Testen

Test: Toyota Aygo X, onconventioneel

De ene na de andere autobouwer laat het A-segment voor wat het is, bij gebrek aan rendabiliteit. Maar niet Toyota. Het Japanse merk heeft zijn Aygo zelfs vernieuwd! Een goede keuze?

 • Vanhouche Sébastien Vanhouche Sébastien
 • 05 april 2022
 • Toyota
 • 11.301 weergaven
3,2
VROOM-score
 • 2,0
  Prestatie
 • 3,5
  Wegligging
 • 3,5
  Comfort
 • 3,0
  Uitrusting
 • 4,5
  Veiligheid
 • 3,0
  Prijs-kwaliteit
 • 3,5
  Verbruik
 • 3,0
  Globaal
Voor- en nadelen
 • Opvallende look
 • Ophangingscomfort
 • Beschikbaarheid van een CVT-versnellingsbak
 • Gepeperde rekening voor de hogere afwerkingsniveaus
 • Beperkte motor
 • Luidruchtige motor (vooral in combinatie met de CVT)

Eerst en vooral moeten we het hebben over zijn naam. Want de benaming van deze Japanner is complexer dan het lijkt. Toyota voegde een kruis toe aan de Aygo-benaming, geen letter. De stadswagen heet dus “Aygo Cross” en niet Aygo X”, wat niet onlogisch is. Voor deze derde generatie gaat hij immers de crossover-toer op, net als de Yaris Cross en de Corolla Cross. Zie je waar Toyota naartoe wil? Waarom dan niet gewoon kiezen voor “Aygo Cross”? Goeie vraag… en het is niet de enige minder conventionele keuze die de autobouwer maakt.

Stijl als hoofdzaak

Het minste wat we kunnen zeggen, is dat deze Aygo X stijl heeft! Dat stond bovenaan het prioriteitenlijstje van Toyota toen hij ontworpen werd. Hoewel de meest eenvoudige uitvoeringen wit, grijs of zwart zijn, waren de versies die wij konden testen bijzonder kleurrijk! Dat wordt bovendien slim in de verf gezet door een tweekleurig koetswerk en zwarte plastic elementen. Of hij nu gehuld is in Chili Red, Juniper Blue of Ginger, onopvallend wordt hij nooit, wat eerder ongewoon en leuk is voor een stadsauto.

Kleur, ook binnenin

Deze sprankelende stijl wordt weerspiegeld in het interieur, dankzij de vele kleurrijke accenten. Toyota heeft ervoor gekozen om zichtbare koetswerkpanelen te combineren met harde kunststoffen voor een overtuigend resultaat! Maar het meest opvallend is het enorme centrale scherm, dat tot 9 duim groot is, en midden op het dashboard zit. Ja, we hebben al grotere gezien, maar in zo'n kleine auto toont het indrukwekkend.

De Aygo X is 3,7 m lang, 1,74 m breed en 1,525 m hoog, even groot als de eerste Yaris of de eerste generatie VW Golf! Ondanks zijn compacte afmetingen biedt hij toch 5 deuren, een niet te verwaarlozen voordeel. Anderzijds moet je niet verwachten dat er in de kofferruimte, met een laadvolume van slechts 231 liter, meer dan 2 of 3 tassen passen. De tweede zetelrij, die zal alleen gebruikt worden voor heel korte ritten, of om tassen neer te zetten die niet in de koffer kunnen. Mensen met een groter postuur zullen van kortbij kennismaken met de dakhemel. Als ze hun zetel volledig naar achter schuiven, kunnen ze de passagier achter zich ook de beenruimte ontnemen...  

Gezond en comfortabel

Aan het stuur van deze Aygo hebben we niets te klagen. De rijpositie is goed, net als de filtering die de ophanging biedt. Het chassis is soepel, maar blijft homogeen in de bochten. In een reeks niet al te snelle bochten heb je plezier achter het stuur. Toyota levert op dat vlak goed werk. Zijn geluidsisolatie zouden we niet vorstelijk durven noemen, maar hij zit in de middenmoot van zijn segment. Het is in de stad dat de Aygo X het meest op zijn gemak is. Hij kan perfect mee met het verkeer en neemt verkeersdrempels zonder probleem. Maar van zodra je de stadsomgeving verlaat om je op het platteland te wagen, wordt het Japanse autootje wat minder sprankelend.

