Testen

Test: Audi Q5 (Sportback), nog steeds de juiste ingrediënten?

De tweede generatie van de middelgrote SUV van Audi smaakte goed bij zijn lancering. Maar hij is niet meer van de jongste... Laten we zien of het recept de tand des tijds heeft doorstaan.

  • Maloteaux  Olivier Maloteaux Olivier
  • 18 oktober 2023
  • Audi
3,9
VROOM-score
  • 4,0
    Prestatie
  • 4,0
    Wegligging
  • 4,5
    Comfort
  • 3,5
    Uitrusting
  • 4,0
    Veiligheid
  • 4,0
    Prijs-kwaliteit
  • 3,5
    Verbruik
  • 4,0
    Globaal
Voor- en nadelen
  • Algemeen comfort (vooral met luchtvering)
  • Kwalitatieve afwerking aan bood
  • Functionaliteit (beschikbaar met verschuifbare achterbank)
  • Veel en dure opties
  • Hybride versies zijn zwaar en verliezen kofferruimte
  • Model aan het einde van zijn levensduur

De tweede generatie Q5 kwam uit in 2017 en kreeg een facelift in de herfst van 2020. Deze SUV van Audi is een rechtstreekse concurrent van de BMW X3 en Mercedes GLC, maar heeft ook de Land Rover Discovery Sport, Lexus NX en de Volvo XC60 in het vizier. Net als al zijn concurrenten is de Q5 ook beschikbaar als plug-inhybride.

Gewoon of ‘coupé’?

De Q5 wordt aangeboden in twee koetswerkvarianten: de traditionele SUV met een vrij generisch design, of de Sportback met een aflopende daklijn die hem de look geeft van een coupé op hoge pootjes. Beide modellen zijn herkenbaar aan hun Singleframe-grille in honingraatmotief, een typisch Audi-trekje. Er is ook een brede keuze aan velgdesigns, van 17 tot 21 inch. LED-matrixkoplampen worden aangeboden als optie, met dynamische knipperlichten voor- en achteraan. Nog een interessante optie: het S-Line-interieurpakket, dat zeer mooie en goed ondersteunende sportzetels omvat. Er zijn verschillende bekledingen mogelijk voor de zetels, waaronder een knappe combinatie van leer en microvezel.

Fantasieloos maar geconnecteerd interieur

Vooraan is de Q5 niet erg creatief vormgegeven: het design van het dashboard is sober, zonder originaliteit. Maar zoals steeds bij Audi is de afwerking van een hoog allooi, met zachte materialen die goed in elkaar zitten. Achter het stuur krijg je optioneel de fameuze ‘Virtual Cockpit’ van Audi, waarbij de klassieke tellers worden vervangen door een multifunctioneel scherm van 12,3 inch, waarop je ook de kaart van de GPS in fullscreen kan weergeven. De routebegeleiding komt van Google Maps inclusief Google Earth-satellietbeelden, wat zeer aangenaam en efficiënt werkt.

Modulair interieur

De Audi Q5 biedt plaats voor 5 personen en dus niet voor 7, in tegenstelling tot een paar zeldzame concurrenten (Land Rover Discovery Sport, Mercedes GLB). Maar de SUV van Audi is best functioneel: optioneel kan je een verschuifbare en kantelbare achterbank krijgen die in drie delen neerklapt, met dus individuele achterzetels zoals een monovolume.

De koffer zit qua volume in het gemiddelde van het segment. De Sportback verliest enkele liters vanwege zijn schuine achterruit, maar de laadruimte blijft groot en praktisch genoeg voor dagelijks gebruik, vooral als je de verschuifbare achterbank hebt. De plug-inhybrides zijn echter minder praktisch om vol te laden: ze zijn nog steeds verkrijgbaar met de verschuifbare achterbank, maar hun koffer is een stuk kleiner (465 liter tegenover 550) door de grote batterij die onder de laadvloer zit verstopt.

Van 136 tot 341 pk

Het gewone gamma is gebaseerd op 2 liter-viercilinders met een turbo, op benzine (204 of 265 pk) of op diesel (136, 163 of 204 pk). Bekende en bewezen motoren, die vrij aangenaam zijn in gebruik en een redelijk verbruik kunnen voorleggen. Bovenaan het gamma staat de sportieve SQ5, die wordt aangedreven door een 3.0 V6 TDI van 341 pk en... 700 Nm!

Enkel de diesels van 136 pk (niet verkrijgbaar als Sportback) en 163 pk zijn leverbaar met voorwielaandrijving, de rest krijgt standaard quattro-vierwielaandrijving. Er is ook geen manuele versnellingsbak meer te vinden in de Q5: alle modellen beschikken standaard over een automatische versnellingsbak (robotbak met dubbele koppeling en 7 versnellingen voor de viercilinders, 8-trapsautomaat met koppelomvormer van ZF voor de SQ5).

