Vergeten model: Austin-Healey Sprite “Frogeye”, de vrolijkste auto ooit

De naam Austin-Healey doet je meestal denken aan geweldige roadsters met eindeloos lange motorkappen en ronkende zescilinders. Maar naast potige auto’s bouwden de Britten ook komische auto’s…

  • Christiaens  Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
  • 04 september 2018
  • Divers

Donald Healey hield niet alleen van mooie auto’s, maar was ook een pienter zakenman. Hij had snel door dat hij niet alleen snelle roadsters nodig had, maar ook een instapmodel dat je “op een motorparkeerplaats” kwijt kon. Hij sloeg de handen in elkaar met BMC (British Motor Company), en in 1958 verscheen de Sprite.

Kikkerogen

Door zijn bolle koplampen kreeg die al snel de bijnaam “Frogeye”. De atypische stijl deed hem sympathiek ogen, maar had een triviale oorzaak: de designers wilden eerst opklappende koplampen zoals later de Porsche 928 zou krijgen. Maar dat was financieel niet haalbaar, dus werden de koplampen gewoon vast op de motorkap gemonteerd.

Eenvoud voorop

Om de prijs te drukken, moest Healey stevige toegevingen doen op vlak van comfort: de Frogeye was een spartaanse roadster in de beste Britse traditie, en had dus geen openende ruiten, openende koffer of verwarming (standaard). Technisch was de Frogeye wel modern, met een tandheugelstuur en een monocoqueplatform.

Sensaties voor prestaties

De Austin-Healey zette prestaties neer die de eerste de beste bromfiets deed lijken op een Kawasaki-racemachine: de 948 cc grote viercilinder werd wel onder handen genomen, maar produceerde amper 44 pk, met een weinig enthousiaste soundtrack. Gelukkig was het chassis levendig en beweeglijk, en had je met een lengte van 3,5 meter en een gewicht van 650 kilogram overal plaats.

Evoluties

De auto werd gebouwd in de MG-fabriek in Abingdon, en kon op wat jaloezie rekenen van dat laatste merk. In 1961 brachten beide merken een gemeenschappelijk model uit (de MG Midget en Austin-Healey Sprite). De motor werd iets krachtiger, maar de stijl werd volledig aangepast, met de nodige comfortitems.

Vandaag

Net als alle auto’s uit die tijd houdt de Sprite van roest. En dat is natuurlijk nog erger bij een monocoque en een grote motorkap die bijna de hele voorkant inpalmt, met als een… Jaguar E-Type. Mechanisch zijn er geen grote problemen, zijn onderdelen makkelijk vindbaar en kan je redelijk veel zelf doen als je wat handig bent. Een Sprite is wel redelijk duur: reken op minstens € 20.000 voor een mooi exemplaar, een stuk meer dan zijn opvolgers, die nochtans comfortabeler zijn om mee te rijden.

Meer lezen over:

Christiaens  Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Aston Martin Vanquish komt terug met een V12!

Aston Martin Vanquish komt terug met een V12!

De nieuwe Aston Martin Vanquish wordt nog in 2024 officieel onthuld en krijgt een biturbo-V12 met 835 pk en 1.000 Nm!

Ferrari 12Cilindri: 830 pk en een gepaste naam!

Ferrari 12Cilindri: 830 pk en een gepaste naam!

De opvolger van de 812 eert de Ferrari GT's uit de jaren '50 en '60 en behoudt zijn atmosferische V12 met 830 pk en zonder enige elektrische assistentie!

Onze 5 favoriete details van de Hyundai Ioniq 5 N

Onze 5 favoriete details van de Hyundai Ioniq 5 N

Het mag duidelijk zijn dat de Hyundai Ioniq 5 N een (zeer) sterke indruk op ons heeft gemaakt tijdens onze eerste kennismaking, en dat dankzij deze 5 geweldige details!

Renault Symbioz: Captur XXL

Renault Symbioz: Captur XXL

De nieuwe Symbioz SUV van Renault belooft een recordruimte voor het formaat! Hij komt tussen de Captur en de Austral te staan en is er enkel als E-Tech Hybrid.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 23.748

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 21.500

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's
€ 52.990
2019
105.433 km
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km