Winnaars VAB Gezinswagen van het Jaar bekend

De Vlaamse Automobilistenbond heeft zijn jaarlijkse verkiezing van de Gezinswagen van het Jaar op een coronaveilige manier georganiseerd. Dat betekent helaas ook dat geen testritten met gezinnen mogelijk waren…
  • Troubleyn  Bert Troubleyn Bert
  • 24 februari 2021
  • Sector
  • 1.120 weergaven

De coronacrisis heeft ook zijn gevolgen gehad voor de jaarlijkse verkiezing van de VAB Gezinswagen van het Jaar. Normaalgezien worden de punten deels toegekend door een jury van professionele autojournalisten en deels door een aantal gezinnen die een dag kunnen komen testrijden. VAB had alles zo georganiseerd dat de testdag door gezinnen in het najaar van 2020 kon doorgaan met naleving van de coronaregels, maar toen was daar plots de tweede golf van besmettingen en ging het land weer op slot. Daarom moest het concept worden omgegooid: de beoordeling door gezinnen werd geschrapt en vervangen door een berekening van de kilometerprijs op basis van een gebruik van 8 jaar met 20.000 kilometer per jaar.

3 categorieën

Zoals vanouds kent de verkiezing drie categorieën: een voor auto’s van minder dan 22.000 euro, een voor modellen tussen 22.000 en 34.000 euro en een voor elektrische modellen. In die laatste categorie mochten tot vorig jaar ook plug-inhybrides deelnemen, maar die waren nu niet meer welkom. Het aanbod aan puur elektrische modellen is eindelijk tot wasdom gekomen.

And the winners are…

In de categorie met het laagste budget (minder dan 22.000 euro) won de Dacia Duster (92 punten). De invoerder nam de slimme beslissing om de LPG-versie in te schrijven, die door zijn lage gebruikskosten veel punten scoorde op het onderdeel ‘kilometerprijs’. Hij werd gevolgd door de Hyundai i20 (71 punten) en de Citroën C3 (58 punten).

In het duurdere segment ging de Skoda Octavia Combi (69 punten) met de eerste plaats aan de haal. Na hem kwamen de SUV Renault Captur (66 punten) en de Seat Leon ST (53), die technisch gezien nagenoeg identiek is aan de Skoda.

De elektrische winnaar dit jaar was de MG ZS EV (75 punten), de compacte elektrische SUV met zijn bijna onklopbare prijskaartje. De tweede stek was voor de nochtans niet meer piepjonge Hyundai Ioniq Electric (63 punten) en de derde podiumplaats ging naar de Volkswagen ID.3 (58 punten). Alcopa zal blij zijn, want dat bedrijf is de officiële invoerder van zowel MG als Hyundai en heeft dus de eerste twee podiumplaatsen binnen.

Het laatste autonieuws op de voet volgen?

Vond je dit artikel interessant en wil je het laatste autonieuws meteen in je mailbox ontvangen? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

Meer lezen over:

Troubleyn  Bert
Over de auteur: Troubleyn Bert Bert Troubleyn kreeg de liefde voor de auto door zijn moeder ingelepeld. Hij is vooral geboeid door technologische innovatie en door de feiten achter de hypes.
Dat uit zich in een garage waar een hedendaagse elektrische auto broederlijk naast een BMW 8-Reeks uit 1992 staat.

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
De Maserati GranTurismo Folgore in 7 cijfers

De Maserati GranTurismo Folgore in 7 cijfers

Dit is de eerste elektrische Maserati in de geschiedenis van het merk. Tijd om samen de belangrijkste technische karaktertrekken te overlopen.

Van deze Ford GT LM Edition zullen er slechts 20 gebouwd worden

Van deze Ford GT LM Edition zullen er slechts 20 gebouwd worden

Een laatste speciale editie voor de productie van het model stopt.

Vergeten concept: Opel GT/W, rotatiemotor en rock star-looks!

Vergeten concept: Opel GT/W, rotatiemotor en rock star-looks!

Hoewel de eerste generatie van de Opel GT veel betekend heeft voor het imago van Opel, kwam er nooit echt een opvolger. En toch heeft dat niet veel gescheeld!

Alpine A110 R Fernando Alonso, door hem zelf afgesteld

Alpine A110 R Fernando Alonso, door hem zelf afgesteld

De wereldkampioen Formule 1 heeft zijn eigen ‘touch’ gegeven aan de meest radicale A110.

Aanbevolen tests voor jou

3,5 /5 Test: Mercedes EQB 250, een elektrische trukendoos

Test: Mercedes EQB 250, een elektrische trukendoos

De SUV met de ster op de neus is één van de weinige elektrische modellen die tot 7 passagiers kan vervoeren! Maar volstaat dat om zijn eerder stevige tarief te rechtvaardigen?

3,9 /5 Test: DS 7, performanter dan ooit!

Test: DS 7, performanter dan ooit!

Aan het begin van de zomer gaf DS zijn 7 een opfrisbeurt. Op het programma stonden een aantal esthetische en technologische verbeteringen, maar vooral een nieuwe ‘DS Performance’-uitvoering! Volstaat dat om het hoofd te bieden aan de concurrentie?

3,9 /5 Test: Audi RS 4 en RS 5 Competition, meer karakter!

Test: Audi RS 4 en RS 5 Competition, meer karakter!

Onder andere dankzij een herwerkte ophanging, klank en differentieel, zijn de RS 4 en de RS 5 nu beklijvender dan ooit!

Kia Sportage vs. Toyota RAV4: strijd der plug-ins!

Kia Sportage vs. Toyota RAV4: strijd der plug-ins!

Heeft de zeer aantrekkelijke Kia Sportage het in zich om ’s werelds best verkochte auto te verslaan? Het antwoord ligt in een confrontatie tussen de plug-in hybride versies van deze twee sterren binnen het SUV-segment.

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Toekomstige klassieker: Alfa Romeo 156, de diva!

Toekomstige klassieker: Alfa Romeo 156, de diva!

Na een hoekige en wat lomp ogende 155 knoopte Alfa Romeo met de 156 in 1997 opnieuw aan met de traditie van sensuele lijnen! Zijn design, uit de pen van Walter da Silva, weet ook vandaag nog te verleiden en het model wordt beschouwd als een ‘grand cru’ voor het merk! Ga ervoor, want hij is nog betaalbaar! Maar waar moet je op letten?

Zoveel kost de BMW M3 Touring

Zoveel kost de BMW M3 Touring

BMW vraagt net geen 100.000 euro voor de basisuitvoering, maar dan kan je ook nog in de optielijst duiken...

Tesla blijft zijn netwerk in Europa uitbreiden!

Tesla blijft zijn netwerk in Europa uitbreiden!

Het aantal laadpalen van het Amerikaanse merk dat voor iedereen toegankelijk is, is bijna even hoog als dat van het aantal installaties van Ionity of Fastned!

Deze ‘Belgische’ Ferrari stond mee aan de wieg van de F40

Deze ‘Belgische’ Ferrari stond mee aan de wieg van de F40

Er werden vijf exemplaren gebouwd van de Ferrari 288 GTO Evoluzione, en dit exemplaar werd geleverd aan onze landgenoot Jean Blaton.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.750
2021
6 km

Benzine, Manueel

€ 19.990
2022
1.000 km

Benzine, Manueel

€ 27.950
2021
14 km

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Manueel

€ 15.490
2020
23.750 km

Benzine, Automaat

€ 39.990
2021
16.500 km

Automaat

€ 67.900
2020
28.030 km

Diesel, Manueel

€ 12.800
2019
124.771 km