F1 Dutch GP 2023: 5 dingen die we hebben geleerd

Het Nederlandse publiek mocht zondagavond tevreden naar huis gaan, want zijn grote held Max Verstappen kwam opnieuw als winnaar uit de bus op Zandvoort. Maar wat hebben we nog geleerd?

  • Möller  Yeelen Möller Yeelen
  • 28 augustus 2023
  • Divers

1. Verstappen recordbreker

We schreven het ook al in onze samenvatting van de GP van België, net voor de zomerstop: Max Verstappen en Red Bull zijn in bloedvorm. Hoewel Pérez opnieuw een beetje teleurstelde met een tegenvallende kwalificatie en een finish buiten het podium, wist de Nederlander het hoofd koel te houden en de chaotische race te overleven zonder brokken. Daarmee heeft hij zijn negende opeenvolgende overwinning op zak, een record dat hij deelt met Sebastian Vettel, die precies tien jaar geleden net zo dominant was met Red Bull. Het team heeft hiermee trouwens 14 opeenvolgende overwinningen op zak, dat is nog nooit gebeurd in de geschiedenis van de sport.

2. Regen tilde de race naar nieuwe hoogtes

Regen is niet altijd een zegen in de Formule 1 – denk maar terug aan het trauma van Spa 2021 – maar in dit geval zorgde het wisselvallige weer voor drama en spanning aan het begin en het einde van de race. De plensbuien waren net lang genoeg om de strategieën van de teams overhoop te gooien en daarmee de volgorde volkomen onvoorspelbaar te maken. Wie had kunnen voorspellen dat Fernando Alonso nog als tweede zou finishen, voor Pierre Gasly – die eerder nog 5 seconden straftijd opliep? En ook McLaren en Lewis Hamilton, die na de eerste regenstint hopeloos verslagen leken, wisten het verlies op het einde goed te maken en in de punten te finishen.

3. Logan Sargeant leek te verdrinken in de regen

Het is nooit gemakkelijk om als redelijk onervaren piloot in een matige auto te stappen naast een ervaren teamgenoot in bloedvorm. Dat er enig verschil is tussen Alex Albon en Logan Sargeant bij Williams, valt dus enigszins te verklaren. Maar de Amerikaanse rookie had een nachtmerrie van een raceweekend, met een crash tijdens de kwalificaties net nadat hij nog voor de eerste keer de top 10 haalde, om vervolgens ook tijdens de race in de muur te eindigen – al zou die tweede crash door een hydraulisch probleem veroorzaakt zijn. Toch reed hij eerder ook al hopeloos achteraan in de regen. Moeilijke omstandigheden die net dat beetje te veel leken voor de jonge Sargeant.

4. Alex Albon en Williams op de weg naar boven

En dat terwijl er aan de andere kant van de garage niets dan positieve gevoelens lijken te zijn. Alex Albon wist zijn Williams als vierde te kwalificeren en finishte uiteindelijk als achtste in de race, waarmee hij nog maar eens wat punten sprokkelt. Een opgave die onmogelijk leek in het Williams van de afgelopen jaren. Maar het Britse team heeft eindelijk voldoende budget in handen om te beginnen groeien, en met James Vowles heeft het ook een capabele leider in handen, die als ex-strategiebaas bij Mercedes bovendien weet hoe het eraan toe moet gaan bij een topteam. Albon heeft aangegeven dat hij, gezien zijn huidige vorm, wilt beginnen uitkijken naar een wagen om races in te kunnen winnen. En gezien de huidige opwaartse trend, zou Williams hem die in de komende jaren weleens kunnen geven.

5. De puinhoop bij Ferrari

Hetzelfde optimisme is, vermoeden we, niet te vinden bij Charles Leclerc en Ferrari, waar opnieuw een redelijk resultaat in de vuilbak werd gegooid. Het begon al bij de regenval in het begin van de race, toen Ferrari geen regenbanden klaar had liggen wanneer Leclerc zijn pitstop wou maken. Een euvel dat de snelle Monegask nog had kunnen goedmaken, ware het niet dat hij zijn voorvleugel en later ook nog eens zijn vloer beschadigde met een tripje door de grindbak. De schade was zo erg dat zelfs invaller Liam Lawson in de veel tragere AlphaTauri zijn kans schoon zag om de Ferrari in te halen. Leclerc gaf niet veel later dan ook op, met opnieuw een puntloos resultaat – en nog maar eens een zure nasmaak voor Leclerc. Hij wilt dolgraag winnen voor de Scuderia, maar die mogelijkheid lijkt steeds verder gegrepen...

Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Möller  Yeelen
Over de auteur: Möller Yeelen Yeelen is al autogek van toen de rode auto’s nog altijd wonnen in de Formule 1, sinds 2018 heeft hij er ook zijn werk van gemaakt. Moest hij kunnen, zou hij een loods vullen met een eclectische collectie van schattige stadswagens tot iconische supercars, maar voorlopig kan hij die droom enkel waarmaken in Gran Turismo...

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Focus op het indrukwekkende elektrische EQ-gamma van Mercedes

Focus op het indrukwekkende elektrische EQ-gamma van Mercedes

De elektrische EQ-familie van Mercedes telt tegenwoordig een breed scala aan modellen voor alle behoeften. Laten we de verschillende leden van deze familie eens overlopen.

Vergeten model: Opel Frontera, potentieel verzamelobject?

Vergeten model: Opel Frontera, potentieel verzamelobject?

Het model is misschien een beetje in de vergetelheid geraakt, maar de eerste exemplaren van de Opel Frontera kunnen nu als oldtimer ingeschreven worden! Een model dat weleens gewild zou kunnen worden. We leggen uit waarom.

Audi Q4 e-tron krijgt meer vermogen dankzij een update

Audi Q4 e-tron krijgt meer vermogen dankzij een update

Het model krijgt een nieuwe, meer efficiënte batterij en elektromotor.

Polestar: van 3 tot 7, wat weten we al over de toekomstige modellen?

Polestar: van 3 tot 7, wat weten we al over de toekomstige modellen?

Van een grote SUV tot een kleine roadster, langs een vierdeurs-GT en een SUV-coupé: dit is alles wat we al weten over de toekomstige modellen van Polestar.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
5 km

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 21.990
2021
33.000 km
€ 56.000
2021
1.500 km