Deze factoren bepalen je belasting op inverkeerstelling (BIV)

Iedereen die een nieuwe of tweedehandsauto koopt, betaalt ze: de belasting op inverkeerstelling of BIV. Maar hoe wordt de BIV eigenlijk berekend? En waar kan je op letten om die eenmalige belasting te beperken?

  • Bervoets Wim
  • 01 juni 2018
  • Kosten
  • 3.352 weergaven

De meest bepalende factor voor de belasting op inverkeerstelling is je woonplaats : in Vlaanderen wordt de BIV op een andere manier berekend dan in Brussel en Wallonië.

Vlaanderen

In het Vlaams Gewest hanteert de overheid twee systemen: een voor leasingvoertuigen en een voor niet-leasingvoertuigen. Voor leasingwagens kijkt de Vlaamse Overheid naar het aantal fiscale pk’s of het aantal kilowatt van de auto. Levert het vermogen in fiscale pk of in kW een verschillend bedrag op, dan rekent de overheid je het hoogste bedrag aan.

De BIV voor niet-leasingvoertuigen wordt vooral bepaald door allerlei milieukenmerken. Vlaanderen kijkt naar het soort brandstof (benzine, diesel, lpg, aardgas,…), de CO2-uitstoot, de euronorm en de eventuele aanwezigheid van een roetfilter. Daar komt nog een leeftijdscorrectie bij op basis van de eerste inschrijving. Online vind je een simulator die een goede indicatie geeft van het bedrag dat je moet betalen.

Brussel en Wallonië

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het Waals Gewest gebruiken dezelfde berekening voor de BIV van leasingwagens als het Vlaams Gewest. Brussel en Wallonië passen het systeem van fiscale pk’s en kW ook toe voor de BIV-berekening van niet-leasingwagens. Beide gewesten houden ook rekening met de leeftijd van je auto. Wallonië heeft daarnaast nog een ecomalus voor auto’s die meer dan 145 g/km aan CO2 uitstoten. Een overzicht voor de tarieven in Brussel vind je via deze link, de tarieven van Wallonië (inclusief ecomalus) vind je op deze pagina.

Minder of niets betalen?

Niet-leasingrijders in Vlaanderen doen er dus goed aan om te kiezen voor de juiste brandstof (diesel wordt ook hier strenger behandeld), voor een kleinere, zuinigere of minder krachtige motorversie. In sommige gevallen betalen ze zelfs helemaal niets. Elektrische auto’s en auto’s op waterstof betalen geen BIV, tot eind 2020 geldt dat ook voor voertuigen op CNG en plug-inhybrides die minder dan 51 g/km aan CO2 uitstoten.

Brussel en Wallonië delen die kortingen niet uit, maar daar krijg je wel 298 euro korting op je BIV als je op lpg rijdt. Je betaalt dan wel een aanvullende verkeersbelasting. Wallonië geeft nog wel korting wanneer je auto minder dan 226 g/km aan CO2 uitstoot en je een kroostrijk gezin hebt.

Wie een beperking heeft, bij een scheiding de auto wil overschrijven naar een andere partner of zijn auto opnieuw wil inschrijven omdat hij bijvoorbeeld is overgeschakeld op een Europees model van nummerplaat, moet in sommige omstandigheden minder of niets betalen. Die omstandigheden hangen vaak af van gewest tot gewest. Let op: oldtimers moeten in elk gewest een forfaitaire BIV betalen. Ook wie een auto op naam van zijn kinderen laat zetten, ontsnapt niet aan de BIV.

Meer lezen over:

Over de auteur: Bervoets Wim Wim Bervoets is redacteur bij Vroom sinds 2016. Hij interesseert zich voor alles van stadsauto’s tot sportwagens, en kijkt met een open blik naar de mobiliteit en brandstoffen van de toekomst.
Toch droomt hij nog altijd van een Lotus Elise...

Aanbevolen nieuws voor jou

Meer nieuws
Oude glorie: Mercedes SL ‘Pagode’, waarom is hij zo populair bij verzamelaars?

Oude glorie: Mercedes SL ‘Pagode’, waarom is hij zo populair bij verzamelaars?

We spotten hem regelmatig tijdens oldtimerevents en andere rally's. Maar toch draait zijn waarde rond de 100.000 euro, of zelfs meer! Wat is er dan zo speciaal aan deze Mercedes ‘Pagode’? En waarom wordt hij ‘Pagode’ genoemd?

