10 tips voor wie medicatie neemt en met de auto wil rijden

Als je medicatie neemt, is het belangrijk dat je nagaat of er een invloed kan zijn op je rijcapaciteiten. Dat doe je uiteraard om veiligheidsredenen, maar ook om boetes van tot 16.000 euro te vermijden.
  • Christiaens  Jean-Francois Christiaens Jean-Francois
  • 04 februari 2019
  • Veiligheid

Nu ons land officieel door een griepepidemie wordt getroffen, waarschuwt verkeersveiligheidsinstituut Vias voor de gevolgen van bepaalde medicijnen op het stuurgedrag. Wist je bijvoorbeeld dat een siroop met codeïne dezelfde effecten kan hebben als wanneer je 0,5 tot 0,8 promille alcohol in het bloed hebt? Dat betekent dat het risico op een auto-ongeval toeneemt met een factor 2 tot 10.

Welke medicatie?

Medicijnen die een invloed kunnen hebben op het rijvermogen zijn vooral benzodiazepines (slaapmiddelen, kalmeerpillen en anti-epileptica), pijnstillers (aspirine, codeïne), antidepressiva, antipsychotica, oogdruppels en antihistaminica.

Verslaafde Belgen?

Meer dan 6 procent van de Belgen geeft toe minstens één keer per maand het stuur te nemen onder invloed van kalmeer- of slaapmiddelen. Dat komt het vaakst voor in Brussel (10 procent) en Wallonië (8 procent) en minder in Vlaanderen (5 procent), zo lezen we in de cijfers van Vias. Uit een Europese enquête in elf landen blijkt dat Belgen, na Fransen en Duitsers, volgens de eigen verklaringen het vaakst rijden onder invloed van medicatie die de waakzaamheid kan verminderen.

16.000 euro!

In tegenstelling tot voor alcohol en drugs bestaat er geen test waarmee politieagenten kunnen nagaan of iemand onder invloed van medicatie rijdt. Toch is ook het “rijden in een toestand vergelijkbaar met dronkenschap als gevolg van medicatie” strafbaar, met boetes van 1.600 tot 16.000 euro en een rijverbod van 1 maand tot 5 jaar of zelfs een definitieve intrekking van het rijbewijs, zo meldt het instituut Vias.

Gouden regels

Neem je medicatie en moet je toch de weg op? Volg dan heel getrouw de volgende 10 regels die Vias heeft gepubliceerd:

1. Lees aandachtig de bijsluiter, en vooral de onderdelen over de invloed op het stuurvermogen.

2. Gebruik nooit een medicijn dat je is aangeraden door een kennis. Wat goed kan zijn voor de ene is dat niet noodzakelijk voor de andere.

3. Vermijd alcohol, zelfs in bescheiden hoeveelheden. De ongewenste effecten ervan op het inschattingsvermogen en de concentratie worden nog versterkt.

4. Vermijd in de mate van het mogelijke om lange ritten te beginnen of ’s nachts te rijden.

5. Wees vooral heel aandachtig bij het begin van de behandeling, als je meer neemt dan de voorgeschreven dosis of als je meerdere medicijnen combineert.

6. Neem alleen de voorgeschreven hoeveelheid en respecteer het moment en de omstandigheden voor het nemen van de medicatie.

7. Aarzel bij twijfel over de nefeneffecten niet om raad te vragen aan je arts of apotheker. Wijs hen erop dat je met de auto rijdt.

8. Stop met rijden zodra je neveneffecten voelt (problemen om wakker te blijven of je te concentreren, duizeligheid, vertroebeld zicht enzovoort). Het kan gebeuren dat je je zelf niet bewust bent van deze signalen maar dat andere mensen ze wel opmerken en je erop wijzen. Luister naar hen.

9. Drink geen koffie tegen de neveneffecten, dat helpt niets.

10. Moet je voor het werk rijden (vrachtwagen- of busbestuurder,…)? Vertel dat dan aan je arts wanneer die je medicatie voorschrijft.

Meer lezen over:

Christiaens  Jean-Francois
Over de auteur: Christiaens Jean-Francois Jean-François Christiaens is autojournalist sinds 2005. Hij houdt van alles wat rijdt, van elektrische auto’s tot hypercars.
Maar zijn hart gaat vooral sneller slaan van hot hatches uit het GTI-tijdperk. Hoewel een comfortabele break hem ook weer niet onbewogen laat.
Heet dat dan ouder worden?
Source ©: Vias.

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Zoveel kost de Audi Q6 e-tron

Zoveel kost de Audi Q6 e-tron

De Audi Q6 e-tron is nu te bestellen in verschillende uitvoeringen met een vanafprijs van 75.900 euro, maar hij zou binnenkort goedkoper moeten worden...

Tesla Model 3: €4.000 goedkoper

Tesla Model 3: €4.000 goedkoper

Tesla heeft de prijs van beide varianten van de Model 3 Highland met 4.000 euro verlaagd, en de Long Range krijgt een nieuwe naam.

Is deze Model Y de meest interessante Tesla van allemaal?

Is deze Model Y de meest interessante Tesla van allemaal?

De nieuwe Model Y Long Range RWD biedt tot 600 km actieradius voor een vanafprijs van 49.970 euro, waarmee het qua prijs/autonomie de meest interessante Tesla van allemaal is!

Zoveel kost de nieuwe Skoda Kodiaq

Zoveel kost de nieuwe Skoda Kodiaq

Er zijn al twee speciale reeksen te bestellen: de Kodiaq Family vanaf 38.990 euro en de Kodiaq Corporate die begint bij 46.980 euro.

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Manueel

€ 23.748

Benzine, Manueel

€ 21.500

Benzine, Automaat

€ 27.547

Diesel, Manueel

€ 32.584

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Benzine, Automaat

€ 23.500
2020
30.212 km
€ 52.990
2019
105.433 km

Benzine, Automaat

€ 28.995
2011
65.000 km
€ 52.900
2021
1.500 km