Op autovakantie naar Duitsland? Dit moet je weten!

Een autovakantie in Duitsland begint met onze tips. Leer alles over de Umweltzones en waar je de vignetten kan kopen. Je autovakantie in Duitsland krijgt zo een vliegende start!

Powered by Froala Editor

 • Christiaens Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
 • 24 juni 2019
 • Buitenland
Voor- en nadelen

Powered by Froala Editor

Powered by Froala Editor

Op autovakantie naar Duitsland? Dit moet je weten!

Wat moet je bijhebben als je met de auto naar Duitsland reist?

 • Een gevarendriehoek. Niet verplicht voor motorrijders.

 • Reflecterende veiligheidshesjes. Die moet je altijd bij de hand hebben in de passagiersruimte, dus bewaar ze niet in de koffer! Niet voor motoren.

 • Verbanddoos. Niet verplicht voor motoren.
   

Tol op Duitse wegen

Volgens de initiële plannen zou er vanaf 2016 tol worden geheven op Duitse autosnelwegen. Deze datum werd uitgesteld tot ergens in 2019, maar ondertussen is dat ook weer verschoven naar 1 oktober 2020. Deze datum is inmiddels ook achterhaald: uiteindelijk zal er wellicht geen tol geheven worden. Meer info hierover lees je in %%ilink_21880_ons nieuwsartikel over tolheffing in Duitsland%%.

Momenteel betaal je wel voor het gebruik van een beperkt aantal wegen en tunnels:

Op autovakantie naar Duitsland? Dit moet je weten!

Lage-emissiezones in Duitse steden

In een groot aantal Duitse steden heb je een milieuvignet (Umweltplakette of Feinstaubplakette) nodig om beschermde milieuzones (Umweltzonen) binnen te mogen. Deze maatregel werd in 2006 genomen om de verontreiniging door uitlaatgassen terug te dringen en om tegelijkertijd het openbaar vervoer te stimuleren. Alle voertuigen met twee of meer assen, ook elektrische, moeten zo’n vignet hebben binnen de milieuzones. Rijd je een Umweltzone binnen zonder vignet of met een verkeerd vignet, dan riskeer je een boete van rond de € 80.

De vignetten bestaan in drie kleuren:

 • Groen:

  • dieselvoertuigen met euronorm 4-6 (bouwjaar vanaf 2006)

  • benzinevoertuigen met euronorm 1-6 (bouwjaar vanaf 2006)

 • Geel: dieselvoertuigen met euronorm 3 (bouwjaar 2001-2005)

 • Rood: dieselvoertuigen met euronorm 2 (bouwjaar 1997-2000). Deze sticker raakt echter in onbruik. Met zulke sticker mag je geen enkele milieuzone meer in.

Er is ook sprake van een blauwe versie voor voertuigen met een (bijna) nuluitstoot, maar hierover wordt nog discussie gevoerd.

Algemeen geldt dat benzinevoertuigen van voor 1993 en diesels van voor 2001 niet meer worden toegestaan in milieuzones. Bestuurders van een oldtimer van meer dan 30 jaar oud zijn vrijgesteld. Het is verplicht een kopie van het inschrijvingsbewijs achter de voorruit te steken en daarop met fluostift het jaar van eerste ingebruikname aan te duiden. De vrijstelling geldt ook voor chauffeurs met een Europese gehandicaptenkaart. Ook die moet duidelijk zichtbaar zijn achter de voorruit.

Op autovakantie naar Duitsland? Dit moet je weten!

De vignetten zijn verkrijgbaar in garages en in de keuringsstations van TÜV-Nord (https://www.tuev-nord.de/de/privatkunden/tuev-stationen/), TÜV-Sud (https://www.tuev-sued.de/auto_fahrzeuge/feinstaub-plakette) en Dekra (https://www.dekra.de/de/standorte/). Er zijn ook verschillende websites van o.a. automobielclubs of aanbieders van reisbijstand die de vignetten online aanbieden aan zeer uiteenlopende prijzen (https://www.google.be/search?q=umweltplakette+kopen+in+belgi%C3%AB). Naargelang van de locatie betaal je tussen de € 5 en de € 50 voor een Umweltvignet. Meer info over verkooppunten vind je op de website van Stadt Köln. (https://www.stadt-koeln.de/leben-in-koeln/umwelt-tiere/luft-umweltzone/)

Er zijn een aantal websites waar je een lijst of kaart van steden vindt waar je een vignet nodig hebt, en welke kleur het vignet moet hebben:

Op autovakantie naar Duitsland? Dit moet je weten!

