  • Beperkte ruimte op achterste plaatsen forfour
  • Mechaniek snel luidruchtig
  • Sportpakket oncomfortabel met fortwo
  • Stijl heel persoonlijk

Met plezier presenteert Annette Winkler, hoofd van het merk Smart binnen de Daimler-groep, de nieuwe Smart DCT in het centrum van Keulen, een stad die één Smart per honderd inwoners telt. Ze vertelt dat één derde van het verkeer in de stad bestaat uit mensen die een parkeerplaats zoeken. In Europa heeft een bestuurder gemiddeld tien minuten nodig voor deze oefening, waarin hij vier kilometer aflegt. Met zijn lengte van 269 cm is de Smart uiteraard ideaal.

We zullen de presentatie van de twee kleintjes van Daimler hier niet overdoen, maar een woordje uitleg over de techniek is zeker op zijn plaats. De twee Smarts beschikken over dezelfde drie motoren, telkens met drie cilinders. Een eerste atmosferische blok van 999 cc is beschikbaar met 60 of 71 pk, met een koppel van 91 Nm. De derde mogelijkheid is een turboblok van 898 cc met 90 pk en een koppel van 135 Nm. Alleen de versies met 71 en 90 pk worden gekoppeld aan de nieuwe DCT-bak met zes versnellingen. De meerprijs bedraagt 1.300 euro (1.450 euro in de Forfour).

Aparte stijl

De Smarts onderscheiden zich van andere auto’s door hun originele stijl, zowel vanbuiten als vanbinnen. De tridion-veiligheidscel heeft altijd een andere kleur, de voorkant oogt eerder vriendelijk dan pretentieus of agressief en de achterkant verschilt amper bij de Fortwo en Forfour. De plaats van de nummerplaat en het openingsmechanisme van de koffer zijn wel anders: een klassieke klep bij de Forfour en een tweedelige klep in de kleine stadsmus. 

Er zijn ook nieuwe kleuren, zowel voor de tridion-cel als voor de koetswerkpanelen, die het aantal mogelijke combinaties verveelvoudigt. Het interieur past perfect bij de originele, frisse en ludieke uitstraling van de auto. Het onderscheidt zich door de materiaalkeuze en kleuren. Een boordplank in flashy blauw en wit is ongebruikelijk, al zullen de azijnpissers opmerken dat de witte elementen weerspiegelen in de voorruit.

Be connected

Wees gerust, andere combinaties zijn mogelijk. Dezelfde mogelijkheden zijn er voor de bekleding van de deuren en zetels, waardoor het interieur van de Smart voor een frisse noot zorgt binnen de moderne en nochtans gevarieerde autowereld. Het zal niet iedereen bevallen, maar wij konden deze aanpak wel smaken.

De Smarts ontsnappen natuurlijk niet aan de trend naar meer connectiviteit en multimedia: smart cross connect, smart Audio-System, smart Media-System, Bluetooth, MirrorLink, … In de praktijk gebruikten we de geïntegreerde gps, die traag reageert en een bron van ergernis is.

Bedankt, DCT

We ontdekten de nieuwe gerobotiseerde versnellingsbak achter het stuur van een Forfour met 90 pk, uitgerust met sportpakket dat bestaat uit een 10 mm verlaagde ophanging, strakkere veren, 16-duimswielen en schakelpaletten aan het stuurwiel. Op de wegprestaties valt niets aan te merken, de Forfour scoort niet beter of slechter dan de meeste concurrenten. Hij is wel opvallend wendbaar.

De 90 pk verrichten hun taak naar behoren, de DCT-zesbak overtuigt, zeker in de snellere sportmodus. De schakelpaletten zijn natuurlijk een meerwaarde en de sportophanging blijft nog vrij comfortabel. De ruimte achterin is wel beperkt voor een volwassene en ook de koffer is klein.

We kruipen daarna achter het stuur van een Fortwo met dezelfde motor maar zonder sportpakket. Dit kleintje weet te overtuigen. Hij draait op een zakdoek en geeft bijna zin verkeerd te rijden (niet moeilijk met deze trage gps!) zodat je kunt omkeren.

Overtuigende Fortwo

De turbomotor geeft meer pit dan in de Forfour hoewel het gewichtsverschil maar 85 kg bedraagt en de sportstand van de versnellingsbak blijft de leukste. Het comfort is verbazingwekkend voor een auto met zo’n kleine wielbasis. De nieuwe proporties (de Smart werd een tiental centimeter breder) geven de kleine Smart een knapper snoetje en weggedrag dan vroeger.

In tegenstelling tot in de Forfour is het sportpakket af te raden bij de Fortwo: we konden het testen in de versie met 71 pk en het verlies van comfort is aanzienlijk. Het atmosferische blok voldoet voor gebruik in de stad, maar slaat een flauw figuur daarbuiten. Een opmerking voor alle modellen: het geluid van de motor achterin dringt sterkt binnen in het interieur, wellicht nog meer in de atmosferische blokken die harder moeten werken. Het enige echte gebrek?

Meer lezen over:

Over de auteur: Wouters Bruno Bruno Wouters schrijft sinds 2005 voor Vroom. Als iets wielen en een motor heeft, is Bruno een gelukkig man.
Technologische evoluties boeien hem zeker, maar sensaties zoekt hij het liefst op plattelandswegen met een Morgan of met de motor.
Foto's ©: Manufacturer. Source ©: Smart.

Aanbevolen tests voor jou

Meer tests
4,2 /5 Test: Alpina B3, verfijnde en exclusieve raket

Test: Alpina B3, verfijnde en exclusieve raket

Wacht, is deze Alpina B3 niet gewoon een licht aangepaste BMW 3 Reeks? Lees verder om erachter te komen...

3,6 /5 Test: BMW 4 Reeks Cabrio, terug naar stof

Test: BMW 4 Reeks Cabrio, terug naar stof

Voor de nieuwste 4 Reeks Cabrio heeft BMW besloten om het stalen klapdak weer in te ruilen voor een ouderwetse stoffen kap, die lichter en eleganter is. Geeft het deze BMW cabrio een nieuw karakter?

3,6 /5 Test: Fiat 600e, 500 + 100

Test: Fiat 600e, 500 + 100

Fiat windt er geen doekjes om: de nieuwe 600e moet het praktische grote broertje zijn van de 500e – en liefst ook zijn succes evenaren. Laten we zien of hij even vrolijk rijdt als hij eruitziet.

4,0 /5 Test: Honda CR-V 2023, veelzijdige SUV met stekker

Test: Honda CR-V 2023, veelzijdige SUV met stekker

Voor zijn zesde generatie krijgt de Honda CR-V een hybride motorisatie die nu ook opgeladen kan worden, terwijl zijn praktische aspecten er enkel maar op vooruit gaan. Een geëlektrificeerde SUV voor het hele gezin, dus?

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
5 km

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 56.000
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 21.990
2021
33.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km