Testen

Test: Hyundai Bayon, praktisch formaat

Hyundai blijft zijn gamma van SUV’s met een sterke persoonlijkheid uitbreiden en voegt de Bayon toe. Die is compact, maar heeft nog steeds een heel eigen stijl en is praktisch.
 • Christiaens Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
 • 13 juli 2021
 • Hyundai
 • 6.395 weergaven
3,6
VROOM-score
 • 3,0
  Prestatie
 • 3,5
  Wegligging
 • 3,5
  Comfort
 • 4,0
  Uitrusting
 • 4,0
  Veiligheid
 • 3,5
  Prijs-kwaliteit
 • 3,5
  Verbruik
 • 3,5
  Globaal
Voor- en nadelen
 • Hightech-uitrusting voor het segment
 • Originele stijl
 • Soepele microhybride driecilinder
 • Verhouding afmetingen/interieur/koffer
 • Beperkende optiepolitiek
 • Harde plastics in interieur
 • Motoraanbod te beperkt
 • Plaatsrovende 48V-batterij

Test: Hyundai Bayon, praktisch formaat

Sinds de geslaagde lancering van zijn atypische Kona heeft Hyundai beslist om in te zetten op een ‘polariserend’ design voor zijn SUV-familie. Sindsdien hebben zowel het vlaggenschip op waterstof Nexo als de Santa Fe en de Tucson zich aan de oefening gewaagd. Niet geheel verrassend zet ook de jongste telg van de familie, de Bayon, op zijn in op een ‘atypisch’ uiterlijk. Je zal zijn looks weten te smaken of net niet, maar deze Bayon zal in elk geval niet verzinken in de anonimiteit temidden van dit heel drukke segment.

Test: Hyundai Bayon, praktisch formaat

Cross-over

Technisch gezien profileert de Bayon zich als een cross-overafgeleid van de recente i20. Hij kan dus geen aanspraak maken op vierwielaandrijving zoals de andere SUV’s in het Koreaanse aanbod. In de praktijk speelt de Bayon in feite dezelfde kaart als de voormalige i20 Active. Al neemt hij deze keer niet gewoon genoegen met kunststof bescherming die niemand meer om de tuin kunnen leiden in deze tijd waar de SUV koning is. Naast een iets hogere bodemvrijheid dan de i20 krijgt de Bayon hier namelijk ook een heel eigen koetswerk. Het enige gemeenschappelijke punt is een ‘valse’ lichtstrip tussen de achterlichten. Net zoals op de i20 kan die ook op de Bayon niet oplichten.

Test: Hyundai Bayon, praktisch formaat

Tegelijk rekt de Bayon zich licht uit om zijn praktische kant te versterken. Hij behoudt namelijk exact dezelfde wielbasis (2,58 meter) als zijn broer i20, maar de SUV met de naam van de Franse stad Bayonne rekt zijn koetswerk 14 centimeter verder op.

Valse broer?

Met zijn lengte van 4,18 meter komt deze Bayon eigenlijk in het vaarwater terecht van de even grote Kona (4,16 meter, maar sinds zijn facelift 4,20 meter dankzij nieuwe bumpers). De Bayon speelt technisch echter wel op een ander niveau. Hij neemt genoegen met een meer eenvoudige technische basis en is daarom niet verkrijgbaar als hybride, noch als 4x4 of in een elektrische versie, in tegenstelling tot de Kona. Die ‘bescheidenheid’ maakt het hem echter wel mogelijk om zijn praktische kant te versterken dankzij een eenvoudiger te benutten ‘packaging’. Zijn koffer is bijvoorbeeld 411 liter groot, tegenover slechts 374 liter voor de Kona met vergelijkbare verbrandingsmotor.

Test: Hyundai Bayon, praktisch formaat

Plaatsrovende 48V-batterij

Zoals in de i20 dwingt de keuze voor de microhybride van 48V in de Bayon je tot het opgeven van een deel van dit laadvolume. De batterij zit dan onder de dubbele laadvloer en eist 90 liter aan volume op, waardoor de bagageruimte krimpt tot 321 liter. In de praktijk vertoont de Bayon echter toch een behoorlijk interessante verhouding formaat-binnenruimte-koffer voor zijn segment, al moet hij wel genoegen nemen met een vrij gewone moduleerbaarheid.

