Nissan
Nissan en Toyota hebben een andere visie op hybride aandrijvingen. Maar hoe doet de nieuwe e-Power in de Qashqai het in vergelijking met het beproefde systeem van de Corolla Cross?
Toyota lijkt vastberaden om het design en het rijplezier hoger te plaatsen in zijn waardeschaal, en dat geldt niet enkel voor sportieve modellen zoals de Supra. Zelfs grote klassiekers zoals de Corolla of de RAV4 plukken volop de vruchten van deze nieuwe strategie. Goed nieuws: ook de kleine Yaris mag er nu van profiteren.
Daarom staat ook de stadswagen voortaan op het modulaire platform TNGA van Toyota, waarvan hij de compacte afgeleide GA-B inwijdt. Deze nieuwe technische basis geeft de kleine Franse Japanner (deze vierde generatie van de Yaris wordt alweer gebouwd in Frankrijk) een met 12 millimeter verlaagd zwaartepunt en een forse grotere stijfheid (+37 procent).
Wanneer we voor deze eerste kennismaking de Yaris ontdekken, hebben we bijna het gevoel naar de toekomstige sportieve versie GR te kijken. Maar neen, dit is wel degelijk de ‘brave’ hybride. Toch heeft ook die recht op een koetswerk met gespierde schouders, waarmee hij afstand neemt van de wat anonieme look van zijn voorganger.
Zijn schouders worden breder (+5 centimeter), maar in de lengte komt er niets bij. Hij kort zelfs nog een heel klein beetje in (-0,5 centimeter) zodat hij zeer compact is voor het segment. Met zijn 3,94 meter blijft hij gemakkelijk te parkeren. Je moet daarom wel genoegen met een vrij matig binnenruimte achterin ondanks de 5 centimeter langere wielbasis. Hetzelfde geldt trouwens voor de koffer, die met 286 liter ‘voldoende’ is, maar wel achter blijft op wat de iets grotere referenties van het segment te bieden hebben.
Wanneer je voorin instapt, ontdek je een vrij origineel getekend dashboard, maar ook een paar weinig flatterend aanvoelende materialen. Ergonomisch gezien zijn de praktische sneltoetsen fijn voor de bediening van de klimaatregeling of om tussen de menu’s van het aanraakscherm te wisselen. Het ingebouwde navigatiesysteem lijkt daarentegen wat precisie te missen.
Voor de aandrijving van deze Yaris heeft Toyota een nieuwe hybride aandrijflijn ontwikkeld, dit keer op basis van een benzinedriecilinder. Deze 1.5 ontwikkelt 91 pk en 120 Nm en is gekoppeld aan twee elektromotoren waardoor het systeemvermogen piekt op 116 pk. In tegenstelling tot zijn nieuwe Franse rivaal Renault Clio E-Tech rijdt deze hybride Yaris niet heel lang in puur elektrische modus. Hij spreekt zijn verbrandingsmotor zelfs vrij vaak aan, ook bij lage snelheden, ondanks de krachtiger lithium-ionbatterij dan in zijn voorganger.
In de praktijk lijkt dit geheel, dat heel snel afwisselt tussen de benzine- en de elektromotor, zeer efficiënt: tijdens onze eerste testrit, die hoofdzakelijk in de stad gebeurde, klokte onze boordcomputer af op slechts 3,8 l/100 km. Deze nieuwe generatie van de hybride Yaris tekent trouwens een opmerkelijk lage gehomologeerde CO2-uitstoot op: 64 g/km volgens NEDC (87 g/km WLTP).
Nog leuker is dat deze nieuwe hybride aandrijflijn nu ook buiten de stad aangenamer is. De typerende overbrenging van Toyota’s hybride motoren lijkt tegenwoordig bij hernemingen veel minder onderhevig aan het ‘koffiemoleneffect’ dan in het verleden. Bovendien duurt accelereren om in te voegen op een grote verkeersas nu veel minder lang omdat de prestaties pittiger zijn geworden. De sprint van 0 naar 100 km/u is voortaan in 9,7 seconden achter de rug, tegenover bijna 12 seconden in de vorige hybride Yaris.
Het goede nieuws is dat de ophanging van de Yaris duidelijk dezelfde weg is ingeslagen. Zijn nieuwe platform maakt de kleine hybride stadswagen namelijk efficiënter en zelfs plezieriger op bochtige wegen, zelfs al blijft het wegcontact vrij comfortabel. Kers op de taart komt opnieuw van het verbruik: ondanks een iets hoger tempo tijdens de tweede helft van onze test op een minder stedelijk parcours toonde onze boordcomputer een gemiddelde van slechts 4 l/100 km voor het hele traject. Veelbelovend.
De nieuwe Yaris is in België op de markt vanaf 17.760 euro met een 1.0-benzinemotor van 72 pk of vanaf 19.380 euro met de 1.5-benzine van 125 pk. De hybride die we hier testen begint bij 21.300 euro. Voor dat geld geniet je al een genereuze standaarduitrusting (vooral dan op het vlak van veiligheid). Afhankelijk van je wensen loopt de prijs daarna op via de uitrustingsniveaus Dynamic (22.590 euro), Iconiq (24.730 euro), Style (25.510 euro) en Elegant (25.930 euro) tot de lanceringseditie Premiere van 28.890 euro. Ter vergelijking: de Renault Clio E-Tech kost bij ons 22.100 tot 26.400 euro.
Dankzij deze nieuwe generatie biedt de Yaris hybride zowel een zeer laag reëel verbruik als een verzorgd rijplezier.
Nissan en Toyota hebben een andere visie op hybride aandrijvingen. Maar hoe doet de nieuwe e-Power in de Qashqai het in vergelijking met het beproefde systeem van de Corolla Cross?
Heeft deze ster van de Citroën-stand andere wapens dan enkel zijn grote koffer en zijn SUV coupé-silhouet om het publiek van het Salon te overtuigen?
Een krachtige aandrijving, een luxueus en ruim interieur en compleet geruisloos, zijn dat de ingrediënten voor een ware VIP-ervaring? Wij konden afgelopen week de EQV 300 testen en onderzochten of dit model geschikt is voor iemand die zoekt naar een luxueuze en polyvalente MPV.
Alpine breidt zijn A110-gamma naar boven toe uit met een nieuwe versie, één met de ‘R’ van radicaal. En dan vooral radicaal lichter, dankzij het intensief gebruik van koolstofvezel! De apotheose in afwachting van de grote sprong naar… elektrische modellen?