Testen

Hyundai i30 N vs Peugeot 308 GTI: Koreaanse raket

Komt de eerste Koreaanse raket uit het noorden? Nee hoor, Zuid-Korea schiet de eerste raket af: de Hyundai i30 N. Die zou voldoende bewapend moeten zijn om het op te nemen tegen de beste westerse GTI’s. Zoals deze Peugeot.

 • Christiaens Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
 • 29 december 2017
 • HYUNDAI
 • 465 weergaven
HYUNDAI I30
 • Explosieve motor
 • 5 jaar garantie
 • Afstelling van de bediening
 • Verhouding prijs/uitrusting/prestaties
 • Efficiëntie weggedrag
 • Hoog totaalgewicht
 • Snel oplopend verbruik
 • Versnellingsbak soms te stroef
 • Wat "braaf" weggedrag
PEUGEOT 308
 • Bijtkracht en uithouding remmen
 • Levendigheid
 • Snedige voortrein
 • Hogere prijs
 • Artificieel klinkende motor
 • Uitrustingsniveau kan beter

Hyundai zet niet alleen sterke verkoopcijfers neer, maar doet het samen met onze landgenoot Thierry Neuville ook prima in de rallysport. Maar een model dat passie oproept ontbrak tot nu toe. Met het N-logo (voor Namyang, de Koreaanse developmentsite, en voor Nürburgring, waar de auto werd gefinetuned) moet de i30 dat oplossen.

De laatste nieuwe hot hatch sluit aan bij een rijke traditie van gepeperd materiaal, waartoe ook deze Peugeot 308 GTI behoort. Na enkele mindere jaren vertegenwoordigt die de terugkeer van het Franse merk op het hoogste GTI-niveau. Onlangs kreeg het model uit 2015 een facelift. Is die opgewassen tegen de Koreaan in zijn meest gespierde “Performance Pack”-versie?

Afwerking en uitrusting: punt voor Hyundai

De facelift zorgde ervoor dat de 308 GTI de elektronische rijhulp kreeg die hij daarvoor moest missen: een adaptieve snelheidsregelaar, rijstrookassistentie, een dodehoekwaarschuwing, verkeersbordherkenning, enzovoort. Op dat vlak moet de Peugeot niet onderdoen voor de Hyundai. De assemblage- en afwerkingskwaliteit van de Hyundai staat echter een trapje hoger. Het sportieve aspect verzorgt hij ook iets meer: op het centrale scherm kan je allerlei informatie over de rijmodus weergeven, of de parameters zelf aanpassen (demping, differentieel, uitlaat) in de N Custom-modus. Een laatste detail: in de Sport-modus is het kunstmatige geluid van de 308 GTI lachwekkend vergeleken met dat uit de actieve uitlaat (inclusief plofjes) van de Hyundai.

Comfort: gelijkspel

De rijpositie aan boord van de Hyundai is geschikt voor alle lichaamslengtes, met verschillende afstelmogelijkheden. Bij de Peugeot moet je rekening houden met de combinatie klein stuur/hoog geplaatste tellers. Maar dat geeft wel een speels kantje aan de 308 GTI. De adaptieve demping van de Hyundai is relatief comfortabel in de normale modus. De Peugeot kan echter rekenen op een lager gewicht (1.280 tegenover 1.429 kilogram) om zulke demping voor dagelijks gebruik niet nodig te hebben. Zijn demping is weliswaar aan de stevige kant, maar blijft voldoende vergevingsgezind bij gewoon gebruik.

