Volkswagen onthult nieuwe Passat

Er werd in spanning naar uitgekeken en hij stelt niet teleur. Met de nieuwe Passat wil Volkswagen tonen wie de meester is in dit segment. De nieuwe Passat zit vol technologie, kan zelfstandig rijden in files en krijgt nieuwe motoren.

  • Piette François
  • 04 juli 2014

Ernstig

Op basis van de eerste foto’s kunnen we zeggen dat VW zijn Passat een zeer ernstig uiterlijk heeft meegegeven. Met zijn gefronste wenkbrauwen ziet hij er niet meteen uitbundig uit … De koplampen met ‘geconcentreerde’ blik kunnen uitgerust worden met led-technologie in drie verschillende gradaties. In het interieur zien we een groot multimediascherm en ruimen de klassieke instrumenten desgewenst plaats voor een 100 procent digitaal scherm.

Onder de motorkap

Volkswagen geeft nog niet alle details prijs, maar bij de benzines mag je rekenen op een rijk motorenpalet van TSI’s met vermogen van 120 tot 280 pk. Bij de diesels is er een nieuwe 2.0 TDI biturbo met maar liefst 240 pk en een koppel van 500 Nm! Voorlopig, want we weten dat Volkswagen hier niet zal stoppen en een variant van dezelfde motor met meer dan 270 pk in de pijplijn heeft zitten.

Merkgetrouwen mogen gerust zijn, er zijn ook rustigere motoren beschikbaar (150 en 190 pk). De motoren voldoen allemaal aan de Euro 6-uitstootnorm en stoten tot 20 procent minder CO2 uit. Het MQB-platform (al gezien op de Golf en zijn afgeleiden) liet toe om het gewicht met ongeveer 85 kg te verminderen.

Tienversnellingsbak, plug-inhybride

Qua transmissie is er naargelang de versie keuze tussen een manuele zesbak en een DSG-automaat met dubbele koppeling. VW spreekt over een DSG met zeven versnellingen, maar een nieuwe DSG met tien versnellingen doet binnenkort zijn intrede in het gamma. Nog een nieuwigheid is de Passat plug-inhybride, uitgerust met een 1.4 TSI (benzine) en een elektromotor die samen een vermogen van 211 pk leveren en 50 km elektrische autonomie.   

Volledige uitrusting

Van de automatische noodrem in de stad tot de detectie van voetgangers, een head-updisplay en multimediasysteem aangepast aan tablets: de Passat beschikt over de laatste technologie. Vooral het rijhulpsysteem in files is het vermelden waard, dat de auto vanzelf rijden door automatisch te versnellen en te remmen. Een automatische piloot die zijn diensten aanbiedt tot 60 km/u.

Berline en break

VW biedt de Passat aan als berline en als break. In beide gevallen is de kofferruimte indrukwekkend, ondanks de bijna onveranderde afmetingen: 586 liter voor de eerste en 650 liter voor de tweede. VW belooft ook een uitstekende interieurruimte en heel wat praktische troeven. Afspraak bij de eerste test voor een nadere kennismaking.

Meer lezen over:

Over de auteur: Piette François
Foto's ©: Manufacturer.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Onze 5 favoriete details van de Hyundai Ioniq 5 N

Onze 5 favoriete details van de Hyundai Ioniq 5 N

Het mag duidelijk zijn dat de Hyundai Ioniq 5 N een (zeer) sterke indruk op ons heeft gemaakt tijdens onze eerste kennismaking, en dat dankzij deze 5 geweldige details!

Aston Martin Vanquish komt terug met een V12!

Aston Martin Vanquish komt terug met een V12!

De nieuwe Aston Martin Vanquish wordt nog in 2024 officieel onthuld en krijgt een biturbo-V12 met 835 pk en 1.000 Nm!

BMW stopt met de 'i' voor zijn benzinewagens

BMW stopt met de 'i' voor zijn benzinewagens

Het einde van een decennialange traditie voor de Beierse constructeur!

Renault Symbioz: Captur XXL

Renault Symbioz: Captur XXL

De nieuwe Symbioz SUV van Renault belooft een recordruimte voor het formaat! Hij komt tussen de Captur en de Austral te staan en is er enkel als E-Tech Hybrid.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 27.547

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.900
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.990
2019
105.433 km