Waalse autofiscaliteit: “Philippe Henry wil de SUV dood”

Traxio bevestigt dat de Waalse overheid de particuliere automobilist probeert te straffen.

  • Sepulchre  Pierre-Benoit Sepulchre Pierre-Benoit
  • 12 december 2021
  • Divers

Traxio vertegenwoordigt zo’n 10.000 werkgevers die actief zijn in de Belgische mobiliteitssector. En het minste wat je kan zeggen is dat de federatie niet blij is met het voorstel rond de hervorming van de autofiscaliteit van Waalse minister van mobiliteit Philippe Henry (Ecolo). Volgens Traxio "beoogt dit belastinghervormingsvoorstel niet op een positieve manier de noodzakelijke transitie naar de vergroening van het wagenpark, maar is het vooral bedoeld om de Waalse particuliere automobilist te straffen." Een straffe uitspraak! De federatie legt uit dat "de nieuwe formule die wordt voorgesteld voor de berekening van de belasting op inverkeerstelling (BIV) en de jaarlijkse verkeersbelasting niet enkel uiterst ingewikkeld is, maar ook radicaal gericht is tegen de meest geliefde auto's op internationaal niveau. Dit project stelt het recht op betaalbare mobiliteit voor iedereen ter discussie, vergroot de onzekerheid op de automarkt nog meer en bedreigt bovendien het voortbestaan van de hele autoverkoopsector in Wallonië."

Dood aan de SUV!

Traxio hekelt ook het hervormingsproject dat er duidelijk op gericht is om "de SUV te doden", met een systeem dat geen rekening houdt met de Euronorm van het voertuig, maar in plaats daarvan gebaseerd is op de maximaal toegestane massa, het maximumgewicht in beladen toestand dat voor het voertuig goedgekeurd is. "Dit doet veronderstellen dat in de toekomst ook elektrische voertuigen door deze formule getroffen zullen worden, gezien het extra gewicht van de zware batterijen," zegt de federatie.

Trekt de Waalse chauffeur aan het kortste eind?

De Waalse chauffeur betaalt gemiddeld twee keer zoveel BIV als de Vlaamse chauffeur, terwijl in Wallonië ongeveer half zoveel auto's worden verkocht als in Vlaanderen voor dezelfde opbrengst. "Maar in zijn nieuwe berekening laat de groene minister de oude verkeersbelasting volledig buiten beschouwing en behoudt hij alleen de BIV. De nieuwe jaarlijkse verkeersbelasting wordt gelijkgesteld aan een derde van de BIV + € 50! Het voorstel vertrekt dus van een bijzonder dure basis en eindigt, in sommige gevallen, met astronomische bedragen," merkt de Federatie op.

Zo zullen volgens de berekeningen van Traxio de BIV en de verkeersbelasting van een middenklasse SUV van de nieuwste generatie respectievelijk stijgen van eenmalig € 2.478 en € 513/jaar naar eenmalig € 4.096 en € 1.419/jaar! Traxio betreurt deze aanpak, die naar haar mening "noch constructief, noch ecologisch" is. Het voorspelt ook dat veel particulieren hun voertuig zullen aanschaffen via een (private) leasing, waarvan de belastingberekening anders is en waarvan de opbrengst naar het gewest gaat waar de leasingmaatschappij haar hoofdzetel heeft, en dat is in meer dan 90% van de gevallen in Vlaanderen of Brussel!


Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Sepulchre  Pierre-Benoit
Over de auteur: Sepulchre Pierre-Benoit Auto’s, herenmode, reizen of gadgets: Pierre-Benoît Sepulchre schrijft voor de lifestylerubriek van verschillende Belgische magazines, en sinds 2013 voor Vroom.
Als stadsjongen heeft hij interesse in nieuwe mobiliteit, maar hij zegt ook geen ‘nee’ tegen een mooie vintage coupé.
Foto's ©: Audi AG.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Kia Sorento: ingrijpende facelift voor de 7-zits SUV!

Kia Sorento: ingrijpende facelift voor de 7-zits SUV!

Kia heeft de Sorento grondig herzien voor 2024 met een nieuwe look voor zowel het koetswerk als het interieur.

Dacia Duster (2024): kleine Bigster

Dacia Duster (2024): kleine Bigster

De Dacia Duster is terug voor een derde generatie. Deze keer krijgt hij een stoere en opvallende look die als twee druppels water lijkt op de Bigster-conceptcar uit 2021!

Tesla Model 3 Highland Performance komt in 2024

Tesla Model 3 Highland Performance komt in 2024

De Tesla Model 3 krijgt opnieuw een sportieve topversie in de eerste helft van volgend jaar. En het zou de moeite moeten zijn...

Scoop: BMW 5 Reeks Touring betrapt in uniform

Scoop: BMW 5 Reeks Touring betrapt in uniform

Onze spionagefotografen hebben een BMW 5 Reeks Touring betrapt die zowel was voorzien van camouflage als van een zwaailicht van de politie!

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
5 km

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 56.000
2021
1.500 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 21.990
2021
33.000 km