Test: Hyundai Bayon, praktisch formaat

(Zo goed als) maar één motor

Als we abstractie maken van de instapversie met een atmosferische 1.2 van 84 pk die puur bedoeld is om het instapkaartje van de Bayon onder de psychologische grens van de 20.000 euro te brengen (19.299 euro), dan bestaat het motorenpalet uitsluitend uit de 1.0-turbodriecilinder met 100 pk van de Koreaanse groep. De enige keuze die de toekomstige bestuurder kan maken, is die tussen de manuele zesversnellingsbak of de gerobotiseerde overbrenging met dubbele koppeling (7 versnellingen). In functie van het gekozen uitrustingsniveau geniet hij vervolgens al dan niet de microhybridisering van 48V. In de niveaus Air (20.349 euro) of Twist (21.799 euro) blijft het blok daarvan verstoken. In de topversies Techno (24.599 euro) of Sky (27.299 euro) is het systeem automatisch onder de motorkap van de Bayon aanwezig.

Test: Hyundai Bayon, praktisch formaat

Efficiënt

De Bayon is meer een cross-over dan een echte avonturier en voelt aan het stuur niet heel dominant aan. Hij vertoont daarentegen wel een eerder dynamisch rijgedrag en wordt daarbij goed geholpen door zijn vrij stugge ophanging – zonder echter oncomfortabel te zijn. De Bayon is niet zo dynamisch of speels als een Ford Puma of Opel Mokka, maar hij toont zich wel efficiënt en uiteindelijk behoorlijk aangenaam om mee te rijden. De kleine drukgevoede driecilinder volstaat dan weer om met het verkeer mee te stromen. Of toch in elk geval met de microhybridisering van onze testwagen.

Test: Hyundai Bayon, praktisch formaat

Het blok krijgt dan namelijk een kleine duw in de rug van zijn alternator-starter om de hernemingen bij lage toerentallen te versterken. Hij komt daardoor heel rond voor de dag. Dankzij de microhybridisering rijdt de auto ook heel vaak in alle discretie in vrijloop, en dat zowel met de automaat met dubbele koppeling als de ‘intelligente’ manuele bak met gerobotiseerde koppeling.

Test: Hyundai Bayon, praktisch formaat

Technologisch

De Bayon neemt genoegen met een vrij basic motorenpalet, maar qua technologische inhoud is hij echter wel een referentie in zijn segment. Dat geldt zowel voor zijn elektronische rijhulpmiddelen als voor het infotainmentsysteem. Het van de i20 overgenomen dashboard combineert twee grote schermen van 10,25 duim en verleidt geeks met zijn talrijke geconnecteerde functies.

Test: Hyundai Bayon, praktisch formaat

Aan boord zijn helaas wel bijna uitsluitend harde en weinig aangenaam aanvoelende kunststoffen gebruikt.

Ons verdict

De Bayon breidt het SUV-aanbod van Hyundai op intelligente wijze uit door in te zetten op technische soberheid en stilistische originaliteit. Je moet echter genoegen nemen met een krap motorenpalet en een beperkende prijspolitiek. Bij gebrek aan afzonderlijke opties moet je dus verplicht voor een hoger uitrustingsniveau kiezen als je de ene of de andere extra attentie wil.

Test: Hyundai Bayon, praktisch formaat

Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een Hyundai Bayon ? Kies uit meer dan 30.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste Hyundai Bayon zoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

Christiaens Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?

Aanbevolen tests voor jou

Meer tests
3,6 /5 Test: Mercedes EQV 300, een ware VIP-ervaring!

Test: Mercedes EQV 300, een ware VIP-ervaring!

Een krachtige aandrijving, een luxueus en ruim interieur en compleet geruisloos, zijn dat de ingrediënten voor een ware VIP-ervaring? Wij konden afgelopen week de EQV 300 testen en onderzochten of dit model geschikt is voor iemand die zoekt naar een luxueuze en polyvalente MPV.

Nissan Qashqai e-Power vs Toyota Corolla Cross: andere aanpak

Nissan Qashqai e-Power vs Toyota Corolla Cross: andere aanpak

Nissan en Toyota hebben een andere visie op hybride aandrijvingen. Maar hoe doet de nieuwe e-Power in de Qashqai het in vergelijking met het beproefde systeem van de Corolla Cross?

3,7 /5 Test: Toyota RAV4 GR Sport, in sportoutfit

Test: Toyota RAV4 GR Sport, in sportoutfit

De brave RAV4 trekt zijn sporttenue aan voor zijn nieuwe GR Sport-uitvoering. Naast de uiterlijke aanpassingen krijgt de Japanse hybride SUV ook een strakkere ophanging. Tijd om na te gaan of dat het stuurgevoel scherper heeft gemaakt.

3,7 /5 Test: Alpine A110 R, ode aan de lichtheid

Test: Alpine A110 R, ode aan de lichtheid

Alpine breidt zijn A110-gamma naar boven toe uit met een nieuwe versie, één met de ‘R’ van radicaal. En dan vooral radicaal lichter, dankzij het intensief gebruik van koolstofvezel! De apotheose in afwachting van de grote sprong naar… elektrische modellen?

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Manueel

€ 6.999
2014
214.750 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Manueel

€ 28.990
2021
32.000 km