F1 Las Vegas GP 2023: 5 dingen die we hebben geleerd

De Formule 1 reed afgelopen weekend voor het eerst sinds 1982 in Las Vegas. Was de GP zo rampzalig als gevreesd, of hebben we ons toch geamuseerd voor de televisie?

  • Möller  Yeelen Möller Yeelen
  • 20 november 2023

Pech voor de fans op vrijdag

Het raceweekend in Las Vegas ging op z’n zachtst gezegd niet erg vlot van start. Acht minuten na de start van de eerste vrije training kwam er al een putdeksel, waarna Carlos Sainz (Ferrari) er zowat de hele onderzijde van zijn auto over scheurde. De sessie werd stilgelegd en uiteindelijk geannuleerd, terwijl Sainz zijn hele auto moest vervangen en daar een gridstraf voor kreeg, vanwege te veel onderdelen gebruikt voor het hele seizoen. De tweede vrije training moest ook uitgesteld worden tot half drie ’s nachts(!) lokale tijd vanwege de spoedherstellingen op het circuit, waardoor de fans moesten vertrekken om de baan na afloop op tijd te kunnen opendoen voor het verkeer. Iets dat nog een staartje zal krijgen, want verschillende toeschouwers hebben de organisatie al aangeklaagd omwille van het verspilde geld voor hun tickets.

Niet iedereen is fan van de show

Een Grote Prijs Formule 1 in Las Vegas in 2023, dat moet natuurlijk gepaard gaan met de nodige show. De piloten werden dan ook in Hunger Games-stijl voorgesteld aan het publiek en op zondag was er nog een omroeper aanwezig om alle namen af te roepen, alsof het om een boksgala ging. Iets waar vooral Max Verstappen (Red Bull) zich aan stoorde, die te kennen gaf dat hij meer houdt van de emotie van de sport dan de show errond. Na afloop was hij wel wat positiever en zei hij dat hij alweer uitkeek naar volgend jaar. Logisch, want hij wist zijn dominantie nog wat verder te zetten...

Nogmaals een pole van Leclerc en een overwinning van Verstappen

Charles Leclerc (Ferrari) heeft intussen alweer 23 poleposities op zijn naam staan, maar het record van het aantal poles omgezet naar overwinningen zal hij waarschijnlijk nooit meer breken. Alweer voor de elfde keer moest hij zijn eerste plaats afstaan aan Max Verstappen, maar deze keer niet zonder van zich af te bijten. Het leek er zelfs op dat Leclerc de race in handen had toen Verstappen een straf kreeg nadat hij Leclerc van de baan duwde bij de start, maar verschillende safetycarperiodes verpestten zijn strategie ietwat. Pérez profiteerde dan weer van die onderbrekingen en leek op weg naar een tweede plaats, maar Leclerc durfde het nog aan om die plek terug te nemen met een gewaagd inhaalmanoeuvre in de laatste ronde. Wat een spannende finish!

Gladde baan

Dat de race verreden werd op een gloednieuw statencircuit zonder openingsacts, zorgde ervoor dat het asfalt spekglad was voor de race. Bovendien verloor een van de oldtimers voor de pilotenparade een lading olie precies op de startgrid. En zelfs de meest ervaren piloten werden erdoor verrast: Fernando Alonso (Aston Martin) dacht een gaatje te zien bij de start, maar kreeg zijn bolide niet vertraagd en ging rond, met verschillende gebroken voorvleugels als gevolg. Lando Norris verloor dan weer plots de stabiliteit van zijn McLaren aan hoge snelheid, met een heftige crash die hem naar het ziekenhuis stuurde, gelukkig zonder erg.

Vreemde afsluiter

Bij de meeste F1-races stappen de piloten op het podium uit hun wagen in parc fermé, vieren ze even met hun teamgenoten, worden ze kort geïnterviewd en kunnen ze dan een paar minuten afkoelen in een gesloten ruimte voor ze naar het podium gaan. In Las Vegas ging het er echter anders aan toe, want de piloten werden in een Rolls-Royce Phantom meegenomen naar een van de hotels op de Strip voor de interviews, alvorens terug in de auto te moeten naar het podium. Een vreemde afsluiter waarvan niemand op de hoogte bleek, de commentatoren en de TV-regisseur incluis, en die misschien ook niet moet terugkeren volgend jaar. Maar onze angsten zijn niet uitgekomen, want het was al bij al echt wel een vermakelijke race in Las Vegas. Nog even de kinderziektes wegwerken en misschien een logischer tijdsschema hanteren, en we kunnen met enthousiasme vooruitkijken naar de komende 10 jaar!

Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Möller  Yeelen
Over de auteur: Möller Yeelen Yeelen is al autogek van toen de rode auto’s nog altijd wonnen in de Formule 1, sinds 2018 heeft hij er ook zijn werk van gemaakt. Moest hij kunnen, zou hij een loods vullen met een eclectische collectie van schattige stadswagens tot iconische supercars, maar voorlopig kan hij die droom enkel waarmaken in Gran Turismo...

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Tesla Model 3 Highland Performance komt in 2024

Tesla Model 3 Highland Performance komt in 2024

De Tesla Model 3 krijgt opnieuw een sportieve topversie in de eerste helft van volgend jaar. En het zou de moeite moeten zijn...

Peugeot 208 Rallye: de looks heeft hij, de rest moet je zelf doen

Peugeot 208 Rallye: de looks heeft hij, de rest moet je zelf doen

Een Zwitserse Peugeot-dealer heeft de 208 uitgebracht die we allemaal willen: de 208 Rallye, als eerbetoon aan de 205 en 106 Rallye van weleer. Alleen ontbreekt er nog een stap of twee.

Renault 5 E-Tech: 400 autonomie en 25.000 euro

Renault 5 E-Tech: 400 autonomie en 25.000 euro

De Renault 5 E-Tech wordt op 26 februari voorgesteld met een autonomie van 400 km en een batterij van 52 kWh. Een kleiner pakket van 40 kWh moet later een vanafprijs van 25.000 euro mogelijk maken.

Kia Sorento: ingrijpende facelift voor de 7-zits SUV!

Kia Sorento: ingrijpende facelift voor de 7-zits SUV!

Kia heeft de Sorento grondig herzien voor 2024 met een nieuwe look voor zowel het koetswerk als het interieur.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
5 km

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 56.000
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 21.990
2021
33.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km