Met deze RS Coupé ‘Iconic Edition’ zegt Audi de TT vaarwel

Er worden 100 stuks gebouwd van deze 400 pk sterke speciale editie voor de 25ste verjaardag van het model, waarvan er 5 naar België komen.

  • Henckaerts  Arnaud Henckaerts Arnaud
  • 04 oktober 2022
  • Lancering

Bij zijn lancering in 1998 sloeg het ondertussen iconisch geworden design van de allereerste generatie van de Audi TT in als een bom. Maar 25 jaar later ziet de wereld er helemaal anders uit en is de honger van klanten voor kleine coupés en roadsters gestild ten voordele van SUV’s in alle vormen en maten. En dus verdwijnt de TT in zijn huidige vorm volgend jaar uit de Audi-catalogus. Afscheid nemen doet het merk met een speciale editie, de TT RS Coupé ‘Iconic Edition’.

100 stuks

Eerder vandaag brachten we al nieuws over een beperkte reeks van een ander Audi-model, de R8 V10 GT RWD. Dat klinkt misschien exclusief, maar terwijl het merk uit Ingolstadt er daarvan 333 bouwt, zullen er maar 100 genummerde exemplaren van de TT RS Coupé ‘Iconic Edition’ het levenslicht zien. Stuk voor stuk worden ze uitgevoerd in de typische RS-kleur Nardo Grey in combinatie met specifieke, 20 duim grote zwarte velgen en een zwarte grille waarop het quattro-opschrift in mat titanium goed tot zijn recht komt.

Een ‘Iconic Edition’-vermelding op de donkere achterruiten tonen dat dit geen ‘gewone’ TT RS is, al trekt de opvallende aero kit met onder andere een knoert van een koolstofvezel spoiler misschien meer de aandacht.

5 voor ons land

Maar het mooiste zit nog steeds vanbinnen. En dan hebben we het niet over de RS sportkuipjes in Nappaleer en Alcantara met geel stiksel en ‘Iconic Edition’ logo’s, noch de bedieningshendel voor de automaat waarin een nummer van 1 tot 100 gegraveerd is en ook niet het Premium Sound System van Bang & Olufsen, wel over het melodieuze arrangement onder de motorkap.

De TT RS Coupé iconic edition is voorzien van de legendarische 2.5 liter vijfcilinder TFSI. Die levert in deze speciale editie gewoon het ‘standaardvermogen’ van 400 pk, maar dat is genoeg voor een 0 naar 100-sprint van 3,7 seconden, een top van 280 km/u en natuurlijk een opzwepende soundtrack. Om de wegligging naar je voorkeuren aan te passen, is de TT RS voorzien van adaptieve dempers.

De 100 genummerde exemplaren zullen begin 2023 gebouwd worden, en 5 ervan komen richting ons land. Prijzen voor deze gelimiteerde editie bij de Belgische dealer zijn er nog niet, maar in Duitsland (met een lager BTW-tarief) kost hij € 113.050. 

Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een Audi TT? Kies uit meer dan 30.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste Audi TT-zoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

Henckaerts  Arnaud
Over de auteur: Henckaerts Arnaud Of het nu een stadsautootje is, een sportwagen of een oldtimer... Arnaud heeft een zwak voor auto's met karakter. En dat mag gerust een Fiat Panda zijn van een jaar of 40 oud! Limburger in hart en nieren, dus de weg naar huis is zelden de snelste, wel de leukste.
Foto's ©: Audi.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Ioniq 5 N: dubbele motoren voor dubbele fun!

Ioniq 5 N: dubbele motoren voor dubbele fun!

Het eerste volledig elektrische N-sportmodel van Hyundai wordt in juli voorgesteld en zal een ’N Drift Optimizer’-rijmodus krijgen, speciaal voor een flinke portie glijplezier!

Cupra Tavascan: betrapt op video?

Cupra Tavascan: betrapt op video?

In een video op zijn YouTube-kanaal geeft Cupra al een glimp van zijn toekomstige elektrische SUV-coupé, nog even voor zijn officiële presentatie.

Durft Nissan een Skyline GT-R R32 te elektrificeren?

Durft Nissan een Skyline GT-R R32 te elektrificeren?

De Japanse constructeur heeft een op zijn zachtst gezegd intrigerende video gepubliceerd die de achterkant van een oude Skyline GT-R toont met de titel ‘R32 EV vol.1’...

Dit is het dashboard van de nieuwe Porsche Cayenne

Dit is het dashboard van de nieuwe Porsche Cayenne

Er is niet veel geduld meer nodig om de rest van het model te ontdekken, want Porsche heeft de afspraak op 18 april vastgelegd voor de officiële presentatie van de nieuwe Cayenne.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
4 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 56.181
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 33.490
2021
19.500 km