Testen

Test Seat Leon: een ander licht?

De nieuwe Seat Leon, is dat een Golf 8 met een meer ‘sexy’ kleedje?
 • Christiaens Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
 • 12 juni 2020
 • Seat
3,7
VROOM-score
 • 3,5
  Prestatie
 • 4,0
  Wegligging
 • 3,5
  Comfort
 • 3,5
  Uitrusting
 • 4,0
  Veiligheid
 • 3,5
  Prijs-kwaliteit
 • 4,0
  Verbruik
 • 3,5
  Globaal
Voor- en nadelen
 • Aangenaam voorkomen
 • Afwerking/technologie
 • Doeltreffend weggedrag
 • Ruimte achteraan
 • Braaf weggedrag
 • Nieuwe ergonomie vergt gewenning
 • Volume en toegang tot koffer

Test Seat Leon: een ander licht?

De strategie van de VW-groep is grondig veranderd. Voortaan zijn technologische primeurs niet langer het voorrecht van Audi en Volkswagen, waarbij Skoda en Seat de minder verfijnde beproefde techniek moeten recycleren. Dat wordt duidelijk bevestigd door het nieuwe viertal dat tegelijk op de markt komt: de nieuwe VW Golf, Audi A3, Skoda Octavia en Seat Leon maken allemaal dezelfde technische sprong voorwaarts.

Test Seat Leon: een ander licht?

Licht aan de buitenkant…

Deze vier modellen delen hun technische basis (het MQB Evo-platform), motoren en technologie, maar krijgen wel elk heel verschillende koetswerken. In de Leon vertaalt zich dat vooral aan de achterkant met een behoorlijk schuine kont, maar ook in een heel uitgewerkte lichtsignatuur. ’s Nachts valt daar de lange rode lichtstrip achteraan op.

Test Seat Leon: een ander licht?

Test Seat Leon: een ander licht?
Test Seat Leon: een ander licht?

…En aan de binnenkant

De nieuwe Seat Leon houdt er ook van om zijn interieur vol leds te steken. Als optie licht een lijn de hele bovenkant van het dashboard uit. De kleur en intensiteit van dat licht zijn uiteraard instelbaar. Gelukkig maar, want ’s nachts op donkere wegeltjes, en dan vooral bij regen, kan deze lichtstrip in zijn helderste stand behoorlijk hinderlijk zijn voor het zicht.

Test Seat Leon: een ander licht?

Net zoals zijn neven kiest de nieuwe Leon ook voor een kaal dashboard door vooral in te zetten op schermen, aanraakvlakken en een geperfectioneerde spraaksturing. De technologische inhoud is dus indrukwekkend, maar het vergt wel enige gewenningstijd voor je deze tot in de puntjes verfijnde en chique techno-omgeving onder de knie hebt.

Test Seat Leon: een ander licht?

Elders beter?

Temeer omdat Seat nog verder gaat in zijn pad naar het schrappen van sneltoetsen dan Volkswagen. Zo is hier in tegenstelling tot in de Golf 8 geen enkele rechtstreekse knop om van de ene rijmodus naar de andere te gaan. Dat is spijtig omdat de Leon behoorlijk van gedaante verandert als je van Comfort naar Sport gaat, zeker met de gestuurde ophanging DCC. Maar omdat je moet navigeren door de menu’s van het scherm heb je algauw geen zin meer om van modus te gaan veranderen. Eigenlijk configureer je best gewoon de gepersonaliseerde modus naar je wensen om dan constant in Individual te rijden.

Test Seat Leon: een ander licht?

5 centimeter verandert alles

Aan boord heeft de Leon een goed afgewerkt interieur, met kwaliteitsvolle materialen en voldoende bergruimte. Goed nieuws: hij heeft niet dezelfde wielbasis als de Golf 8 (2.636 millimeter), maar gebruikt de moduleerbaarheid van zijn technische platform om ze uit te rekken tot 2.686 millimeter. Die 5 centimeter maken een wereld van verschil: de beschikbare knieruimte achterin lijkt hier veel genereuzer.

Test Seat Leon: een ander licht?

