Focus op de nooit getoonde conceptcars van Toyota

Ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van Toyota’s Amerikaanse designstudio, heeft het Japanse merk enkele nooit eerder getoonde conceptcars publiek gemaakt. En er is ook een gloednieuw studiemodel voor op de maan!

  • Möller  Yeelen Möller Yeelen
  • 09 oktober 2023
  • Divers

In 1973 zag CALTY Design Research het levenslicht in El Segundo, Californië (waar A Tribe Called Quest hun portefeuille verloor in 1990). Achter deze onopvallende naam schuilde het Amerikaanse designteam van Toyota, dat frisse ideeën moest bedenken voor het Japanse hoofdkwartier en ook moest instaan voor het ontwerp van de lokale modellen. Het eerste productiemodel naar de hand van CALTY was de tweede generatie Celica in 1978, maar de studio hield zich continu bezig met het bedenken van nieuwe niches en designtrends. En het resultaat van dat werk krijgen we nu, na 50 jaar, te zien.

Land Cruiser voor op de maan

Maar eerst werpen we een blik op de toekomst, of toch op de toekomst die CALTY zich inbeeldt. Deze Baby Lunar Cruiser is het resultaat van een kruising tussen de originele Toyota Land Cruiser (FJ40) en de echte Lunar Cruiser die Toyota ontwikkelt in samenwerking met het Japanse ruimteagentschap JAXA. De Baby Lunar Cruiser (of kortweg BLC) heeft elektromotoren in de wielen zitten en laat zich besturen via joysticks. De zichtbaarheid rondom wordt verzekerd dankzij grote glaspartijen, terwijl verschillende modulaire draagpanelen geïnspireerd op de rugzakken van NATO-soldaten het interieur van de nodige praktische inzetbaarheid voorzien. De BLC is CALTY’s verjaardagscadeau aan zichzelf en een voorbeeld van de vele conceptcars die normaal gesproken nooit aan het publiek getoond worden.

Sportwagens, Supra’s en stadsmobiliteit

Al bleven die designconcepts niet altijd bij auto’s. CALTY tekende zelfs een moderne caravan in 1975, al leverde dat nooit een fysiek model op. Het tegendeel geldt voor de MX-1, een sportwagen uit 1983 (nog voor Mazda met die naamgeving kwam!) met een middenmotor en vleugeldeuren zoals de Lamborghini Countach van die tijd. 

Die MX-1 kreeg een paar jaar later zelfs een opvolger: de nog exotischer ogende MX-2, met een koetswerk uit glasvezel, gullwingdeuren en een stuur dat zowel links of rechts geplaatst kon worden. Zijn langgerekte en lage vorm doet enigszins denken aan een Le Mans-prototype van die tijd.

Maar CALTY dingde ook mee naar het ontwerp van aanstaande modellen, zoals de Toyota Supra A80, de vierde en vandaag meest populaire generatie van de Japanse sportwagen. Als het van de Amerikaanse studio afhing, zou de Supra A80 er een pak sportiever hebben uitgezien, met een slankere en lagere vorm en fijne koplampen. Uiteindelijk is Toyota voor een meer conventionele vorm gegaan, al werden er wel enkele elementen overgenomen voor het productiemodel uit 1993.

Later zou CALTY nog enkele bekende conceptcars tekenen, zoals de Toyota Fun-Vii uit 2012, de Lexus LF-LC uit hetzelfde jaar (de basis voor de huidige Lexus LC), en de FT-1 uit 2014, waarvan de huidige Supra rechtstreeks is afgeleid. Wat niet betekent dat de studio zijn wilde haren is verloren, getuige de Scion NYC, een conceptcar die een visie op stedelijke mobiliteit moest voorstellen. Al is het misschien beter dat die nooit in productie is gegaan...

Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een Toyota? Kies uit meer dan 45.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste Toyota-zoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

Möller  Yeelen
Over de auteur: Möller Yeelen Yeelen is al autogek van toen de rode auto’s nog altijd wonnen in de Formule 1, sinds 2018 heeft hij er ook zijn werk van gemaakt. Moest hij kunnen, zou hij een loods vullen met een eclectische collectie van schattige stadswagens tot iconische supercars, maar voorlopig kan hij die droom enkel waarmaken in Gran Turismo...

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

Naast een nieuwe look krijgt de facelift van de BMW i4 een nieuwe motorisatie, de xDrive40 met 295 kW (401 pk) en 548 km autonomie.

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Dit is waarom de Mini Countryman SUV zo gegroeid is met zijn nieuwe generatie: er moest plaats gemaakt worden voor een klein broertje. Dit is de Mini Aceman, een volledig elektrische crossover.

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

De Duitse terreinwagen geboren in 1979 vindt zichzelf opnieuw uit voor het elektrische tijdperk. De elektrische G-Klasse heet echter niet EQG, maar G 580 EQ. De specs zijn alvast veelbelovend...

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

De Volkswagen ID. Code is een conceptversie van een volledig elektrische SUV boordevol nieuwe technologie! Maar enkel China zal ervan kunnen genieten...

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 27.547

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.900
2021
1.500 km