10 tips om veilig te rijden wanneer er veel wind is

Wanneer de wind hevig wordt, heeft dat negatieve gevolgen voor de verkeersveiligheid.

  • VROOM  Team VROOM Team
  • 18 februari 2022
  • Veiligheid
  • 3.228 weergaven

Gemiddeld zijn er op een normale winterdag (november tot februari) 94 letselongevallen en op een regenachtige dag 105. Op een dag met harde wind en regen zijn er 111 ongevallen, dat is 17% meer dan op een normale dag. Deze ongevallen zijn ook twee keer zo ernstig. Per 1000 ongevallen met lichamelijk letsel vallen er op een winderige dag 37 doden, tegen 19 op een normale dag. 

Afwijken van je richting

Wanneer de wind hevig wordt, heeft dat negatieve gevolgen voor de verkeersveiligheid. Het kan voertuigen doen afwijken en in extreme gevallen zelfs hoge voertuigen of bijvoorbeeld caravans omverblazen. Ook voor voetgangers en tweewielers kunnen windvlagen een impact hebben op hoe ze zich bewegen. Windvlagen zijn nog gevaarlijk omdat ze onvoorspelbaar zijn. Je kan niet altijd goed inschatten waar ze precies ontstaan, hoe krachtig ze zijn en hoe lang ze duren. Door harde wind kunnen allerlei obstakels zoals bomen, takken, bladeren op de weg terechtkomen, waardoor het verkeer wordt ontregeld.

Een lichte auto zal gemakkelijker door de wind worden beïnvloed en daardoor sneller worden gedestabiliseerd dan zwaardere voertuigen. Hetzelfde geldt voor voertuigen met een grotere hoogte (bv. bestelwagens) of voertuigen die bagage op het dak vervoeren. Voertuigen met aanhangwagens of caravans zijn ook zeer gevoelig voor het effect van de wind.

 Daarom roept Vias op tot voorzichtigheid en doet het 10 aanbevelingen om veilig te rijden met deze weersomstandigheden.

10 tips om veilig te rijden wanneer er veel wind is

1) Verminder de snelheid van je voertuig, vooral op wegen waar de snelheid gewoonlijk hoog is, aangezien de wind daar uiteraard een grotere invloed heeft.

2) Rij op snelwegen zo ver mogelijk rechts op de meest rechtse rijstrook. Dit geeft je een "veiligheidsmarge" als je naar links afwijkt.

3) Hou je stuur stevig vast om mooi je koers te behouden en om het effect van hevige laterale wind te kunnen compenseren.

4) Wees bijzonder voorzichtig op open plekken zoals bruggen of stukken snelweg zonder begroeiing aan de zijkanten.

5) Hoewel het gebruik van mobiele telefoons zonder handsfree-set uiteraard altijd verboden en gevaarlijk is, is het nog gevaarlijker bij harde wind, aangezien je het stuur slechts met één hand vasthoudt.

6) Je vermijdt als dat kan best wegen waar overal bomen dicht langs staan.

7) Vermijd inhalen zoveel mogelijk. Bij een windvlaag kan het voertuig dat je inhaalt naar je toe zwenken.

8) Wees extra voorzichtig als er voetgangers zijn. Ook zij worden beïnvloed door windvlagen en kunnen onbedoeld naar de weg worden "geduwd".

9) Pomp je banden goed op: als dat niet het geval is, of als je schokdempers in slechte staat zijn, zal je voertuig gevoeliger zijn voor wind.

10) Wanneer je op jebestemming aankomt, hou je deur stevig vast wanneer je die opent en let vooral op voor voetgangers of fietsers.

Bron: Vias

Wil je steeds het laatste autoadvies ontvangen?

Vond je dit artikel interessant en wil je steeds het laatste autoadvies, autoweetjes en tips meteen in je mailbox? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

 

Meer lezen over:

VROOM  Team
Over de auteur: VROOM Team

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
De derde Honda-SUV voor Europa heet ZR-V

De derde Honda-SUV voor Europa heet ZR-V

Het model komt al in 2023 op de markt.

135 miljoen euro: is dit de duurste auto ooit?

135 miljoen euro: is dit de duurste auto ooit?

Officieel houdt Mercedes de lippen stijf op mekaar, maar volgens Hagerty werd deze 300 SLR ‘Uhlenhaut’ per opbod verkocht.

