Amerikaanse overheid onderzoekt Tesla’s Autopilot

De overheid baseert zich op een tiental ongevallen waarbij het systeem betrokken zou zijn.
  • Sepulchre  Pierre-Benoit Sepulchre Pierre-Benoit
  • 18 augustus 2021
  • Sector

Is Tesla’s Autopilot ook echt een automatische piloot? Het antwoord is neen, want het is geen vervanger voor de “menselijke operator”. Maar Tesla is met de naamkeuze waarschijnlijk wat te ver gegaan door de rijhulpsystemen van zijn luxewagens Autopilot te dopen. Sommigen zijn er daardoor van overtuigd dat ze met dit systeem de controle van hun wagen kunnen loslaten en dat ze zich kunnen laten rijden. Ter verdediging van Tesla: het zegt heel expliciet dat zijn Autopilot-systeem “actief toezicht door de bestuurder” vereist en dat het de wagen “niet autonoom” maakt. Het lijkt erop dat de constructeur die vermelding meer in de verf zal moeten zetten.

Tiental ongevallen

Het Amerikaanse verkeersveiligheidsagentschap National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) heeft namelijk elf ongevallen genoteerd waarbij Tesla’s Autopilot betrokken zou zijn geweest. Dat lijkt voldoende om een onderzoek in te stellen om de oorzaak van sommige van deze ongelukken te kunnen begrijpen met Tesla’s uitgerust met dit systeem. De overheid bevestigt dat ze “een vroegtijdig onderzoek instelt naar de rijhulpsystemen (Autopilot) en technieken die worden toegepast om de bestuurder te observeren, ondersteunen en te dwingen om zijn verantwoordelijkheid bij het rijden te begrijpen”.

Meer concreet komt er een onderzoek naar de Model S, 3, X en Y die zouden hebben geleid tot het overlijden van één persoon en 17 gewonden. Telkens was het Tesla-model uitgerust met Autopilot of met Traffic-Aware Cruise Control, de snelheidsregelaar van het merk, en was één van beide geactiveerd voor het ongeval.

Na de aankondiging van de NHTSA verloor het Tesla-aandeel op de beurs 5 procent van zijn waarde.

Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Sepulchre  Pierre-Benoit
Over de auteur: Sepulchre Pierre-Benoit Auto’s, herenmode, reizen of gadgets: Pierre-Benoît Sepulchre schrijft voor de lifestylerubriek van verschillende Belgische magazines, en sinds 2013 voor Vroom.
Als stadsjongen heeft hij interesse in nieuwe mobiliteit, maar hij zegt ook geen ‘nee’ tegen een mooie vintage coupé.
Foto's ©: YouTube / Tesla.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Dit is waarom de Mini Countryman SUV zo gegroeid is met zijn nieuwe generatie: er moest plaats gemaakt worden voor een klein broertje. Dit is de Mini Aceman, een volledig elektrische crossover.

BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

Naast een nieuwe look krijgt de facelift van de BMW i4 een nieuwe motorisatie, de xDrive40 met 295 kW (401 pk) en 548 km autonomie.

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

De Volkswagen ID. Code is een conceptversie van een volledig elektrische SUV boordevol nieuwe technologie! Maar enkel China zal ervan kunnen genieten...

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

De Duitse terreinwagen geboren in 1979 vindt zichzelf opnieuw uit voor het elektrische tijdperk. De elektrische G-Klasse heet echter niet EQG, maar G 580 EQ. De specs zijn alvast veelbelovend...

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.748

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Automaat

€ 27.547

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.990
2019
105.433 km
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km