Video: dit is een van de beroemdste achtervolgingsscènes uit de filmgeschiedenis

Het was de eerste scène die door een computer werd gemonteerd.
  • Sepulchre  Pierre-Benoit Sepulchre Pierre-Benoit
  • 28 juli 2020
  • Divers

1974, Thailand. De Britse filmregisseur Guy Hamilton en zijn teams zijn volop bezig met de opnames van de negende film uit de James Bond-reeks: The Man with the Golden Gun. Met een budget van 7 miljoen dollar (destijds een enorm bedrag) kon de productie zich best wat fantasietjes veroorloven, met onder meer buitengewone stunts.

Het slotpunt van het spektakel is een nog nooit eerder in de film vertoonde acrobatie in de vorm van een AMC Hornet X die over een waterloop heen een pirouette draait. De krachtige Amerikaan wordt aangedreven door een 5,9 liter grote V8 met 360 pk.

De taak om de auto in de lucht te sturen is de opdracht van stuntman Loren “Bumps” Williard, die nooit eerder met die auto had gereden. Toch slaagde hij erin om in één take van de ene oever naar de andere te springen én daarbij een looping uit te voeren.

Een schans en een computer

Special effects waren toen tot het minimum beperkt. De computers van destijds konden geen pixels reproduceren en dus moesten stunts fysiek worden uitgevoerd. De computers konden echter al wel complexe berekeningen maken en waren dus onmisbaar voor deze op zijn zachtst gezegd spectaculaire sprong.

De productie deed een beroep op Cornell Aeronautical Laboratory om de pirouette tot op de millimeter te regelen. Het gewicht van de auto, de bestuurder en de poppen aan boord, de hoek en de lengte van de schansen en uiteraard rijsnelheid, alle factoren werden meegerekend om de operatie te laten slagen. De stuntman nam plaats in een aangepaste auto met het stuur en de versnellingspook in het midden, zodat op de gewone stoelen poppen konden worden geplaatst die James Bond en Sherif Pepper moesten voorstellen. De stuntman zelf was in het zwart gekleed zodat hij op het scherm niet te zien was.

De magistraal uitgevoerde scène kreeg al snel een legendarische status en is ook vandaag nog een van de meest iconische beelden uit de filmgeschiedenis.

Meer lezen over:

Sepulchre  Pierre-Benoit
Over de auteur: Sepulchre Pierre-Benoit Auto’s, herenmode, reizen of gadgets: Pierre-Benoît Sepulchre schrijft voor de lifestylerubriek van verschillende Belgische magazines, en sinds 2013 voor Vroom.
Als stadsjongen heeft hij interesse in nieuwe mobiliteit, maar hij zegt ook geen ‘nee’ tegen een mooie vintage coupé.
Foto's ©: EON Productions.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

Mercedes G 580 EQ: de elektrische G-Klasse is eindelijk klaar!

De Duitse terreinwagen geboren in 1979 vindt zichzelf opnieuw uit voor het elektrische tijdperk. De elektrische G-Klasse heet echter niet EQG, maar G 580 EQ. De specs zijn alvast veelbelovend...

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Mini Aceman: compacte elektrische crossover

Dit is waarom de Mini Countryman SUV zo gegroeid is met zijn nieuwe generatie: er moest plaats gemaakt worden voor een klein broertje. Dit is de Mini Aceman, een volledig elektrische crossover.

BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

BMW: facelift voor de i4 en 4 Reeks Gran Coupé

Naast een nieuwe look krijgt de facelift van de BMW i4 een nieuwe motorisatie, de xDrive40 met 295 kW (401 pk) en 548 km autonomie.

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

Volkswagen ID. Code: van China, voor China

De Volkswagen ID. Code is een conceptversie van een volledig elektrische SUV boordevol nieuwe technologie! Maar enkel China zal ervan kunnen genieten...

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 27.547

Benzine, Manueel

€ 21.500

Diesel, Manueel

€ 32.584

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.990
2019
105.433 km