Nieuwe Volkswagen Beetle: de Kever van de 21ste eeuw

  • Piette François
  • 18 april 2011

De Volkswagen Kever is een echte legende. Zijn carrière was lang én succesvol, getuige de 21,5 miljoen verkochte exemplaren wereldwijd. De New Beetle uit 1998 presenteert Volkswagen weer een nieuwe Kever. The Beetle werd tegelijk in Sjanghai, Berlijn en New York voorgesteld.

Duistere geschiedenis

Bij Volkswagen praat men niet graag over het ontstaan van de Kever. Alles begon namelijk met de ambities van Adolf Hitler om Duitsland mobiel te maken. Zo werd de Volkswagen geboren, de auto voor het volk. In de nasleep van de Tweede Wereldoorlog werd de auto alsnog in productie genomen, met het bekende succes. Hij kreeg naargelang het land bijnamen als Kever, Coccinelle, Beetle, Käfer, Vocho, Fusca of Maggiolino en werd al snel een onmisbaar vervoermiddel voor velen. Niet alleen Duitsland, maar de hele wereld werd mobiel.

Hot Rod

Na de ronde vormen van de vorige Beetle, trekt Volkswagen nu de kaart van sportiviteit met The Beetle. Het lagere dak en de grotere lengte en breedte maken hem atletischer, een beetje zoals de hot rods en top chops op basis van de oude Kever. De geïntegreerde achterspoiler is de kers op de taart. Vanbinnen wilde Volkswagen eerder een coupé- dan een berline-indruk geven. Kortom, de nieuwe Beetle is sportief.

Nostalgisch en modern interieur

Voor de bestuurder staan drie grote tellers (toerenteller, snelheidsmeter en brandstofindicator) met in het midden van de snelheidsmeter een boordcomputer. Voor een vleugje kitsch, grasduin even in de accessoires zoals de drie meters bovenaan middenconsole (olietemperatuur, turbodruk en chronometer). Nog een sportief accent! Uit nostalgie voorziet Volkswagen een bijkomend handschoenkastje dat naar boven openklapt en herinnert aan de eerste Kever.

Toptechnologie

De eerste Kever was even goed uitgerust als de goelags van de Sovjetunie, maar de nieuwe wordt een leuk speeltje voor modebewuste dames, met onder andere een knappe geluidsinstallatie, toegang tot het interieur met de sleutel op zak, een panoramisch dak en bi-xenonkoplampen.

Moderne motoren

De techniek van de Beetle is uiteraard mee met zijn tijd. Terwijl de eerste Kever met luchtkoeling een reuzendorst had en even snel was als een gehandicapte koe, is de nieuwe Beetle pittig én zuinig. Onder de motorkap liggen bekende motoren: drie TSI's (benzine) en twee TDI's (diesel). Het gaat om de 1.2 TSI (105 pk), 1.4 TSI (160 pk), 2.0 TSI (200 pk), 1.6 TDI (105 pk, 4,3 l/100 km en 112 g CO2/km) en 2.0 TDI (136/140 pk).

Meer lezen over:

Over de auteur: Piette François
Foto's ©: Manufacturer. Source ©: Volkswagen.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Volkswagen ID. Code: van China, voor China

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

De Volkswagen ID. Code is een conceptversie van een volledig elektrische SUV boordevol nieuwe technologie! Maar enkel China zal ervan kunnen genieten...

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Dit is waarom de Mini Countryman SUV zo gegroeid is met zijn nieuwe generatie: er moest plaats gemaakt worden voor een klein broertje. Dit is de Mini Aceman, een volledig elektrische crossover.

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

De Duitse terreinwagen geboren in 1979 vindt zichzelf opnieuw uit voor het elektrische tijdperk. De elektrische G-Klasse heet echter niet EQG, maar G 580 EQ. De specs zijn alvast veelbelovend...

BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

Naast een nieuwe look krijgt de facelift van de BMW i4 een nieuwe motorisatie, de xDrive40 met 295 kW (401 pk) en 548 km autonomie.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 27.547

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.900
2021
1.500 km
€ 52.990
2019
105.433 km