BMW i3: wereldwijde presentatie

  • Wouters Bruno
  • 30 juli 2013

BMW presenteerde gisteren simultaan in New York (8 uur ’s morgens), Londen (13 uur) en Peking (20 uur) de revolutionaire i3. Een heel bijzondere auto, deze elektrische BMW die ontworpen werd  volgens een holistische visie.

Volgens de constructeur vergen de ecologische, economische en sociale veranderingen in de maatschappij een globale aanpak van de mobiliteit. BMW wil zich positioneren met innoverende oplossingen. Hoewel ze nog niet succesvol is, houdt de elektrische mobiliteit steek. Misschien niet in alle gevallen, maar het potentiële publiek zou kunnen uitbreiden als er een aantrekkelijk en goed doordacht aanbod komt.

Holistische visie

BMW heeft dat duidelijk beter begrepen dan de andere constructeurs die actief zijn in dit segment. De productieketen van de i3 in Leipzig wordt bijvoorbeeld exclusief gevoed met duurzame windenergie van windmolens en het productieproces bespaart 50 procent energie en 70 procent water. De auto zelf doet een beroep op bijzonder innoverende technologie, specifiek ontworpen voor de elektrische aandrijfvorm.   

De structuur omvat een platform in aluminium met geïntegreerde lithium-ionbatterijen. Op dit platform staat een zeer rigide structuur uit koolstofvezel die het interieur vormt. De stijfheid maakt het mogelijk om tegengesteld openende deuren te gebruiken zonder centrale stijl, waardoor de cockpit heel uitnodigend en helder is. Voor de aankleding van het interieur gebruikte BMW natuurlijke of gerecycleerde materialen: eucalyptushout, natuurleder, hout, wol, kenafvezels, …

Innoverend

De i3 werd van in het begin ontworpen als een elektrische auto en benut zijn volume en lage gewicht (1.195 kg, inclusief batterij) voor een optimaal rendement, maar ook om het rijplezier te behouden, een leidmotief van het merk met het propellerlogo. De prestaties wekken geen melancholische gevoelens op: 0 tot 100 km/u in 7,2 seconden en 0 tot 60 km/u in 3,7 seconden mogen gezien worden.

De autonomie van 130 à 160 km moet de mobiliteit van de meeste klanten verzekeren. Voor wie schrik heeft niet toe te komen, is als fabrieksoptie een range extender beschikbaar (een tweecilinder van 650 cc met 34 pk, gevoed door een brandstoftank van negen liter).       

Ander goed nieuws: een eenvoudig stopcontact volstaat om de i3 op te laden (8 uur voor 80 procent lading). Een wallbox versnelt het oplaadproces (6 in plaats van 8 uur). Een sterker publiek laadpunt klaart de klus in pakweg een halfuur (nog altijd voor 80 procent van de capaciteit).

Rijplezier behouden

Het aluminium platform maakte het mogelijk om de batterij laag en horizontaal in te bouwen, met een evenwichtige verdeling van het gewicht over de assen en een laag zwaartepunt. Dat belooft een doeltreffend weggedrag. BMW koos voor achterwielaandrijving, waardoor de vooras vrij is van transmissiestoringen en de wendbaarheid verzekerd is met een 2,5 keer draaien aan het stuur van aanslag tot aanslag en een draaicirkel van minder dan tien meter.

De banden, specifiek ontworpen voor deze auto, hebben atypische maten (155/70x19), maar hun profiel verschilt nauwelijks van het klassieke. De verminderde rolweerstand is wel een voordeel.

De elektromotor, door BMW intern ontwikkeld, beschikt over 170 pk en een constant koppel van 250 Nm tussen 0 en 150 km/u (vrijwillig beperkte topsnelheid). De technologie maakt de i3 zuiniger dan zijn concurrenten. Uiteraard wordt bewegingsenergie gerecupereerd. Dat gebeurt snelheidsafhankelijk en zorgt ervoor dat bij 75 procent van de vertragingen zelf remmen niet nodig is. Bij hogere snelheden kun je door de vrijloopmodus spelen met de dynamiek van de auto.    

Alomtegenwoordige technologie

De lithium-ionbatterij zou de hele levensduur van de auto meegaan en heeft een garantie van acht jaar of 100.000 km. Er werd heel wat aandacht geschonken aan de voorverwarming en koeling en aan geoptimaliseerde randapparatuur die zo weinig mogelijk verbruikt (led-verlichting, verwarming met warmtepomp in optie).

De batterij is ingebouwd in de structuur van het chassis tussen de assen en goed beschermd bij een ongeval. De koetswerkkooi uit koolstofvezel is opmerkelijk resistent bij een impact. Dezelfde technologie wordt gebruikt voor de overlevingscel in de formule 1.

Connectiviteit

Connectiviteit is een ander belangrijk luik van de i3. De navigatie werd aangepast aan elektromobiliteit en de connectiviteit met het net en smartphones krijgt een nieuwe dimensie: voetgangersnavigatie van en naar de auto, navigatie die rekening houdt met het openbaar vervoer, een parkeerplaats of laadpunt zoeken, dynamische weergave van de autonomie in functie van de rijomstandigheden, …

Achter de naam 360° Electric schuilt een heel gamma oplossingen die het ‘elektrische’ leven vergemakkelijken: de i-Wallbox met analyse van jouw installatie thuis, ChargeNow-betaalkaarten voor verschillende laadnetwerken, gebruik van klassieke BMW’s met verbrandingsmotor indien nodig, pechbijstand de klok rond, …

De elektrische aandrijfvorm en het innoverende concept van de Drive-module in aluminium en de Life-module uit koolstofvezel vergen specifieke competenties. Een BMW i-verkoopnetwerk wordt dan ook geleidelijk uitgerold. Eerst in de grote steden, bij ongeveer tien procent van de BMW-dealers in Europa.

BMW

Meer lezen over:

Over de auteur: Wouters Bruno Bruno Wouters schrijft sinds 2005 voor Vroom. Als iets wielen en een motor heeft, is Bruno een gelukkig man.
Technologische evoluties boeien hem zeker, maar sensaties zoekt hij het liefst op plattelandswegen met een Morgan of met de motor.
Foto's ©: Bruno Wouters, Manufacturer. Source ©: BMW.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Aston Martin Vanquish komt terug met een V12!

Aston Martin Vanquish komt terug met een V12!

De nieuwe Aston Martin Vanquish wordt nog in 2024 officieel onthuld en krijgt een biturbo-V12 met 835 pk en 1.000 Nm!

Renault Symbioz: Captur XXL

Renault Symbioz: Captur XXL

De nieuwe Symbioz SUV van Renault belooft een recordruimte voor het formaat! Hij komt tussen de Captur en de Austral te staan en is er enkel als E-Tech Hybrid.

Onze 5 favoriete details van de Hyundai Ioniq 5 N

Onze 5 favoriete details van de Hyundai Ioniq 5 N

Het mag duidelijk zijn dat de Hyundai Ioniq 5 N een (zeer) sterke indruk op ons heeft gemaakt tijdens onze eerste kennismaking, en dat dankzij deze 5 geweldige details!

Ferrari 12Cilindri: 830 pk en een gepaste naam!

Ferrari 12Cilindri: 830 pk en een gepaste naam!

De opvolger van de 812 eert de Ferrari GT's uit de jaren '50 en '60 en behoudt zijn atmosferische V12 met 830 pk en zonder enige elektrische assistentie!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 23.748

Diesel, Manueel

€ 32.584

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.990
2019
105.433 km