Op circuit rijden maakt (heel) gelukkig!

Op circuit rijden maakt (heel) gelukkig!

En dat zeggen wij niet, maar wel een wetenschappelijke studie van de Britse universiteit van Loughborough!

Maserati Ghibli: het einde nadert!

Maserati Ghibli: het einde nadert!

Het merk stopt in 2024 met de productie van de berline.

5 dingen die je nog niet wist over de Mercedes-AMG One

5 dingen die je nog niet wist over de Mercedes-AMG One

We komen stukje bij beetje meer te weten over de net voor de zomer onthulde, 1.063 pk sterke bolide.

Aanbevolen tests voor jou

3,7 /5 Test: Lynk & Co 01, het winnende abonnement?

Test: Lynk & Co 01, het winnende abonnement?

De Chinese autobouwer beschikt over een zeldzaam aanbod: een deel-SUV waarop je je kan abonneren! Maar verdient deze plug-in hybride je aandacht?

BMW iX3 vs Volvo C40 Recharge: populaire maar niet echt volks geprijsde stekker-SUV’s

BMW iX3 vs Volvo C40 Recharge: populaire maar niet echt volks geprijsde stekker-SUV’s

Moet je volgende bedrijfswagen elektrisch zijn en hou je van SUV’s? Dan zouden de BMW iX3 en de Volvo C40 Recharge wel eens deel kunnen uitmaken van je selectie. Maar welke kies je?

3,7 /5 Test: Ford Mustang California Special, de ‘American Dream’!

Test: Ford Mustang California Special, de ‘American Dream’!

Wat is er beter dan een Mustang V8 Convertible om je eigen ‘American Dream’ te beleven? Zeker als je kiest voor het nieuwe California Special-pack dat doet dromen van de Amerikaanse Westkust?

3,6 /5 Test: Volvo XC40 Recharge, redelijkheid op alle vlakken

Test: Volvo XC40 Recharge, redelijkheid op alle vlakken

De Volvo XC40 was in 2021 jaar het tweede meest verkochte model in België en ook de populairste auto in Vlaanderen, Brussel en bij de professionele gebruikers. Met de lancering van een betaalbaardere ‘Single Motor’ 100% elektrische uitvoering zal zijn populariteit in dat laatste segment alleen maar toenemen.

Aanbevolen advies voor jou

Meer adviezen
Tesla rust één van zijn Superchargers uit met een zwembad!

Tesla rust één van zijn Superchargers uit met een zwembad!

Na de lounges aan zijn laadstations haalt Tesla nu een ander wapen boven om elektrische reizigers bezig te houden: het Super Pool!

Te koop: een unieke McLaren F1, waarschijnlijk voor een astronomische prijs!

Te koop: een unieke McLaren F1, waarschijnlijk voor een astronomische prijs!

Hij wordt beschouwd als één van de 3 iconen van de autowereld, naast de Ferrari 250 GTO en de Alfa Romeo 8C 2900. De McLaren F1 is de overtreffende trap op alle vlakken en wordt bijna nooit te koop aangeboden. Dus als je de middelen hebt, is dit je kans!

De Porsche 911 Carrera RS 2.7 van Paul Walker wordt geveild

De Porsche 911 Carrera RS 2.7 van Paul Walker wordt geveild

Een iconisch model en een link met de verongelukte acteur uit de film ‘Fast & Furious’, dat moet veel geld opleveren…

Zoveel kosten de Plaid-modellen van Tesla

Zoveel kosten de Plaid-modellen van Tesla

De meest explosieve uitvoering van de Model S en X vinden eindelijk hun weg naar ons land. Maar hoeveel moet je neertellen om te kunnen genieten van hun 1.020 pk?

Aanbevolen nieuwe auto's voor jou

Meer nieuwe auto's

Benzine, Automaat

€ 34.950
2021
4 km

Benzine, Automaat

€ 40.950
2021
4 km

Benzine, Manueel

€ 23.750
2021
6 km

Benzine, Manueel

€ 27.950
2021
14 km

Aanbevolen tweedehands auto's voor jou

Meer tweedehands auto's

Hybride - Benzine, Automaat

€ 44.490
2021
21.500 km

Diesel, Manueel

€ 12.800
2019
124.771 km

Hybride - Benzine, Automaat

€ 67.900
2020
28.030 km

Benzine, Manueel

€ 20.990
2021
14.214 km