Aston Martin en McLaren in diepe problemen

Bij Aston Martin neemt iemand van AMG de touwtjes over en McLaren is wanhopig op zoek naar een massa geld.
  • Troubleyn  Bert Troubleyn Bert
  • 25 mei 2020
  • Sector

Aston Martin en McLaren in diepe problemen

De Britse krant The Guardian vertelt dat Andy Palmer, de CEO van Aston Martin, binnenkort zal worden ontslagen. Hij zou worden vervangen door Tobias Moers, de huidige CEO van Mercedes-AMG, dat al motoren en interieurcomponenten levert aan Aston Martin. De reden voor het ontslag van Palmer ligt voor de hand: hij bracht het bedrijf twee jaar geleden naar de beurs en sindsdien is de waarde van het aandeel met liefst 98 procent gedaald, van 19 pond per aandeel in oktober 2018 tot 0,35 pond afgelopen vrijdag. Daarmee is de marktwaarde van de Britse sportwagenbouwer gekelderd van meer dan 4 miljard pond naar 562 miljoen pond. In het eerste trimester van het jaar heeft het bedrijf 119 miljoen pond verlies gemaakt en verkocht het 45 procent minder auto’s dan dezelfde periode in 2019. De recente slechte cijfers zijn uiteraard aan de huidige pandemie te wijten, maar het gaat al langer niet goed met Aston Martin: begin dit jaar nog kocht de Canadese miljardair Lawrence Stroll zich in bij het merk en injecteerde hij meteen bijna 380 miljoen euro in het bedrijf om het te redden.

Ook McLaren

Aston Martin en McLaren in diepe problemen

Aston Martin is niet de enige parel van de Britse auto-industrie die het lastig heeft. Volgens de zakenkrant Financial Times staat ook McLaren aan de rand van de afgrond. Het bedrijf moet dringend 250 miljoen pond vinden om te voorkomen dat het droog komt te staan. In maart hebben de grote aandeelhouders van het bedrijf al eens 300 miljoen pond overgemaakt om de sportwagenbouwer boven water te houden, maar dat volstond dus niet. McLaren heeft dan geprobeerd een lening bij de Britse regering te bekomen, maar die werd geweigerd. Daar komt nog eens een sluimerend conflict bij met investeringsbank JP Morgan. McLaren heeft namelijk zijn collectie historische auto’s in 2017 als onderpand gegeven voor een lening van 525 miljoen pond om voormalig CEO Ron Dennis uit te kopen, maar wou proberen om daar nog eens een pand op te nemen. JP Morgan is daar… weinig enthousiast over. Investeerders willen niet nog meer geld pompen in het bedrijf voor dat conflict is uitgeklaard.

Meer lezen over:

Troubleyn  Bert
Over de auteur: Troubleyn Bert Bert Troubleyn kreeg de liefde voor de auto door zijn moeder ingelepeld. Hij is vooral geboeid door technologische innovatie en door de feiten achter de hypes.
Dat uit zich in een garage waar een hedendaagse elektrische auto broederlijk naast een BMW 8-Reeks uit 1992 staat.
Source ©: The Guardian & Financial Times.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Volkswagen ID. Code: van China, voor China

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

De Volkswagen ID. Code is een conceptversie van een volledig elektrische SUV boordevol nieuwe technologie! Maar enkel China zal ervan kunnen genieten...

BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

Naast een nieuwe look krijgt de facelift van de BMW i4 een nieuwe motorisatie, de xDrive40 met 295 kW (401 pk) en 548 km autonomie.

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Dit is waarom de Mini Countryman SUV zo gegroeid is met zijn nieuwe generatie: er moest plaats gemaakt worden voor een klein broertje. Dit is de Mini Aceman, een volledig elektrische crossover.

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

De Duitse terreinwagen geboren in 1979 vindt zichzelf opnieuw uit voor het elektrische tijdperk. De elektrische G-Klasse heet echter niet EQG, maar G 580 EQ. De specs zijn alvast veelbelovend...

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 21.500

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 27.547

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.900
2021
1.500 km
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km