Snelheidsbeperkingen

 • Autosnelwegen en wegen met gescheiden rijbanen:

  • Minimumsnelheid: 60 km/u

  • Personenwagens en campers < 3,5T: aanbevolen snelheid is 130 km/u. Let op: op verschillende trajecten geldt een lagere maximumsnelheid. Houd de verkeersborden op autosnelwegen altijd in de gaten!

  • Personenwagens met aanhanger en campers > 3,5T: 80 km/u

 • Andere wegen:

  • Personenwagens en campers < 3,5T: 100 km/u

  • Personenwagens met aanhanger en campers > 3,5T: 80 km/u

 • Bebouwde kom:

  • 50 km/u

 • Bij beperkte zichtbaarheid (< 50m) door mist of neerslag mag je nergens sneller rijden dan 50 km/u

Op autovakantie naar Duitsland? Dit moet je weten!

Radarverklikkers

Heel duidelijk: elk toestel dat - actief of passief - locaties aanduidt van flitspalen of andere snelheidsradars is verboden! Je bent verplicht je gps-toestel met flitspaallocaties uit te schakelen alvorens je Duitsland binnenrijdt.

Maximum toegelaten alcoholgehalte

 • 0,5 promille

 • Absoluut alcoholverbod voor chauffeurs jonger dan 21 en chauffeurs die minder dan 2 jaar in het bezit zijn van hun rijbewijs.

Speciale Duitse verkeersregels

 • Een brandblusser is niet verplicht in personenwagens. We raden je toch aan je brandblusser niet thuis te laten.

 • Op rijwegen met minstens 2 rijstroken per rijrichting ben je verplicht om bij files een nooddoorgang voor hulpdiensten (ambulance, brandweer) en politie vrij te laten. Op de linkerrijstrook rijd je dus zo dicht mogelijk tegen de middenberm en op de andere rijstroken rijd je zo ver mogelijk naar rechts.

 • De afstand tussen voertuigen wordt regelmatig gecontroleerd én beboet bij overtredingen. Wettelijk moet je een afstand met je voorganger houden die, in meters uitgedrukt, de helft bedraagt van je snelheid in km/u. Op een autosnelweg, tegen 130 km/u moet je dus een afstand met je voorganger bewaren van (130:2) 65 meter. De minimumboete is € 25, maar kan snel oplopen tot maximaal € 400, naargelang de snelheid en de afstand met je voorligger.

 • Als je met een aanhanger met toegelaten gewicht van meer dan 750 kg rijdt, moet je verplicht 2 wiggen in de wagen hebben om de wielen van de aanhanger te blokkeren.

Op autovakantie naar Duitsland? Dit moet je weten!

Wat te doen bij een ongeval?

 • Vul een Europees aanrijdingsformulier in, laat de tegenpartij dat ook correct invullen en bezorg het aan je verzekeringsmaatschappij.

 • Als er gewonden zijn, zijn alle betrokken partijen verplicht om op de plaats van het ongeval te blijven tot de politie ter plaatse is.

 • Noodtelefoonnummers
  Zorg er altijd voor dat je vooraf de exacte locatie kant vanwaar je belt.

  • 112 (Europees noodnummer): algemene noodgevallen. Je wordt dan doorverbonden met de juiste dienst.

  • 110: Politie

 • Zorg er in ieder geval voor dat je een Europese ziekteverzekeringskaart hebt. Die moet je aanvragen bij je mutualiteit. De kaart is persoonlijk, dus iedereen in je reisgezelschap moet er een hebben.

Powered by Froala Editor

Meer lezen over:

Christiaens Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Dit is de duurste Ferrari ooit!

Dit is de duurste Ferrari ooit!

Deze Ferrari 250 GTO heeft 51,7 miljoen dollar opgeleverd in New York, omgerekend 47,55 miljoen euro tegen de huidige wisselkoers!

Een Hyundai kopen op Amazon? Het kan in de VS!

Een Hyundai kopen op Amazon? Het kan in de VS!

Vanaf volgend jaar zullen Amerikanen een Hyundai zoals elk ander spulletje kunnen kopen op Amazon.

Dit is waarom de prijs van elektrische auto's zal dalen

Dit is waarom de prijs van elektrische auto's zal dalen

Er zijn drie redenen waarom elektrische wagens op middellange termijn goedkoper zullen worden.

Mercedes E-Klasse Break of All-Terrain: welke moet je kiezen?

Mercedes E-Klasse Break of All-Terrain: welke moet je kiezen?

Net als bij de vorige generatie krijgt de E-Klasse break opnieuw een avontuurlijke All-Terrain-versie. Welke voordelen brengt die met zich mee?

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
5 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 21.990
2021
33.000 km
€ 56.000
2021
1.500 km