Bentley lanceert de Bentayga ‘limousine’

Bentley lanceert de Bentayga ‘limousine’

Vind je de luxueuze SUV van Bentley wat te klein? Weet dan dat je hem voortaan ook kan bestellen in EWB-versie, met verlengde wielbasis...

Vergeten model: Volkswagen Gol. Neen, er ontbreekt geen ‘F’!

Vergeten model: Volkswagen Gol. Neen, er ontbreekt geen ‘F’!

Hoewel Volkswagen heel wat liefhebbers kent, wordt de Gol over het hoofd gezien door verzamelaars. Waarom brak deze auto bij ons nooit door? En wat is het precies?

Aanbevolen tests voor jou

Land Rover Defender P400e vs Jeep Wrangler 4xe: ‘groene’ avonturiers?

Land Rover Defender P400e vs Jeep Wrangler 4xe: ‘groene’ avonturiers?

Iedereen zet in op elektrificatie, zelfs de meest extreme offroaders. Maar is de combinatie van een 4x4 met een plug-in hybride aandrijving echt een geslaagde cocktail?

3,5 /5 Eerste test: de Alfa Romeo Tonale herschudt de kaarten!

Eerste test: de Alfa Romeo Tonale herschudt de kaarten!

De compacte Italiaanse SUV is er eindelijk! Liefhebbers van rijplezier zullen blij zijn, maar misschien gaat dat ten koste van het comfort en de praktische aspecten? Tenzij de situatie net helemaal omgekeerd is...

4,0 /5 Test BMW i4 M50: comfortabele katapult

Test BMW i4 M50: comfortabele katapult

Na een passage bij het M-departement van BMW krijgt de i4 twee elektromotoren in zijn M50-uitvoering. Daarmee beschikt hij over 800 Nm… en kan hij misschien ook de M4 met zijn ‘archaïsche’ verbrandingsmotor de loef afsteken? Niet zo snel...

3,2 /5 Test: MG MG5, de elektrische break zonder kapsones

Test: MG MG5, de elektrische break zonder kapsones

Lijken blitse elektrische SUV’s je wat te veel van het goede en te duur? Met deze eerste ‘rationele en betaalbare’ elektrische break zou MG je dan wel eens kunnen verleiden!

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Te koop: deze Ferrari gaat scoren bij zijn veiling!

Te koop: deze Ferrari gaat scoren bij zijn veiling!

Dit is één van de meest gewilde auto’s ter wereld: een Ferrari 340 MM Spider met een koetswerk van Vignale. Er werden slechts 4 exemplaren gebouwd, waarvan er de afgelopen 10 jaar geen enkele geveild werd...

5 dingen die je moet weten voor je koopt: Opel Astra G Coupé en Cabrio, vanaf… 2.000 euro!

5 dingen die je moet weten voor je koopt: Opel Astra G Coupé en Cabrio, vanaf… 2.000 euro!

Een door Bertone getekende coupé die ruim genoeg is voor 4 mensen en hun bagage, en dat voor minder dan 3.000 euro? Ja dat kan, en ook als cabrio is deze Opel Astra G betaalbaar: voor minder dan 5.000 euro heb je al een mooi exemplaar.

BMW Art Cars '9 out of 19': een niet te missen expo!

BMW Art Cars '9 out of 19': een niet te missen expo!

Nog nooit eerder werden zoveel van deze unieke voertuigen op dezelfde plek getoond! Je kan ze tot 14 juni 2022 ontdekken in Luxemburg!

5 meteen beschikbare Tesla’s op VROOM.be

5 meteen beschikbare Tesla’s op VROOM.be

Het voordeel bij Tesla is dat de modellen maar weinig veranderd zijn in de loop der jaren en dus niet verouderd lijken. En natuurlijk is er de toegang tot het Supercharger-netwerk! Jammer genoeg betekent dat ook dat ze eerder aan de prijs blijven...

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 19.571

Benzine, Automaat

€ 27.490
2022
5 km

Benzine, Automaat

€ 44.490
2022
5 km

Diesel, Automaat

€ 55.990
2022
5 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Diesel, Manueel

€ 12.800
2019
124.771 km

Benzine, Manueel

€ 21.999
2018
54.490 km

Benzine, Automaat

€ 17.790
2017
10.571 km
€ 11.200
2014
101.631 km