Motor: gelijkspel

Omdat er te weinig vraag naar was, heeft Peugeot de 250 pk-versie van zijn GTI geschrapt en houdt het merk alleen de 270 pk-versie over. Dat vermogen komt uit een kleine maar agressieve 1.6 THP, die zijn 270 pk vrijgeeft bij 6.000 tpm en 330 Nm tussen 1.900 en 5.500 tpm. Hyundai zet zijn i30 N in de catalogus in een versie met 250 pk en zelfs 275 pk met Performance Pack. De 2.0 turbo geeft die 275 paarden eveneens bij 6.000 tpm vrij, maar zet 353 Nm in de plaats. 378 Nm zelfs, in overboost, tussen 1.450 en 4.700 tpm. Beide motoren zijn aangenaam en soepel bij een normale rijstijl. Met het mes tussen de tanden lijkt de 1.6 THP nooit te willen afgeven. De 2.0 van Hyundai is dan weer explosiever. Bij de minste duw op het gas schiet hij vooruit. Cijferliefhebbers: de i30 N Performance Pack tikt 100 km/u aan na 6,1 seconden, 0,1 seconde langzamer dan de 308 GTI.

Weggedrag: punt voor Peugeot

Hebben de Koreanen eindelijk het magische recept gevonden om een degelijk product om te toveren in een juweeltje? Het antwoord laat niet lang op zich wachten: wat een machine! Omdat hij op winterbanden stond, konden we “onze” i30 N niet tot het uiterste drijven. Maar in de N Custom-modus (met de dempers in de middelste stand, de hardste is alleen voor biljartvlak asfalt) reageert de i30 N met de panache van een Duitse premiumsportieveling. Niet overdreven levendig of speels, maar met perfect afgewogen bedieningsorganen en een messcherpe vooras dankzij het sperdifferentieel. Toch haalt de Peugeot het punt binnen: zijn levendigheid, onvermoeibare remmen, zijn chirurgisch precieze vooras en op vraag speelse achterkant maken het verschil.

Prijs: punt voor Hyundai

Peugeot maakte van de facelift van de 308 GTI gebruik om zijn prijzen iets op te trekken. Voortaan kost hij € 38.230. De i30 N begint vanaf € 29.999 in zijn 250 pk-versie. Maar zelfs met het 275 pk sterke Performance Pack kost hij “slechts” € 33.999. Wel geven we mee dat Peugeot momenteel een “tijdelijke nettoprijs” aanbiedt van € 33.833 voor de 308 GTI… In beide gevallen is met gelijkaardige catalogusprijzen de standaarduitrusting van de Hyundai genereuzer en krijg je bij de Koreanen vijf jaar garantie. Diens tweeliter lust wel een slok meer dan de Franse 1.6.

Besluit: winst voor Hyundai

De strijd was intens tot op het einde. Maar tel je alle criteria in deze tweekamp op, dan haalt de Hyundai i30 N het dankzij zijn interessantere verhouding prijs/uitrusting, verzorgdere afwerking en modernere technologie. Maar puristen die een dynamische en speelse GTI zoeken die lichtvoetig van de ene bocht naar de andere danst, vinden in de Peugeot 308 GTI de betere auto.

Meer lezen over:

Christiaens Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Het is officieel: de volgende Bugatti krijgt een verbrandingsmotor!

Het is officieel: de volgende Bugatti krijgt een verbrandingsmotor!

Het is Mate Rimac, de nieuwe man aan het hoofd van de beroemde Franse autobouwer, die zelf het nieuws bekendmaakte. Maar deze toekomstige Bugatti ontsnapt niet aan een hybridekuur.

Geflopt model: Nash Healey, een mislukking die vandaag gezocht is!

Geflopt model: Nash Healey, een mislukking die vandaag gezocht is!

De Nash Healey moest de vaandeldrager worden van een merk dat zich klaarmaakte om de Amerikaanse markt, die happig was op Britse cabrio’s, te verleiden. Helaas werd de carrière van de Nash Healey Snel afgebroken...

Ford Bronco Raptor als voorsmaakje op de Ranger Raptor?

Ford Bronco Raptor als voorsmaakje op de Ranger Raptor?

Ford lanceert in de VS een imposante Raptor-versie van zijn Bronco. Net als de standaard Bronco komt die niet naar Europa… maar hij geeft misschien wel een idee over de volgende Ranger Raptor.