Qua koffer blijft de Leon daarentegen in de middenmoot van het segment steken en doet hij even goed als zijn Duitse neef met 380 liter. Bij het gebruik toont de koffer van de Seat zich echter minder toegankelijk door de hogere tildrempel en de lager liggende vloer.

Test Seat Leon: een ander licht?

Klinische efficiëntie

We testten de Seat Leon met zijn microhybride benzinemotor 1.5 eTSI 150 DSG-7 in het uitrustingsniveau FR en met de optionele gestuurde schokdemping. Hij maakt dan indruk met zijn twee gezichten. Hij is stil en comfortabel bij een rustige rijstijl maar kan duidelijk snediger uit de hoek komen op kleine slingerbaantjes. Hij is onmiskenbaar efficiënt, maar het rijgedrag is wel eerder neutraal en geruststellend dan speels. Op zijn 18-duimvelgen en de schokdemping in de stugste stand moet je ook overweg kunnen met een veel minder voorkomend wegcontact…

Test Seat Leon: een ander licht?

De combinatie van motor en versnellingsbak laat dezelfde indruk na. Dankzij de microhybride hulp schakelt de TSI zichzelf heel vaak uit waardoor de auto in de meeste situaties in vrijloop kan uitrollen. De DSG-versnellingsbak van zijn kant vlakt de schakelmaneuvers uit. In Sport houdt de Leon echter veel langer vast aan de tussenversnellingen en kan hij vrij pittig uit de hoek komen.

Hoeveel kost hij?

Net zoals zijn neven moet deze Leon op termijn een heel breed motorenpalet aanbieden, van klassieke verbrandingsmotoren over plug-inhybrides tot aardgas en microhybrides. Vandaag is de Leon Reference 1.0 TSI met manuele versnellingsbak verkrijgbaar vanaf 21.210 euro met 90 pk of 21.900 euro met 110 pk. Ter vergelijking: een Golf 8 1.0 TSI begint bij 26.490 euro met 110 pk.

Test Seat Leon: een ander licht?

Een Leon 1.5 eTSI DSG-7 in het hoge/sportieve uitrustingsniveau FR zoals onze testauto kost dan weer minstens 29.435 euro (met opties erbij kwam onze auto uit op 35.725 euro). Dezelfde motor begint onder de motorkap van de Golf aan 31.760 euro.

Ons verdict

De verleidingsoperatie van de Leon is overtuigend. Gezien zijn duidelijk meer premium verpakking wordt hij meer dan ooit een ‘sexy’ alternatief voor de klassieke Golf. Maar dankzij de langere wielbasis is hij ook ruimer dan de Golf. En dan is hij ook nog eens… goedkoper dan die Golf.

Test Seat Leon: een ander licht?

Meer lezen over:

Christiaens Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?

Aanbevolen tests voor jou

Meer tests
3,8 /5 Test: Volkswagen ID.7, de nieuwe vaandeldrager

Test: Volkswagen ID.7, de nieuwe vaandeldrager

De nieuwe ID.7 tilt het elektrische gamma van Volkswagen naar een hoger niveau, met nieuwe technologie en tot... 700 km rijbereik!

3,6 /5 Test: Smart #1, vrolijke kleine premium elektrische SUV

Test: Smart #1, vrolijke kleine premium elektrische SUV

De Smart #1 overtuigt meer met zijn technologie en zijn design dan met zijn grootte. Heeft hij het in zich om zijn stempel te drukken op de elektrische SUV-markt?

4,2 /5 Test: BMW i5 M60 xDrive, de complete atleet

Test: BMW i5 M60 xDrive, de complete atleet

Het is aan de BMW 5 Reeks om over te schakelen op elektrisch rijden als i5. Voor de gelegenheid krijgt hij ook een explosieve M60 xDrive-topversie. Is de zakenberline daarmee ook een sprintkampioen?

3,6 /5 Test: Hyundai Kona Electric, steeds volwassener

Test: Hyundai Kona Electric, steeds volwassener

De elektrische SUV Hyundai Kona heeft een tweede leven gekregen en is daarmee ook een pak groter geworden. Is hij daarmee ook praktischer geworden voor dagelijks gebruik?

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
5 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km

Benzine, Automaat

€ 21.990
2021
33.000 km
€ 56.000
2021
1.500 km