Wat braaf onder de motorkap

Onder de motorkap zit altijd een 1 liter driecilinder benzinemotor met 72 pk en 93 Nm koppel, zonder de minste hybridekuur! Geen hybride bij Toyota? Dat zijn we niet gewend. De Aygo X is gebaseerd op het Yaris-platform, dus zou hij uitgerust kunnen worden met een batterij en een elektromotor om zijn verbrandingsmotor een handje te helpen. Maar volgens de fabrikant maakt de technologie het in dit specifieke geval niet mogelijk het verbruik en de CO2-uitstoot te optimaliseren. Daarom koos het voor de eenvoudigste oplossing en die lijkt te werken. Toyota claimt een gemiddeld brandstofverbruik van ongeveer 5 l/100 km, een cijfer dat we hebben kunnen evenaren. Niet slecht.

Ondanks zijn pluimgewicht van ongeveer een ton is het beperkte vermogen niet bevorderlijk voor zijn prestaties. De door Toyota aangekondigde cijfers zijn dan ook niet echt glorieus: een 0 tot 100 km/u in iets minder dan 15 seconden en een topsnelheid van nauwelijks meer dan 150 km/u. Hoewel de Aygo probleemloos tot 120 km/u gaat, zijn de hernemingen eerder beperkt... En als de weg begint te klimmen, moet je de rode zone opzoeken om je snelheid te kunnen aanhouden. En daarbij laat de Aygo zich nadrukkelijk horen. Want eens voorbij de 3.500 toeren per minuut is het blok zeer aanwezig. En dan hebben we het nog niet eens over de CVT...

Eén motor, twee versnellingsbakken! 

Toyota biedt slechts één motor, maar geeft je de keuze uit twee versnellingsbakken! De handgeschakelde 5-versnellingsbak is aangenaam in het gebruik. Het schakelen wordt goed geleid, de pook biedt de juiste hoeveelheid weerstand en de slag ervan is niet te lang. De CVT-versnellingsbak accentueert daarentegen de kenmerken van de auto nog meer. Hij maakt de Aygo nog aangenamer in de stad: het schakelen gaat soepel en je moet niet bij elk stoplicht naar neutraal. Geweldig! Anderzijds laat de versnellingsbak de motor het uitschreeuwen alsof hij aan het vergaan is, wanneer je je rechtervoet intensiever gebruikt. Zeggen dat hij luidruchtig wordt, zou een understatement zijn... Maar deze CVT heeft de verdienste dat hij beschikbaar is, want niet alle concurrenten in het A-segment bieden deze optie.

Competitief instapmodel, maar...

Deze "Aygo Cross" is niet perfect, maar voor de prijs waarvoor hij geadverteerd wordt, kunnen we hem zijn fouten vergeven! Toyota kondigt een vanafprijs aan van slechts €15.840! En voor zo'n prijs heeft het merk niet bezuinigd op veiligheid: adaptieve snelheidsregelaar, een rijstrookassistent, noodremhulp... Alles is standaard!

Het probleem is dat met zo'n uitgebreid arsenaal op veiligheidsvlak, elders concessies gedaan moesten worden. De basisversie heeft bijvoorbeeld geen enkele vorm van autoradio. Niets, nada... Om de CVT-versnellingsbak te bestellen, moet je minimaal € 18.230 neertellen. De prijs van de kleurrijke versies die we konden testen, begint bij meer dan € 20.000. De rekening begint op te lopen. En voor zo'n prijs zou je je iets groter of krachtiger kunnen veroorloven...

Ons verdict 

De Aygo X is een goede kleine auto die de dingen anders aanpakt dan de anderen. Eerst en vooral dankzij zijn opvallende look, maar ook met zijn aandrijving: een niet-hybrideblok, ongewoon voor Toyota, en een keuze uit twee versnellingsbakken. Onconventioneel in dit segment. En dan is er nog zijn uitgebreide standaard veiligheidsuitrusting. Completer kan niet! Maar dat alles heeft zijn prijs wanneer je meer wil dan de basic versies. De Aygo X kruist de degens met tegenstanders die soms meer te bieden hebben op andere vlakken.

Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een Toyota? Kies uit meer dan 30.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste Toyota-zoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

Vanhouche Sébastien
Over de auteur: Vanhouche Sébastien Sébastien is altijd al gebeten geweest door de autowereld in de breedste betekenis van het woord. Hij is echt in alles geïnteresseerd, van kleine oldtimers met verbrandingsmotor tot moderne elektrische mastodonten. Hij heeft echter wel een zwak voor snelle maar discrete auto’s. Er gaat niets boven een break die barst van het vermogen voor discreet rijplezier.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Citroën-logo: terug naar het prille begin

Citroën-logo: terug naar het prille begin

Het merk met de ‘double chevron’ heeft zijn nieuwe logo onthuld. Nu ja, ‘nieuw’… Dit 10de logo in de geschiedenis van Citroën keert eerder terug naar het originele ovale logo uit 1919. Ken je dat nog?

