Wie zegt dat Duitsers geen gevoel voor humor hebben? In een ver verleden bouwde BMW zowaar een pickupversie van zijn legendarische M3. Jammer genoeg bleef het maar bij één exemplaar, voor intern gebruik.

Wim Bervoets
17/05/2018

De pickupversie werd gebouwd in 1986. Als conceptcar voor een of ander prestigieus salon of als voorbode voor een productieversie? Nee hoor: de werknemers van de fabriek in Garching hadden gewoon iets nodig om onderdelen in de fabriek rond te rijden. En als er dan toch een E30 staat…

Toevallig

De basis van deze M3 pickup is eigenlijk geen echte M3: de ingenieurs gebruikten een gewone 3-Reeks Cabrio. “Omdat we er toevallig een hadden staan”, aldus BMW, “en omdat de verstevigde structuur van de Cabrio zich perfect leende voor een pickup”. Ze monteerden er eerst een 2.0 viercilinder met 192 pk in, om uiteindelijk voor de volledige aandrijflijn en ophanging van de M3 te kiezen: een 2.3 viercilinder met 200 pk.

26 jaar dienst

De witte E30 M3 pickup heeft er trouwens een lange carrière op zitten: hij bleef maar liefst 26 jaar in dienst. In 2012 ging hij op pensioen. In 2011 bouwde BMW trouwens nog eens éénmalig een M3 pickup, op basis van de E46-generatie van de M3.

Je gebruikt een oude versie van Internet Explorer. Upgrade ajb naar een nieuwere versie.
Je gebruikt een oude versie van Safari en/of iOS. Upgrade ajb naar een nieuwere versie.