1 op 8 jonge chauffeurs rijdt elke maand onder invloed van drugs

Goed 12 procent van de jonge Belgische bestuurders zit zeker eens per maand onder invloed van drugs achter het stuur. Dat blijkt uit de zevende editie van de Verkeersonveiligheidsenquête die het Vias Institute maandag voorstelde.

  • VROOM  Team VROOM Team
  • 07 januari 2019

Het probleem stelt zich vooral in Brussel en Wallonië. Daar gaat het om respectievelijk 20 en 17 procent van de bestuurders tussen 18 en 34. In Vlaanderen is de situatie beter, met 7 procent van de jonge bestuurders die zelf toegeeft nu en dan onder invloed van drugs achter het stuur te kruipen. Over alle bestuurders heen zegt 5 procent maandelijks onder invloed van drugs te rijden, voor alcohol is dat 7 procent. Daarmee dreigen drugs een even groot verkeersveiligheidsprobleem te worden als alcohol.

Speekseltests

Minister van Mobiliteit François Bellot, die de cijfers mee voorstelde, drukte maandag de hoop uit dat de politie snel en op grote schaal de speekselanalyse in gebruik kan nemen. Volgens minister van Justitie Koen Geens zou de politie dit voorjaar voor het eerst speekseltests zonder bloedprik kunnen gebruiken. Vandaag moet een speekseltest om drugs op te sporen ook altijd gepaard gaan met een bloedprik die door een dokter moet gebeuren, wat de procedure vertraagt en compliceert. Minister Geens wijst er wel op dat het aantal speekseltests jaarlijks stijgt.

Gsm achter het stuur

Ander risicogedrag dat de respondenten zelf toegaven is, onder meer, sociale media achter het stuur gebruiken (9 procent), en met de gsm foto's nemen achter het stuur (6 procent).

Meer lezen over:

VROOM  Team
Over de auteur: VROOM Team
Foto's ©: Belga / Nicolas Maeterlinck. Source ©: Belga / VIAS Institute.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Hyundai heeft genoeg van de traditionele sedan

Hyundai heeft genoeg van de traditionele sedan

Hyundai brengt steeds meer modellen uit met een charismatische look, zoals deze nieuwe Sonata, die duidelijk geen saaie berline meer is.

Peugeot Inception Concept: we mochten hem ontdekken!

Peugeot Inception Concept: we mochten hem ontdekken!

Ter gelegenheid van zijn Europese première konden we Peugeots belangrijke Inception Concept in levende lijve ontdekken. Interesse in een kleine rondleiding van het model?

Renault Espace: Austral XXL

Renault Espace: Austral XXL

De 6e generatie Espace is uiteindelijk slechts een 21 cm langere Austral met 7 zitplaatsen... Maar dat belet Renault niet om te verkondigen dat je meer ruimte hebt aan boord dan bij de vorige generatie!

Fisker Ocean: 707 km WLTP, recordbereik voor een elektrische SUV

Fisker Ocean: 707 km WLTP, recordbereik voor een elektrische SUV

Fisker wil een impact maken met zijn elektrische SUV Ocean. De ‘Extreme’-versie krijgt een WLTP-autonomie van 707 km, “de grootste actieradius van alle batterij-elektrische SUV’s in Europa”.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
4 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 56.181
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 33.490
2021
19.500 km