Salon van Genève : Saab Aero X

  • Piette François
  • 13 maart 2006
De luchtvaart inspireert soms de autowereld. Bij Saab, die zelf ook vliegtuigen bouwen, is dat nog meer van toepassing. Het is bijna een traditie bij hun, de Saab 92, eerste auto van het merk, had een aërodynamica dat duidelijk uit de luchtvaart kwam. Dit is ook het geval voor de Aero X, voorgesteld in Genève, en geeft ook enkele hints over hoe de toekomstige Saab designs er zouden kunnen uitzien.
Cockpit
De zweden slaan hard toe. Deze coupé sport heeft geen deuren…noch voorruitstijlen. Eenvoudigweg om dat de Saab Aero X uitgerust is met een glazen koepel, net zoals bij een straaljager. Deze koepel geeft de piloot een vrij zicht over 180 graden.
Geen deuren
Vliegtuigen hebben als het ware geen deuren. Daarom volgt dit concept een totaal andere logica. De glazen koepel gaat net zoals in een straaljager open, en geeft toegang tot het wel heel lage intérieur. De Saab Aero X heeft een dakhoogte van slechts 1276 mm, en geeft de indruk op de baan te kleven. De motorkap is oneindig lang en zit knap verwerkt in het uit carbon vezels bestaande koetswerk. De fel aflopende lijn achteraan, de gespierde flanken, de “Turbo” velgen (22 duim vooraan en 23 duim achteraan) en de korte overstek geven een vloeiende een snelle indruk.
Opstijgen
Deze auto met vierwielaandrijving wordt voortgestuwd door een krachtige maar ecologische motor. Inderdaad, de V6 BioPower V6 van 400 pk werkt op bioethanol. Dit houdt niet tegen dat deze bolide, op basis van computer gestuurde simulaties, de sprint tot 100 km/u aankan in 4.9 seconden. Vermits de topsnelheid elektronisch begrensd is op 250 km/u zijn de risico’s tot opstijgen klein. Het vermogen wordt door middel van een gerobotiseerde versnellingsbak met zeven versnellingen en dubbele koppeling overgezet op de wielen en wordt met shift-paddles aan het stuur bediend.
Interieur
Net als de rest van de wagen werd het interieur geïnspireerd door de luchtvaart, en worden alle gegevens weergegeven op een glazen bedieningspaneel. Geen tellers, hendeltjes of knopjes meer. Alles wordt driedimensionaal en grafisch weergegeven op het paneel. Hiervoor werden specifieke technieken uit de Scandinavische glasindustrie en precisie instrumenten gebruikt. De Aero X neemt ook de typische bedieningshendels over zoals in de straaljagers. Tot slot ook nog even vermelden dat de verlichting van het interieur volledig is overgelaten aan een LED verlichting.
Nieuwe interpretatie
De grote luchtinlaten doen uiteraard denken aan de straaljager, maar zij zorgen ook voor de nodige luchttoevoer voor de turboladers aan beide kanten van de V6. Maar vooral het radiatorrooster laat zien hoe de toekomstige stijl van Saab er zou kunnen uitzien. Eigenlijk is de Aero X een variant op het thema van de andere concepten die we van Saab zagen zoals de 9X en de huidige Saab 9-5.

Bron : Saab

Meer lezen over:

Over de auteur: Piette François

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Aston Martin Vanquish komt terug met een V12!

Aston Martin Vanquish komt terug met een V12!

De nieuwe Aston Martin Vanquish wordt nog in 2024 officieel onthuld en krijgt een biturbo-V12 met 835 pk en 1.000 Nm!

Renault Symbioz: Captur XXL

Renault Symbioz: Captur XXL

De nieuwe Symbioz SUV van Renault belooft een recordruimte voor het formaat! Hij komt tussen de Captur en de Austral te staan en is er enkel als E-Tech Hybrid.

BMW stopt met de 'i' voor zijn benzinewagens

BMW stopt met de 'i' voor zijn benzinewagens

Het einde van een decennialange traditie voor de Beierse constructeur!

Onze 5 favoriete details van de Hyundai Ioniq 5 N

Onze 5 favoriete details van de Hyundai Ioniq 5 N

Het mag duidelijk zijn dat de Hyundai Ioniq 5 N een (zeer) sterke indruk op ons heeft gemaakt tijdens onze eerste kennismaking, en dat dankzij deze 5 geweldige details!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 21.500

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.990
2019
105.433 km