Lamborghini stopt (definitief) met de productie van de Aventador

Lamborghini stopt (definitief) met de productie van de Aventador

Het zou eigenlijk eerder stoppen, maar de productie werd verlengd omdat een aantal exemplaren van het model verloren gingen toen een autotransportschip eerder dit jaar zonk.

Peugeot e-208 vernieuwd: hij belooft een rijbereik tot 400 km

Peugeot e-208 vernieuwd: hij belooft een rijbereik tot 400 km

Peugeot spijkert de elektrische versie van zijn 208 bij. Op het menu: een verbeterde efficiëntie, maar ook een krachtigere motor!

Alpine: de A110 R, de ‘radicale’ berlinette, komt eraan!

Alpine: de A110 R, de ‘radicale’ berlinette, komt eraan!

Deze A110 R wordt voorgesteld als de ultieme expressie van lichtheid en prestaties. Daarmee moet hij Alpine in schoonheid het tijdperk van de verbrandingsmotoren laten afsluiten bij de overgang naar de elektrische toekomst...

Aanbevolen tests voor jou

3,5 /5 Test: Suzuki Vitara Strong Hybrid, discrete efficiëntie

Test: Suzuki Vitara Strong Hybrid, discrete efficiëntie

De Vitara heeft de luxe om zichzelf de nieuwe ‘full hybrid’ aandrijving van Suzuki cadeau te doen. Een stevige extra troef in tijden van hoge brandstofkosten?

Kia Sportage vs. Toyota RAV4: strijd der plug-ins!

Kia Sportage vs. Toyota RAV4: strijd der plug-ins!

Heeft de zeer aantrekkelijke Kia Sportage het in zich om ’s werelds best verkochte auto te verslaan? Het antwoord ligt in een confrontatie tussen de plug-in hybride versies van deze twee sterren binnen het SUV-segment.

3,9 /5 Test: DS 7, performanter dan ooit!

Test: DS 7, performanter dan ooit!

Aan het begin van de zomer gaf DS zijn 7 een opfrisbeurt. Op het programma stonden een aantal esthetische en technologische verbeteringen, maar vooral een nieuwe ‘DS Performance’-uitvoering! Volstaat dat om het hoofd te bieden aan de concurrentie?

3,5 /5 Eerste test: Volkswagen ID. Buzz, elektrisch en sympathiek

Eerste test: Volkswagen ID. Buzz, elektrisch en sympathiek

Met de look van een futuristische T1 wekt de nieuwe elektrische minibus van Volkswagen onmiskenbaar veel sympathie op. Volstaat die troef om te overtuigen?

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
5 dingen die je moet weten voor je koopt: Toyota Celica MK4, wereldkampioen!

5 dingen die je moet weten voor je koopt: Toyota Celica MK4, wereldkampioen!

De Toyota Celica MK4, die in 1990 wereldkampioenschap rally won in de handen van Carlos Sainz, heeft zijn intrede gedaan in de wereld van de verzamelaars, nu alle geproduceerde exemplaren minstens 30 jaar oud zijn. Maar wat moet je weten voor je overweegt om er één te kopen?

Ford gebruikt Bluetooth om kans op ongelukken te verkleinen

Ford gebruikt Bluetooth om kans op ongelukken te verkleinen

De technologie moet helpen om fietsers en voetgangers beter te detecteren.

Deze ‘Belgische’ Ferrari stond mee aan de wieg van de F40

Deze ‘Belgische’ Ferrari stond mee aan de wieg van de F40

Er werden vijf exemplaren gebouwd van de Ferrari 288 GTO Evoluzione, en dit exemplaar werd geleverd aan onze landgenoot Jean Blaton.

Tesla verhoogt de prijzen van zijn Superchargers

Tesla verhoogt de prijzen van zijn Superchargers

In heel Europa moet je rekenen op een prijsstijging van ongeveer 25%!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Manueel

€ 27.950
2021
14 km

Benzine, Manueel

€ 19.990
2022
1.000 km

Benzine, Manueel

€ 23.750
2021
6 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Manueel

€ 15.490
2020
23.750 km

Diesel, Manueel

€ 12.800
2019
124.771 km

Benzine, Automaat

€ 39.990
2021
16.500 km

Automaat

€ 67.900
2020
28.030 km