BMW werkt aan een revolutionair stuur

BMW werkt aan een revolutionair stuur

Dat zou in de toekomstige modellen van het merk kunnen zitten

Aanbevolen tests voor jou

Alpine A110 vs Toyota GR Yaris: rijplezier van de hoogste graad!

Alpine A110 vs Toyota GR Yaris: rijplezier van de hoogste graad!

Welke van de twee, de beweeglijke en lichte Française of de gekke en eigenzinnige Japanner, zal ons het meeste plezier kunnen verschaffen?

3,6 /5 Test: Hyundai Kona N, hot SUV!

Test: Hyundai Kona N, hot SUV!

Wie zegt dat sportieve wagens met een verbrandingsmotor hun beste tijd gehad hebben? Hyundai in elk geval niet, want de Koreaanse autobouwer breidt zijn N-familie nog uit. Dit keer met een pittige versie van zijn atypische Kona SUV.

4,1 /5 Test: Audi Q5 55 TFSIe Sportback, de SUV waarop we zaten te wachten?

Test: Audi Q5 55 TFSIe Sportback, de SUV waarop we zaten te wachten?

Geconfronteerd met de meest recente X4 van BMW en de nieuwe Mercedes GLC zag Audi zich verplicht zijn Q5 te vernieuwen. Een operatie die niet beperkt blijft tot een simpele visuele facelift, samen met een nieuwe ‘coupé’ uitvoering, maar één die ook technologische en mechanische nieuwigheden met zich meebrengt!

3,5 /5 Test: Mazda2 e-Skyactiv G 90 2022, het plezier van de eenvoud

Test: Mazda2 e-Skyactiv G 90 2022, het plezier van de eenvoud

Mazda zorgt voor gericht verbeteringen bij zijn compacte ‘2’ voor het modeljaar 2022. We maken van die update gebruik om hem nog eens aan de tand te voelen met de nieuwe e-Skyactiv G 90 micro-hybride onder de motorkap.

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Oogverblindend, het interieur van deze ‘unieke’ 911!

Oogverblindend, het interieur van deze ‘unieke’ 911!

Oliesjeiks uit golfstaten en hun auto’s… het is vaak een garantie op ‘unieke’ combinaties. Ook deze Porsche 911 Turbo S uit 1998 stelt niet teleur!

Dit zijn de meest en minst betrouwbare merken op de markt

Dit zijn de meest en minst betrouwbare merken op de markt

Test Aankoop heeft de resultaten gepubliceerd van een grote studie rond de betrouwbaarheid van de automerken die op onze markt te koop zijn. Een studie waarin de Aziatische merken duidelijk domineren...

5 dingen die je moet weten voor je koopt: Citroën C3 Pluriel, de goedkoopste cabrio op de markt?

5 dingen die je moet weten voor je koopt: Citroën C3 Pluriel, de goedkoopste cabrio op de markt?

Een cabrio kopen in het putje van de winter, een gek idee? Integendeel: aangezien niemand er op dit moment één wil, is dit het ideale moment om een goede deal te doen! Vandaag buigen we ons over de Citroën C3 Pluriel, waarschijnlijk één van de meest originele cabrio’s van de afgelopen 20 jaar!

Durf jij hem kopen, deze 911 Turbo S met… 333.300 km op de teller?

Durf jij hem kopen, deze 911 Turbo S met… 333.300 km op de teller?

Gekocht in Nederland, ingeschreven in Slovakije, maar eigendom van een landgenoot die er maar liefst 333.300 km mee reed sinds hij deze Porsche 911 Turbo S in 2016 in ontvangst nam. Nu wordt hij geveild door Bonhams. Durf jij hem kopen?

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 33.590
5 km

Diesel, Automaat

€ 36.127

Diesel, Automaat

€ 49.990
2022
18 km

Benzine, Automaat

€ 27.490
2021
50 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Manueel

€ 24.500
2019
12.679 km

Diesel, Manueel

€ 26.290
2020
8.887 km

Diesel, Manueel

€ 9.499
2014
69.122 km

Diesel, Manueel

€ 26.490
2020
5.649 km