F1 Las Vegas GP 2023: 5 dingen die we hebben geleerd

De Formule 1 reed afgelopen weekend voor het eerst sinds 1982 in Las Vegas. Was de GP zo rampzalig als gevreesd, of hebben we ons toch geamuseerd voor de televisie?

  • Möller  Yeelen Möller Yeelen
  • 20 november 2023

Pech voor de fans op vrijdag

Het raceweekend in Las Vegas ging op z’n zachtst gezegd niet erg vlot van start. Acht minuten na de start van de eerste vrije training kwam er al een putdeksel, waarna Carlos Sainz (Ferrari) er zowat de hele onderzijde van zijn auto over scheurde. De sessie werd stilgelegd en uiteindelijk geannuleerd, terwijl Sainz zijn hele auto moest vervangen en daar een gridstraf voor kreeg, vanwege te veel onderdelen gebruikt voor het hele seizoen. De tweede vrije training moest ook uitgesteld worden tot half drie ’s nachts(!) lokale tijd vanwege de spoedherstellingen op het circuit, waardoor de fans moesten vertrekken om de baan na afloop op tijd te kunnen opendoen voor het verkeer. Iets dat nog een staartje zal krijgen, want verschillende toeschouwers hebben de organisatie al aangeklaagd omwille van het verspilde geld voor hun tickets.

Niet iedereen is fan van de show

Een Grote Prijs Formule 1 in Las Vegas in 2023, dat moet natuurlijk gepaard gaan met de nodige show. De piloten werden dan ook in Hunger Games-stijl voorgesteld aan het publiek en op zondag was er nog een omroeper aanwezig om alle namen af te roepen, alsof het om een boksgala ging. Iets waar vooral Max Verstappen (Red Bull) zich aan stoorde, die te kennen gaf dat hij meer houdt van de emotie van de sport dan de show errond. Na afloop was hij wel wat positiever en zei hij dat hij alweer uitkeek naar volgend jaar. Logisch, want hij wist zijn dominantie nog wat verder te zetten...

Nogmaals een pole van Leclerc en een overwinning van Verstappen

Charles Leclerc (Ferrari) heeft intussen alweer 23 poleposities op zijn naam staan, maar het record van het aantal poles omgezet naar overwinningen zal hij waarschijnlijk nooit meer breken. Alweer voor de elfde keer moest hij zijn eerste plaats afstaan aan Max Verstappen, maar deze keer niet zonder van zich af te bijten. Het leek er zelfs op dat Leclerc de race in handen had toen Verstappen een straf kreeg nadat hij Leclerc van de baan duwde bij de start, maar verschillende safetycarperiodes verpestten zijn strategie ietwat. Pérez profiteerde dan weer van die onderbrekingen en leek op weg naar een tweede plaats, maar Leclerc durfde het nog aan om die plek terug te nemen met een gewaagd inhaalmanoeuvre in de laatste ronde. Wat een spannende finish!

Gladde baan

Dat de race verreden werd op een gloednieuw statencircuit zonder openingsacts, zorgde ervoor dat het asfalt spekglad was voor de race. Bovendien verloor een van de oldtimers voor de pilotenparade een lading olie precies op de startgrid. En zelfs de meest ervaren piloten werden erdoor verrast: Fernando Alonso (Aston Martin) dacht een gaatje te zien bij de start, maar kreeg zijn bolide niet vertraagd en ging rond, met verschillende gebroken voorvleugels als gevolg. Lando Norris verloor dan weer plots de stabiliteit van zijn McLaren aan hoge snelheid, met een heftige crash die hem naar het ziekenhuis stuurde, gelukkig zonder erg.

Vreemde afsluiter

Bij de meeste F1-races stappen de piloten op het podium uit hun wagen in parc fermé, vieren ze even met hun teamgenoten, worden ze kort geïnterviewd en kunnen ze dan een paar minuten afkoelen in een gesloten ruimte voor ze naar het podium gaan. In Las Vegas ging het er echter anders aan toe, want de piloten werden in een Rolls-Royce Phantom meegenomen naar een van de hotels op de Strip voor de interviews, alvorens terug in de auto te moeten naar het podium. Een vreemde afsluiter waarvan niemand op de hoogte bleek, de commentatoren en de TV-regisseur incluis, en die misschien ook niet moet terugkeren volgend jaar. Maar onze angsten zijn niet uitgekomen, want het was al bij al echt wel een vermakelijke race in Las Vegas. Nog even de kinderziektes wegwerken en misschien een logischer tijdsschema hanteren, en we kunnen met enthousiasme vooruitkijken naar de komende 10 jaar!

Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Möller  Yeelen
Over de auteur: Möller Yeelen Yeelen is al autogek van toen de rode auto’s nog altijd wonnen in de Formule 1, sinds 2018 heeft hij er ook zijn werk van gemaakt. Moest hij kunnen, zou hij een loods vullen met een eclectische collectie van schattige stadswagens tot iconische supercars, maar voorlopig kan hij die droom enkel waarmaken in Gran Turismo...

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

De Duitse terreinwagen geboren in 1979 vindt zichzelf opnieuw uit voor het elektrische tijdperk. De elektrische G-Klasse heet echter niet EQG, maar G 580 EQ. De specs zijn alvast veelbelovend...

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

De Volkswagen ID. Code is een conceptversie van een volledig elektrische SUV boordevol nieuwe technologie! Maar enkel China zal ervan kunnen genieten...

BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

Naast een nieuwe look krijgt de facelift van de BMW i4 een nieuwe motorisatie, de xDrive40 met 295 kW (401 pk) en 548 km autonomie.

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Dit is waarom de Mini Countryman SUV zo gegroeid is met zijn nieuwe generatie: er moest plaats gemaakt worden voor een klein broertje. Dit is de Mini Aceman, een volledig elektrische crossover.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.990
2019
105.433 km
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km