Top-10 autosalon van Tokio

Het salon van Tokio is een concentraat van Japanse verbeelding, je mag het niet missen. Op dit wordt salon wordt de toekomst van de auto op duizend en één manieren uitgebeeld. Dit jaar werd de rol van outsider gespeeld door Volkswagen, dat zich een weg baande tussen de vele flamboyante concepts. Dit zijn onze tien favorieten.

  • Piette François
  • 26 november 2013

Nissan BladeGlider

De BladeGlider is een bijzondere afgeleide van de het prototype DeltaWing, dat dit jaar de 24 uren van Le Mans reed. Het is een sportieve cabriolet die volledig elektrisch rijdt. De technische basis lijkt op die van de Leaf, maar de esthetiek is onuitgegeven en wekt meer verbazing op dan om het even welke auto. Schitterend, origineel … en binnenkort ook in productie.

Porsche Macan

Hij oogt slank, wordt aangekondigd als zeer krachtig, draagt een prestigieus merklogo en, kers op de taart, is (bijna) democratisch geprijsd. Met al zijn troeven zal de Macan het verkoopvolume van het merk in België wellicht verdubbelen. Gelukkig heeft Porsche zijn ziel niet verkocht.

Suzuki Crosshiker

Klein en schattig. Suzuki besloot een micro-SUV te ontwikkelen, met dit concept als resultaat. De Crosshiker heeft een zakformaat, toont een mooie snoet en zet maar 810 kg op de weegschaal. Zo heeft hij maar een kleine 1.0 driecilinder nodig. Voor volwassenen die zich nog kind voelen.

Lexus RC

Terwijl Lexus’ concept van een compacte cross-over, de LF-NX, vervalt in te agressieve lijnen, oogt e RC coupé veel verfijnder en eleganter. Dit zuivere model daagt de Audi A5, de BMW 4-Serie en de Mercedes E-Klasse uit. Hij bestaat als hybride 300h, met meer dan 220 paarden onder de rechtervoet.

Nissan IDx

Dit was de grote verrassing in Tokio. Dit concept met nostalgische trekjes herinnert aan de tijd van de Skyline. Een agressieve grille, gespierde zijvleugels en een aankleding in de stijl van de jaren ’70 voor de Nismo-versie doen ons helemaal wegsmelten. Nu maar hopen dat groen licht wordt gegeven voor serieproductie in aantallen die naam waardig.

Toyota FCV

Toyota is de koning van de hybrides maar beperkt zich niet tot een monocultuur. Het toont het concept FCV, de voorbode van een berline met brandstofcel die binnenkort bij ons op de markt komt. De kosten van deze technologie liggen momenteel nog zeer hoog, maar het is nodig dat enkele avonturiers de stap wagen. Anders zitten we binnenkort zonder benzine en zonder alternatief.   

Mitsubishi XR-PHEV

Mitsubishi is eindelijk onafhankelijk en lanceert een waar offensief met maar liefst vier concepts in Tokio. De XR-PHEV bijvoorbeeld, de voorbode van de toekomstige ASX. Onder het verleidelijke kleedje schuilt de aandrijving van een plug-inhybride, waardoor het verbruik belachelijk laag blijft. Laat de dag van morgen maar komen, zegt men bij Mitsubishi.

Mazda 3 CNG

Tegenover de andere grote nieuwigheden laat hij zich nauwelijks opmerken. Maar dit concept van de Mazda 3 toont aan dat er eenvoudige alternatieven zijn voor benzine, die bovendien het milieu minder schaden. Samengeperst aardgas past perfect bij de motor van Mazda, die sowieso al een heel hogere compressieverhouding heeft. Een ideetje voor de concurrentie?

Volkswagen Twin up!

We liepen dit concept voorbij zonder het te merken. Terwijl sommige constructeurs spelen met de stijl, verkiest Volkswagen om onder de motorkap te kijken. Daar ligt de hybride aandrijving uit de revolutionaire XL1: een tweecilinder turbodiesel, een elektromotor, een batterij die het 50 km uithoudt in elektrische modus, 75 pk en een verbruik van 1,1 l/100 km.

Jaguar F-Type Coupé

Na de sensationele roadster, waren de puristen vol ongeduld aan het wachten op de coupé. Terecht, want dit is een magnifiek beest, nog spectaculairder. Het koetswerk is nog stijver, de V8 werd verstevigd en in de koffer is er meer plaats. Nog meer goed nieuws: je bespaart meer dan 6.000 euro op de factuur.

Over de auteur: Piette François
Foto's ©: François Piette.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
BMW stopt met de 'i' voor zijn benzinewagens

BMW stopt met de 'i' voor zijn benzinewagens

Het einde van een decennialange traditie voor de Beierse constructeur!

Aston Martin Vanquish komt terug met een V12!

Aston Martin Vanquish komt terug met een V12!

De nieuwe Aston Martin Vanquish wordt nog in 2024 officieel onthuld en krijgt een biturbo-V12 met 835 pk en 1.000 Nm!

Renault Symbioz: Captur XXL

Renault Symbioz: Captur XXL

De nieuwe Symbioz SUV van Renault belooft een recordruimte voor het formaat! Hij komt tussen de Captur en de Austral te staan en is er enkel als E-Tech Hybrid.

Onze 5 favoriete details van de Hyundai Ioniq 5 N

Onze 5 favoriete details van de Hyundai Ioniq 5 N

Het mag duidelijk zijn dat de Hyundai Ioniq 5 N een (zeer) sterke indruk op ons heeft gemaakt tijdens onze eerste kennismaking, en dat dankzij deze 5 geweldige details!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 27.547

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Manueel

€ 21.500

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.900
2021
1.500 km
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km