10 tips om veilig te rijden wanneer er veel wind is

Wanneer de wind hevig wordt, heeft dat negatieve gevolgen voor de verkeersveiligheid.

  • VROOM  Team VROOM Team
  • 18 februari 2022
  • Veiligheid
  • 4.386 weergaven

Gemiddeld zijn er op een normale winterdag (november tot februari) 94 letselongevallen en op een regenachtige dag 105. Op een dag met harde wind en regen zijn er 111 ongevallen, dat is 17% meer dan op een normale dag. Deze ongevallen zijn ook twee keer zo ernstig. Per 1000 ongevallen met lichamelijk letsel vallen er op een winderige dag 37 doden, tegen 19 op een normale dag. 

Afwijken van je richting

Wanneer de wind hevig wordt, heeft dat negatieve gevolgen voor de verkeersveiligheid. Het kan voertuigen doen afwijken en in extreme gevallen zelfs hoge voertuigen of bijvoorbeeld caravans omverblazen. Ook voor voetgangers en tweewielers kunnen windvlagen een impact hebben op hoe ze zich bewegen. Windvlagen zijn nog gevaarlijk omdat ze onvoorspelbaar zijn. Je kan niet altijd goed inschatten waar ze precies ontstaan, hoe krachtig ze zijn en hoe lang ze duren. Door harde wind kunnen allerlei obstakels zoals bomen, takken, bladeren op de weg terechtkomen, waardoor het verkeer wordt ontregeld.

Een lichte auto zal gemakkelijker door de wind worden beïnvloed en daardoor sneller worden gedestabiliseerd dan zwaardere voertuigen. Hetzelfde geldt voor voertuigen met een grotere hoogte (bv. bestelwagens) of voertuigen die bagage op het dak vervoeren. Voertuigen met aanhangwagens of caravans zijn ook zeer gevoelig voor het effect van de wind.

 Daarom roept Vias op tot voorzichtigheid en doet het 10 aanbevelingen om veilig te rijden met deze weersomstandigheden.

10 tips om veilig te rijden wanneer er veel wind is

1) Verminder de snelheid van je voertuig, vooral op wegen waar de snelheid gewoonlijk hoog is, aangezien de wind daar uiteraard een grotere invloed heeft.

2) Rij op snelwegen zo ver mogelijk rechts op de meest rechtse rijstrook. Dit geeft je een "veiligheidsmarge" als je naar links afwijkt.

3) Hou je stuur stevig vast om mooi je koers te behouden en om het effect van hevige laterale wind te kunnen compenseren.

4) Wees bijzonder voorzichtig op open plekken zoals bruggen of stukken snelweg zonder begroeiing aan de zijkanten.

5) Hoewel het gebruik van mobiele telefoons zonder handsfree-set uiteraard altijd verboden en gevaarlijk is, is het nog gevaarlijker bij harde wind, aangezien je het stuur slechts met één hand vasthoudt.

6) Je vermijdt als dat kan best wegen waar overal bomen dicht langs staan.

7) Vermijd inhalen zoveel mogelijk. Bij een windvlaag kan het voertuig dat je inhaalt naar je toe zwenken.

8) Wees extra voorzichtig als er voetgangers zijn. Ook zij worden beïnvloed door windvlagen en kunnen onbedoeld naar de weg worden "geduwd".

9) Pomp je banden goed op: als dat niet het geval is, of als je schokdempers in slechte staat zijn, zal je voertuig gevoeliger zijn voor wind.

10) Wanneer je op jebestemming aankomt, hou je deur stevig vast wanneer je die opent en let vooral op voor voetgangers of fietsers.

Bron: Vias

Wil je steeds het laatste autoadvies ontvangen?

Vond je dit artikel interessant en wil je steeds het laatste autoadvies, autoweetjes en tips meteen in je mailbox? Schrijf je – net als meer dan 300.000 autoliefhebbers – nu gratis in via e-mail:

 

Meer lezen over:

VROOM  Team
Over de auteur: VROOM Team
Foto's ©: Daimler.

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Audi lanceert een nieuwe laaddienst

Audi lanceert een nieuwe laaddienst

Die biedt makkelijk toegang tot laadpunten in heel Europa en werkt ook met een abonnementsformule voor goedkopere laadtarieven.

Zoveel kost de nieuwe Ford Ranger

Zoveel kost de nieuwe Ford Ranger

Je moet minimum € 44.750 exclusief BTW veil hebben voor een exemplaar, en dan hebben we het zelfs niet over de nieuwe Platinum topuitvoering!

Deze unieke ‘50 jaar Porsche Design’ 911 2.4 Targa is te koop

Deze unieke ‘50 jaar Porsche Design’ 911 2.4 Targa is te koop

Dit model vormde de inspiratiebron voor de gloednieuwe 911 Edition 50Y Porsche Design.

Deze mysterieuze en zeldzame Ferrari heeft nog niet al zijn geheimen prijsgegeven!

Deze mysterieuze en zeldzame Ferrari heeft nog niet al zijn geheimen prijsgegeven!

Neen, dit is geen Ferrari 250 GTE, de eerste vierzitter van de autobouwer met het steigerende paard als logo. Er is vandaag nog steeds veel speculatie rond deze Ferrari 330 America...

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 25.961
2021
10 km

Benzine, Manueel

€ 23.748

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 37.990
2021
20.000 km

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km

Diesel, Automaat

€ 43.985
2020
29.840 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km