Hoeveel kost een tweedehands Porsche Cayman S in gebruik?

De Cayman is echt een schitterende machine. Het is één van de beste coupés van zijn categorie: een karaktervolle motor die goed klinkt, goede proporties en een perfect evenwicht, een prachtig weggedrag en vooral een merklogo om van te dromen. Als tweedehands is dat allemaal bereikbaar voor dezelfde prijs als een BMW 1-Serie. Iets voor jou?

  • Piette François
  • 15 juli 2015

Welk model moet je kiezen? Dat is de vraag die je zeker moet stellen. We behandelen hier de modellen van type 987, gebouwd van 2005 tot 2013. Porsche produceerde twee versies van de Cayman met vermogens van 211 pk (voor de fiscaal vriendelijke Belgische versie) tot 330 pk voor de radicale Cayman R. We focussen hier op de populaire S-versie, waarvan de motor tussen 295 en 320 pk levert naargelang het bouwjaar. Met een topsnelheid van 275 km/u en 0 tot 100 km/u in amper meer dan 5 seconden levert de Cayman S al veel prestaties. De 3.4 flat six klinkt bovendien opwindend.

Welke uitrusting?

De vraag lijkt misschien triviaal, maar de Porsche-catalogus is zo dik als het telefoonboek van Beieren, dus kunt dus beter weten wat je zoekt. In het algemeen is de handmatige versnellingsbak te verkiezen boven de automatische Tiptronic, die minder betrouwbaar is en de sensaties afzwakt. Muziekliefhebbers zullen genieten van de sportuitlaat en geavanceerde stereo, terwijl puristen best kijken naar een versie met sportonderstel en 19-duimswielen. Ons lijkt de adaptieve ophanging PASM een goede keuze, voor het extra comfort bij een ontspannen rijstijl.

Op de weg

Eén ding is zeker: op de weg stelt de Cayman S niet teleur. Door zijn evenwichtige chassis is het zelfs een concurrent voor de 911, ondanks het lagere vermogen. Over vermogen gesproken: het komt pas bij 4.000 tr/min, daaronder lijkt de motor wat hol. Zeker voor wie de huidige turbodiesels en –benzines gewoon is. Boven dat toerental klinkt echter een prachtig orkest. De Cayman kleeft aan de weg en remt krachtig met de nodige uithouding, een traditie van het huis.

Minpunten?

De standaarduitrusting getuigt van Duitse gierigheid, je maakt dus beter op voorhand een overzicht van de uitrusting die je wilt om ervoor te zorgen dat de auto aan jouw verwachtingen voldoet. Sportievelingen zullen betreuren dat een zelfsper ontbreekt. Gewone bestuurders moeten leren om de motor hoog in de toeren te jagen. Maar ook niet te hoog, want zodra de auto gaat glijden moet je snel ingrijpen aan het stuur.

Prijzen

Voor een exemplaar uit de beginjaren met meer dan 100.000 km op de teller moet je rekenen op iets meer dan 20.000 euro. We raden aan om iets hoger te mikken en te investeren in een model met garantie aangeboden door een Porsche-dealer. Je vindt al mooie modellen rond 30.000 euro, maar voor het beste betaal je meer dan 40.000 euro.

Onderhoudskosten

Gezien het prestigieuze imago en de complexe mechaniek kun je logischerwijze hoge onderhoudskosten verwachten. Nochtans blijft het onderhoud van de Cayman S nog redelijk betaalbaar. Al is dat relatief natuurlijk. Elke twee jaar of 30.000 km moet hij op onderhoud. Een klein onderhoud kost ongeveer 600 euro, tegenover iets meer dan 1.000 euro voor een groot onderhoud. Het hangt natuurlijk van de onderdelen die vervangen moeten worden. Maar ook de prijs voor wisselstukken ligt minder hoog dan bij een prestigieuze Italiaan bijvoorbeeld. Een onafhankelijke garage kost minder, maar dan loop je iets meer risico.

Vier banden vervangen kost ongeveer 1.000 euro of iets meer wanneer je kiest voor 19-duimsvelgen. De koppeling gaat opmerkelijk lang mee, meer dan 100.000 km als je voorzichtig bent. Voor een sportwagen is dat zeldzaam lang. De vervanging kost ongeveer 1.500 euro bij een onafhankelijke garage. Niet duur, maar minder positief op het vlak van kwaliteit en herverkoopwaarde.

Bij problemen …

Als alles goed gaat – meestal, want dit is een solide auto – is de Cayman S geen bodemloze put. Maar bij technische problemen lopen de facturen snel op. Ga zeker eens met de auto langs bij een officiële garage om de geschiedenis van het model na te kijken en eventuele problemen te controleren. Een motorvervanging kost ongeveer 15.000 euro. Dat tempert het enthousiasme snel …

Conclusie

Natuurlijk richt de Cayman S zich niet op kroostrijke gezinnen: de twee zitplaatsen beperken zijn gebruiksmogelijkheden. Voor jonge koppels zonder kinderen of vrijgezellen is hij wel verleidelijk. Vandaag is de Cayman S relatief betaalbaar in gebruik en onderhoud. Het temperament van zijn mechaniek is betoverend en met twee kofferruimtes is hij nog relatief praktisch. Kortom, een schitterende auto. Maar hou toch nog wat financiële reserves achter de hand, voor het geval dat …  

Meer lezen over:

Over de auteur: Piette François

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Aston Martin Vanquish komt terug met een V12!

Aston Martin Vanquish komt terug met een V12!

De nieuwe Aston Martin Vanquish wordt nog in 2024 officieel onthuld en krijgt een biturbo-V12 met 835 pk en 1.000 Nm!

Renault Symbioz: Captur XXL

Renault Symbioz: Captur XXL

De nieuwe Symbioz SUV van Renault belooft een recordruimte voor het formaat! Hij komt tussen de Captur en de Austral te staan en is er enkel als E-Tech Hybrid.

Ferrari 12Cilindri: 830 pk en een gepaste naam!

Ferrari 12Cilindri: 830 pk en een gepaste naam!

De opvolger van de 812 eert de Ferrari GT's uit de jaren '50 en '60 en behoudt zijn atmosferische V12 met 830 pk en zonder enige elektrische assistentie!

Onze 5 favoriete details van de Hyundai Ioniq 5 N

Onze 5 favoriete details van de Hyundai Ioniq 5 N

Het mag duidelijk zijn dat de Hyundai Ioniq 5 N een (zeer) sterke indruk op ons heeft gemaakt tijdens onze eerste kennismaking, en dat dankzij deze 5 geweldige details!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 27.547

Diesel, Manueel

€ 32.584

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.900
2021
1.500 km
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km