Ook als plug-inhybride

De Q5 kan je niet als volledig elektrische wagen krijgen, maar er zijn wel twee plug-inhybrides: de 50 en 55 TFSIe. Ze koppelen een 2 liter-turbobenzine van 252 pk aan een elektromotor (van respectievelijk 115 of 143 pk), met een gecombineerd vermogen van 299 of 367 pk. Sinds 2021 hebben ze ook een grotere batterij (17,9 in plaats van 14,1 kWh), waarmee de officiële elektrische autonomie is toegenomen van 40 naar 62 km. Reken op een goede 50 km in de praktijk. Maar het gewicht van de batterijen maakt deze hybride varianten (met een gewicht van 2,1 ton) minder levendig in de bochten.

Is de batterij leeg, dan rijdt de Q5 als een ‘klassieke’ hybride (waarbij de batterij een klein beetje bijlaadt via de benzinemotor en remenergie). Het gemiddelde benzineverbruik schommelt dan rond de 9 à 10 l/100 km. Zoals alle plug-inhybrides is deze Q5 dus vooral interessant voor wie vooral korte afstanden aflegt tussen de laadbeurten door.

Geruststellende wegligging en luchtkussens

De Audi Q5 is aangenaam om mee te rijden: hij heeft een efficiënte en geruststellende wegligging, met een voortrein die scherp genoeg is, zowel wat de versies met voorwielaandrijving als de quattro-vierwielaandrijvers betreft. Het comfortniveau ligt vrij hoog en je kan optioneel ook kiezen voor gestuurde dempers of zelfs luchtvering, wat vrij zeldzaam is in dit segment. We kunnen die luchtkussens enkel maar aanbevelen, want ze zorgen voor een zeer zacht rijgevoel.

Prijs Audi Q5 en Q5 Sportback

De Q5 is ouder dan de BMW X3 en Mercedes GLC en is daarmee ook iets goedkoper. De Duitse SUV is in België te krijgen vanaf 48.520 euro op diesel (136 pk), vanaf 52.830 euro op benzine (204 pk quattro) en vanaf 65.100 euro als plug-inhybride (waarvan de kosten nog tot eind 2024 100% aftrekbaar zijn voor professionals). Let echter op, want de talloze opties kunnen de prijs flink doen stijgen. Val je wel voor de look van de Sportback, weet dan dat je 2.100 tot 3.400 euro extra betaalt afhankelijk van de motor. Deze coupéversie is er echter niet met de instapmotor van 136 pk en kost dus minstens 54.640 euro.

Ons verdict

De Q5 heeft de tand des tijds vrij goed doorstaan. Het is nog steeds een efficiënte, functionele en aangename SUV die je in twee vormen kan krijgen (SUV of Sportback). Het is dus nog steeds een goede keuze, maar de aflossing staat al klaar en komt normaal in 2024 op de markt.

Op zoek naar een nieuwe wagen?

Ben jij op zoek naar een Audi Q5? Kies uit meer dan 45.000 wagens op VROOM.be. Nieuw én tweedehands! Ontdek onze laatste Audi Q5-zoekertjes nu hier:

Meer lezen over:

Maloteaux  Olivier
Over de auteur: Maloteaux Olivier Het autovirus heeft Olivier al in zijn kindertijd besmet. Later volgde een passie voor journalistiek. Hij moest vervolgens alleen nog maar de twee combineren. Olivier is geïnteresseerd in alle soorten auto's uit alle tijdperken, ongeacht de techniek onder het koetswerk. Al heeft hij toch een lichte voorkeur voor coupés en roadsters met een karaktervolle motor...

Aanbevolen tests voor jou

Meer tests
3,7 /5 Test: Skoda Kodiaq 2024, Ruimte met de grote R

Test: Skoda Kodiaq 2024, Ruimte met de grote R

De tweede generatie Skoda Kodiaq bouwt verder op het succes van zijn voorganger met nog meer ruimte, nog meer praktische snufjes en nu ook een plug-inhybride motorisatie. Valt er nog iets op aan te merken?

4,0 /5 Test: Porsche Macan, even geslaagd als EV?

Test: Porsche Macan, even geslaagd als EV?

De Macan wordt volledig elektrisch in zijn nieuwe generatie. Laten we zien of deze sportieve SUV met batterijen en zonder uitlaten ons even enthousiast maakt achter het stuur.

3,6 /5 Test: Smart #3, praktischer, maar minder leuk

Test: Smart #3, praktischer, maar minder leuk

De elektrische SUV-coupé Smart #3 is meer dan zomaar een afgeleide van de #1. Maar maken zijn unieke kenmerken hem beter, of net minder leuk dan zijn kleine broertje?

3,5 /5 Test: Audi A3, naar een hoger niveau met de facelift

Test: Audi A3, naar een hoger niveau met de facelift

Na de Sportback en de sedan krijgt de Audi A3 een nieuwe Allstreet-versie met zijn facelift voor 2024. Maar is dit het enige interessante nieuws in het gamma van de compacte Duitser?

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 21.500

Diesel, Manueel

€ 32.584

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 27.547

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.900
2021
1.500 km