Mercedes haalde het doek van de gloednieuwe generatie A-Klasse. Die vertrekt van een zowat volledig blanco blad.

Francois Piette
05/02/2018

Met een lengte van 4,42 meter wordt de A-Klasse groter dan zijn voorganger. Dat is goed nieuws voor het interieur: de Duitse ingenieurs beloven meer ruimte en vooral een koffer die met 370 liter 29 liter groter is dan het vorige model. De techno-sfeer in het interieur wordt bepaald door twee grote digitale schermen en een personaliseerbare interieursfeer met maar liefst 64 kleuren.

Motoren

Bij zijn debuut is de A-Klasse er voorlopig in drie versies, allemaal nieuwe motoren: de A 200 (1.4 turbobenzine, 163 pk, 250 Nm, 120 g/km CO2), de A 250 (2.0 turbobenzine, 224 pk, 350 Nm, 141 g/km CO2) en de A 180d (1.5 turbodiesel, 116 pk, 260 Nm, 108 g/km CO2).

Versnellingsbak

De A-Klasse is standaard voorwielaangedreven en kan worden besteld met de 4MATIC-vierwielaandrijving. Alle modellen hebben standaard de 7G-DCT-automaat met dubbele koppeling. Alleen de A200 krijgt standaard een manuele zesversnellingsbak, maar die doet de CO2-uitstoot stijgen tot 133 g/km.

Veiligheid

Op rijhulp wordt er niet bespaard: de inspiratie wordt gezocht bij de E-Klasse en S-Klasse. Dat betekent dat de A-Klasse deels autonoom kan rijden, onder meer in files op de snelweg. Er is dus een adaptieve snelheidsregelaar, een noodremhulp met voetganger- en fietserherkenning, rijstrookassistentie, inhaalhulp, enzovoort. Tot slot zijn er nog led-koplampen en een automatische uitschakeling van de airbag als de voorste passagierszetel een kinderzitje detecteert.

Technologie

Mercedes noemt zijn multimediasysteem in de A-Klasse “MBUX”, dat naast de gewoonlijke functionaliteiten en internetverbinding zich onderscheidt door zijn werking. Je kunt het inschakelen door “Hey Mercedes” te zeggen, het met je stem bedienen, via een touchscreen, een touchpad of twee knoppen op het stuur. Het systeem kan ook communiceren met andere auto’s en beschikt over een tracker waarmee je hem makkelijk terugvindt.

Je gebruikt een oude versie van Internet Explorer. Upgrade ajb naar een nieuwere versie.
Je gebruikt een oude versie van Safari en/of iOS. Upgrade ajb naar een nieuwere versie.