Stellantis schrapt bestelbreaks met verbrandingsmotor

Peugeot, Citroën, en Opel bieden voortaan enkel nog de elektrische uitvoering aan van hun bestelbreaks of ‘ludospaces’, de ë-Berlingo en konsoorten in personenwagenuitvoering zeg maar. De bestelwagenversies blijven wel leverbaar met een verbrandingsmotor.

  • Henckaerts  Arnaud Henckaerts Arnaud
  • 10 januari 2022
  • Sector

Bestelbreaks, personenbusjes, ludospaces, people movers, … hoe je ze ook noemt, bij de vroegere PSA-merken vind je deze als personenwagen gebouwde bestelwagens voortaan niet meer met een benzine of diesel onder de motorkap. De Citroën Berlingo en grotere Spacetourer, en de gelijkaardige modellen bij Peugeot (Rifter en Traveller) en Opel (Combo Life, Vivaro Combi/Zafira Life) zijn enkel nog nieuw verkrijgbaar met een batterij onder de vloer. De Stellantis-groep zegt dat het op die manier de energietransitie wil versnellen en dat het logisch is om met dit segment te starten omdat dit soort voertuigen door hun omvang en gewicht extra af te rekenen hebben met stijgende brandstofkosten.

CO2-normen

Of particuliere kopers van de modellen dat ook zo zien, is nog maar de vraag. Hoewel de elektrische modellen misschien goedkoper zijn in het gebruik, bijvoorbeeld wanneer je ze kan opladen met via zonnepanelen opgewekte stroom, kosten ze een flinke duit meer bij de aankoop. Een gedurfde zet dus, van Peugeot, Citroën en Opel. De beslissing is ongetwijfeld het gevolg van de strenge Europese CO2-regels die een maximale gemiddelde uitstoot oplegt voor alle door merken of autogroepen geleverde auto’s voor de Europese markt, op straffe van zware boetes. Deze modellen halen dat gemiddelde omhoog, terwijl de marges eerder beperkt zijn.

De compacte bestelbreaks zijn dus voortaan enkel leverbaar met een 100kW/136 pk sterke elektromotor en een 50kWh lithium-ion batterij, goed voor ongeveer 280 km WLTP-rijbereik. De grotere modellen doen het met dezelfde motor, maar zijn naar keuze leverbaar met een 50 of 75 kWh batterijpakket, goed voor ongeveer 230 of 330 km WLTP-rijbereik.

Volgen Fiat en Toyota?


Hoe het precies zit met de Fiat Ulysse, de Italiaanse versie van de SpaceTourer/Traveller/Zafira Life, is nog niet bekend. Dat model werd eind vorig jaar aangekondigd met een keuze uit een diesel of elektromotor. Ook het lot van de door een verbrandingsmotor aangedreven ProAce City Verso en Proace Verso, de door Toyota gecommercialiseerde versies van de modellen, is nog niet duidelijk.


Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Henckaerts  Arnaud
Over de auteur: Henckaerts Arnaud Of het nu een stadsautootje is, een sportwagen of een oldtimer... Arnaud heeft een zwak voor auto's met karakter. En dat mag gerust een Fiat Panda zijn van een jaar of 40 oud! Limburger in hart en nieren, dus de weg naar huis is zelden de snelste, wel de leukste.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Tesla stoot Porsche van de troon op de Nürburgring

Tesla stoot Porsche van de troon op de Nürburgring

De Model S Plaid met ‘Track package’ mag zich voortaan de snelste auto op de Nürburgring noemen, dankzij een rondetijd van 7 minuten 25.231 seconden.

Toekomstige Peugeot 3008: dit is zijn nieuwe i-Cockpit

Toekomstige Peugeot 3008: dit is zijn nieuwe i-Cockpit

Voordat Peugeot de volgende generatie van zijn 3008 onthult, stelt het merk eerst het dashboard van het model voor, met daarop de nieuwe i-Cockpit met 21 duim groot gebogen scherm!

Dit is de toekomstige Skoda Kodiaq!

Dit is de toekomstige Skoda Kodiaq!

De Tsjechische SUV geeft zich bloot zonder enige vorm van camouflage! Nu ja, zijn onderstel toch...

Volvo heeft zijn nieuwe elektrische 'baby-SUV' onthuld, de EX30

Volvo heeft zijn nieuwe elektrische 'baby-SUV' onthuld, de EX30

Op het programma: één of twee motoren, een behaaglijk interieur en een betaalbare instapprijs.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
5 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 25.990
2021
7.100 km
€ 56.181
2021
1.500 km